2023-08-27 15:25:30
Φωτογραφία για Τα χάρτινα ποτήρια είναι εξίσου τοξικά με τα πλαστικά. Μελέτη



Η αντικατάσταση πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης με χάρτινα είναι προβληματική, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ που απέδειξαν ότι ένα χάρτινο κύπελλο που καταλήγει στη φύση μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά καθώς περιέχει επίσης τοξικές χημικές ουσίες.

Οι αναφορές για ρύπανση από πλαστικά που μολύνουν όλα τα μέρη της Γης και σε όλα τα έμβια όντα έχουν επιταχύνει τη στροφή προς εναλλακτικά υλικά. Ο καφές latte που παίρνετε μαζί σας από το περίπτερο στη γωνία τώρα έρχεται σε χάρτινα ποτήρια, μερικές φορές ακόμη και με χάρτινα καπάκια. Αλλά αυτό το κύπελλο μπορεί επίσης να βλάψει τους ζωντανούς οργανισμούς εάν καταλήξει στη φύση. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ το δείχνουν αυτό σε μια μελέτη που δοκιμάζει την επίδραση των φλυτζανιών μιας χρήσης από διαφορετικά υλικά στις προνύμφες πεταλούδας.

«Αφήσαμε χάρτινα κύπελλα και πλαστικά κύπελλα σε υγρό ίζημα και νερό για μερικές εβδομάδες και παρακολουθήσαμε πώς οι εκπλυμένες χημικές ουσίες επηρέασαν τις προνύμφες. Όλες οι κούπες επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη των προνυμφών», λέει η Bethanie Carney Almroth, καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιστήμης στο Τμήμα Βιολογίας και Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Μια λεπτή πλαστική μεμβράνη καλύπτει χάρτινα ποτήρια

Το χαρτί δεν είναι ανθεκτικό στο λίπος ούτε στο νερό, επομένως το χαρτί που χρησιμοποιείται σε υλικά συσκευασίας τροφίμων πρέπει να επεξεργάζεται με πλαστική επιφανειακή επίστρωση. Αυτό το πλαστικό προστατεύει το χαρτί από τον καφέ στο χέρι σας. Σήμερα, το πλαστικό φιλμ κατασκευάζεται συχνά από πολυλακτίδιο, PLA, ένα είδος βιοπλαστικού. Τα βιοπλαστικά παράγονται από ανανεώσιμες πηγές (το PLA παράγεται συνήθως από καλαμπόκι, μανιόκα ή ζαχαροκάλαμο) και όχι από ορυκτά καύσιμα, όπως συμβαίνει για το 99% των πλαστικών στην αγορά σήμερα. Το PLA θεωρείται συχνά βιοδιασπώμενο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διασπαστεί γρηγορότερα από τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά η μελέτη των ερευνητών δείχνει ότι μπορεί να είναι ακόμα τοξικό.

«Τα βιοπλαστικά δεν διασπώνται αποτελεσματικά όταν καταλήγουν στο περιβάλλον, στο νερό. Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος το πλαστικό να παραμείνει στη φύση και τα μικροπλαστικά που προκύπτουν να καταποθούν από ζώα και ανθρώπους, όπως κάνουν και άλλα πλαστικά. Τα βιοπλαστικά περιέχουν τουλάχιστον τόσες χημικές ουσίες όσο το συμβατικό πλαστικό», λέει η Bethanie Carney Almroth.

Πιθανός κίνδυνος για την υγεία από τη συσκευασία τροφίμων

«Ορισμένες χημικές ουσίες στα πλαστικά είναι γνωστό ότι είναι τοξικές, άλλες δεν γνωρίζουμε. Οι χάρτινες συσκευασίες παρουσιάζουν επίσης δυνητικό κίνδυνο για την υγεία σε σύγκριση με άλλα υλικά, και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Είμαστε εκτεθειμένοι στα πλαστικά και τις σχετικές χημικές ουσίες μέσω της επαφής με τα τρόφιμα».

Η Bethanie Carney Almroth και οι ερευνητές της αναφέρουν τα αποτελέσματά τους σε ένα επιστημονικό άρθρο στο Environmental Pollution. Στο άρθρο, εξηγούν τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για τον μετριασμό της συνεχιζόμενης ζημίας στο περιβάλλον και της απειλής για την υγεία μας που προκαλείται από την κρίση ρύπανσης από πλαστικά.

«Όταν τα προϊόντα μιας χρήσης έφτασαν στην αγορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν μεγάλες εκστρατείες για να μάθουν τους ανθρώπους να πετούν τα προϊόντα, ήταν αφύσικο για εμάς! Τώρα πρέπει να γυρίσουμε πίσω και να απομακρυνθούμε από τους τρόπους ζωής μιας χρήσης. Είναι καλύτερα να έχετε μαζί σας τη δική σας κούπα όταν αγοράζετε καφέ take away. Ή οπωσδήποτε, αφιερώστε λίγα λεπτά, καθίστε και πιείτε τον καφέ σας από μια πορσελάνινη κούπα», λέει η Bethanie Carney Almroth.

Δεσμευτικές συμφωνίες για τη μείωση της χρήσης πλαστικών

Αυτήν τη στιγμή, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΟΗΕ, όπου οι χώρες του κόσμου διαπραγματεύονται μια δεσμευτική συμφωνία για τον τερματισμό της εξάπλωσης των πλαστικών στην κοινωνία και τη φύση. Ο καθηγητής Carney Almroth είναι μέλος ενός συμβουλίου επιστημόνων, του SCEPT – Scientists Coalition for an Effective Plastics Treaty, το οποίο συμβάλλει με επιστημονικά στοιχεία στις διαπραγματεύσεις. Το συμβούλιο ζητά ταχεία κατάργηση των περιττών και προβληματικών πλαστικών, καθώς και επαγρύπνηση για την αποφυγή αντικατάστασης ενός κακού προϊόντος με άλλο.

«Εμείς στη SCEPT ζητάμε απαιτήσεις διαφάνειας στη βιομηχανία πλαστικών που αναγκάζουν μια σαφή αναφορά για το τι χημικά περιέχουν όλα τα προϊόντα, όπως και στη φαρμακοβιομηχανία. Αλλά ο κύριος στόχος της δουλειάς μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε την παραγωγή πλαστικών», λέει η Bethanie Carney Almroth.

Επιστημονικό άρθρο στο Environmental Pollution

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ