2023-10-11 08:34:05
Φωτογραφία για Κοριοί στο στρώμα. Πώς θα τους εντοπίσετε. Απλές συμβουλές αντιμετώπισηςΟι κοριοί δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού δεν μεταφέρουν ασθένειες όπως τα κουνούπια, λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Απόστολος Καπράνας.

Η επιδημία κοριών στο Παρίσι έχει προκαλέσει ανησυχία αλλά ο επίκουρος καθηγητής εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Απόστολος Καπράνας εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Εξηγεί γιατί τα ξενοδοχεία είναι εκείνα όπου οι κοριοί ευδοκιμούν και δίνει απλές συμβουλές αντιμετώπισής τους αν εμφανιστούν στο σπίτι.

«Τα ξενοδοχεία είναι νούμερο ένα τόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα με κοριούς, λόγω των μετακινήσεων των ανθρώπων» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Απόστολος Καπράνας.

Όπως αναφέρει, το θέμα με τους κοριούς δεν εμφανίστηκε τώρα γενικά και ειδικά στο Παρίσι, αλλά υπάρχει τις τελευταίες δύο με τρεις δεκαετίες καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα ταξίδια, χρησιμοποιούνται πολύ τα παλαιά έπιπλα και οι αντίκες όπου μπορεί να διαβιούν τα έντομα αυτά και παράλληλα οι ίδιοι οι κοριοί έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλά εντομοκτόνα.


Παράλληλα υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού οι κοριοί προκαλούν όχληση και δερματικές παθήσεις στους ανθρώπους και δεν μεταφέρουν ασθένειες όπως τα κουνούπια.

Σε κάθε περίπτωση συνιστά τη χρήση ατμοκαθαριστών κυρίως στα στρώματα που υπάρχουν εντός των σπιτιών και τη διενέργεια καθαρισμών από εξειδικευμένα συνεργεία στις ξενοδοχειακές μονάδες. Στους ταξιδιώτες συνιστά, όταν διαμένουν σε ξενοδοχεία, να τοποθετούν τη βαλίτσα τους στο ειδικό σκαμπό, μακριά από στρώματα, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες μεταφοράς κοριών.

«Το πρόβλημα με τους κοριούς παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, σε πολύ μεγάλα αστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο και στην Αμερική και σε τουριστικά κέντρα με πολλές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πάντα υπήρχαν κοριοί, όχι σε συγκεκριμένα μέρη αλλά σε όλη την επικράτεια. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Το ζήτημα τώρα μάς κάνει πολύ εντύπωση γιατί το βλέπουμε πολύ στις ειδήσεις» επισημαίνει ο κ. Καπράνας.

Τα αγαπημένα μέρη των κοριών

Σχετικά με τα μέρη που προτιμούν οι κοριοί, αναφέρει ότι «τους αρέσει πάρα πολύ να στριμώχνονται σε κρυφά και σκοτεινά μέρη, τείνουν να συγκεντρώνονται σε στρώματα, σε καναπέδες, σε ρωγμές από τοίχους, σε ρωγμές από παλιές ξύλινες κατασκευές, σε μοκέτες και χαλιά και μέσα εκεί είναι σχετικά προστατευμένοι. Εκεί, άλλωστε, είναι δύσκολο να τους δούμε γιατί την ημέρα δεν κυκλοφορούν και πολλές φορές είναι δύσκολο να τους καταπολεμήσουμε και με ψεκασμούς με εντομοκτόνα».

Τρόποι αντιμετώπισης

«Το πώς θα τους απωθήσουμε με κάποια μέσα είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκριζωθούν» σχολιάζει ο καθηγητής ενώ σημειώνει ότι «αυτό που δεν συμπαθούν είναι σίγουρα οι ακραίες θερμοκρασίες, δηλαδή η μεγάλη ζέστη και το πολύ κρύο».

Για την αντιμετώπιση των κοριών εντός των σπιτιών, επισημαίνει ότι «αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ένα σχολαστικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, την οποία θα κατευθύνει στις διάφορες ρωγμές του σπιτιού αν υπάρχουν.

Για τα στρώματα ένας ακόμη τρόπος είναι η χρήση ατμοκαθαριστή, αρκετές φορές, ιδίως αν ένα στρώμα ή ένα πάπλωμα δεν έχει μεγάλο πάχος, καθώς η θερμοκρασία σκοτώνει τα αυγά και τις νεαρές προνύμφες που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο στρώμα».

Για τα ρούχα και τα υποστρώματα που είναι μικρότερα σε μέγεθος υπάρχει η δυνατότητα να πλυθούν με πολύ ζεστό νερό ή να στεγνώσουν σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο.

«Αν σηκώσει κανείς το στρώμα για να δει από κάτω ή ψάξει μέσα σε αυτό, ανοίγοντας ενδεχομένως κάποιο φερμουάρ θα μπορεί να δει αν υπάρχουν τυχόν έντομα ή διάφορα άλλα στοιχεία που μαρτυρούν ότι υπήρχε εκεί κάποιος ζωντανός οργανισμός. Τέτοια στοιχεία είναι μαύρα στίγματα ή κάποιοι μεταχρωματισμοί. Αυτό μπορεί να φανεί με μια προσεκτική μελέτη στο στρώμα. Αν κάποιος ξέρει τι κοιτάει και το δει λίγο σχολαστικά μπορεί να διαπιστώσει την παρουσία προβλήματος» προσθέτει ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύμματα τονίζει ότι θα πρέπει αφενός το προσωπικό μιας μονάδας να έχει κάποια εκπαίδευση και να ελέγχει τα στρώματα ώστε να μπορεί να διαπιστώνει το πρόβλημα όσο πιο νωρίς γίνεται και να δρομολογούνται εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες. Κινητοποίηση είναι καλό να υπάρχει και αν κάποιος πελάτης διαμαρτυρηθεί ότι κάτι τον τσίμπησε. Καθώς, όμως, στα ξενοδοχεία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και οι κλίνες πολλές, συνιστάται η απολύμανση ανά κάποια χρονικά διαστήματα, από εξειδικευμένα συνεργεία και εταιρείες απολύμανσης, γεγονός που συνεπάγεται και ένα σχετικά υψηλό κόστος.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ υπογραμμίζει ότι οι ταξιδιώτες είναι καλό να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να τοποθετούν τη βαλίτσα τους στο ειδικό σκαμπό και να έχουν τα ρούχα τους σε απόσταση τουλάχιστον από το στρώμα, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να έχει σκαρφαλώσει ένας κοριός στις αποσκευές και να μεταφερθεί μέσω αυτών σε κάποιο άλλο σημείο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ