2023-11-04 09:17:28
Φωτογραφία για Η ευλογιά των πιθήκων εξελίσσεται και μολύνει πιο εύκολα τους ανθρώπους. Ανησυχητική μελέτη
Ανησυχία έχει ξεσπάσει μεταξύ των επιστημόνων που φοβούνται ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ένα ακόμη πιο μολυσματικό στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται με «πολύ υψηλότερο ρυθμό» από ό,τι το 2018, όταν είχαν εντοπιστεί μόνο περιστασιακά κρούσματα.

Κίνδυνος να γίνει μεταδοτικότερος ή πιο επικίδυνος

Σύμφωνα με την Daily Mail, η επιστημονική ανάλυσή έδειξε ότι οι μεταλλάξεις επικεντρώνονταν ιδιαίτερα σε ένα γονίδιο στο οποίο επιτίθεται το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα για να εμποδίσει τον ιό να μεταλλαχθεί, βοηθώντας τον να αποφύγει την ανοσία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έγραψαν στην εργασία τους: «Παρόλο που η γενεαλογική γραμμή B.1 σε όλο τον κόσμο έχει πλέον μειωθεί, αν και δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί, η ανθρώπινη επιδημία από την οποία προήλθε συνεχίζεται ακάθεκτη».

Πρόσθεσαν: «Αυτές οι παρατηρήσεις της συνεχιζόμενης μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων -(mpox), παρουσιάζουν μια θεμελιώδη αλλαγή στην αντίληψη του mpox ως μεταδοτική από τα ζώα στον άνθρωπο.


«Επισημαίνουν την ανάγκη αναθεώρησης των μηνυμάτων δημόσιας υγείας γύρω από την mpox, καθώς και τη διαχείριση και τον έλεγχο της επιδημίας».

Καθώς ένας ιός εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων και δημιουργεί περισσότερα αντίγραφα του εαυτού του, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να καταστήσουν το στέλεχος ικανότερο να μεταδίδεται ή πιο επικίνδυνο.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές συνέκριναν τις αλληλουχίες του mpox από το 2018 έως το 2022 και διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός των μεταλλάξεων είχε αυξηθεί ραγδαία, γεγονός που, όπως είπαν, υποδηλώνει «συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις επικεντρώνονταν στην περιοχή του γονιδιώματος που στοχεύουν τα ένζυμα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά ως APOBEC3.

Αυτά είναι ικανά να αλλάζουν τις βάσεις εντός του γενετικού κώδικα αναστέλλοντας την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι επανειλημμένες αλλαγές σε αυτό το γονίδιο σηματοδοτούσαν επίσης συνεχή μετάδοση του mpox από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι επαναλαμβανόμενα γεγονότα διάχυσης.

Το μοριακό τους ρολόι χρησιμοποίησε τη γραμμή B.1 του mpox, η οποία είναι ο τύπος που βρίσκεται πίσω από τη συνεχιζόμενη επιδημία μεταξύ των ανθρώπων.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η πρώην ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.
πηγή 
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ