2023-11-08 07:54:32
Φωτογραφία για DIY χριστουγεννιάτικα στολίδια - γούρια από έτοιμο πηλό
Ο έτοιμος λευκός πηλός, που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη χόμπυ-χειροτεχνίας, είναι ένα πολύ "εύκολο" υλικό ακόμη και για εντελώς αρχάριους στις κατασκευές για να φτιάξετε πολύ όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια και γούρια, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. 

Εκτός από πηλό θα χρειαστείτε μόνο κουπ-πατ σε γιορτινά σχέδια, αν και βεβαίως στολίδια πχ σε ολοστρόγγυλο ή τετράγωνο σχήμα μπορείτε να φτιάξετε και κόβοντας τον πηλό με οποιοδήποτε αντικείμενο που σας εξυπηρετεί το μέγεθός του.

  

Ο πιο απλός τύπος τέτοιων κατασκευών είναι αυτός που απλώς θα κόψετε τον πηλό στα σχήματα που θέλετε, αφού τον ανοίξετε σε "φύλλο" με πλάστη ή τα χέρια σας. 

Με ένα καλαμάκι δημιουργείτε στην κορυφή των στολιδιών μια τρυπούλα για να μπορέσετε στην συνέχεια να τα κρεμάσετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν-σκληρύνουν εντελώς, ακολουθώντας για τους χρόνους τις οδηγίες της συσκευασίας του πηλού που θα χρησιμοποιήσετε. 



Μια ιδιαίτερη και πολύ καλαίσθητη παραλλαγή του βασικού αυτού τρόπου κατασκευής στολιδιών με έτοιμο πηλό είναι η δημιουργία στην επιφάνειά τους ανάγλυφων σχεδίων. 



Σχέδια τέτοιας μορφής μπορείτε να δημιουργήσετε με διάτρητα υφάσματα-δαντέλες ή οποιοδήποτε αντικείμενο π.χ ποτήρια με ανάγλυφα σχέδια κλπ. απλώς πιέζοντάς τα πάνω στον ανοιγμένο πηλό, πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα στολίδια σε σχήματα.  



Ανάλογα με το πόσο έντονο θέλετε το σχέδιο πάνω στα στολίδια θα πιέσετε λίγο ή περισσότερο το ύφασμα ή το αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε πάνω στον εύπλαστο ακόμη πηλό. 



Εκτός από το πρώτο βασικό κόψιμο κάθε στολιδιού, μπορείτε να δημιουργήσετε και επιμέρους σχηματισμούς-κενά σχήματα στο εσωτερικό του χρησιμοποιώντας μικρότερα κουπ-πατ. Και αυτός είναι ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός τρόπος ειδικά για στολίδια-κατασκευές λίγο μεγαλύτερου μεγέθους, για πήλινα στοιχεία που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σε συνθέσεις, γούρια κλπ.  



Σχέδια στην επιφάνεια του πηλού μπορούν να δημιουργηθούν και με στάμπες χειροτεχνίας ακόμη και παιδικές σφραγίδες σε γιορτινά σχέδια που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με παιχνίδια.  



Πάνω στο βασικό σχήμα που θα κόψετε μπορούν να προστεθούν-κολληθούν επιμέρους  κομμάτια πηλού που θα κόψετε με μικρότερου μεγέθους κουπ-πατ.

Κόψτε όλα τα κομμάτια ξεχωριστά, αφήστε τον πηλό να στερεοποιηθεί πλήρως και στην συνέχεια κολλήστε τα πάνω στο βασικό σχήμα με κόλλα ή πιστόλι σιλικόνης. Δεν χρειάζεστε κάποιο ειδικό προϊόν, σχεδόν όλες οι κόλλες γενικής χρήσης σε υγρή μορφή είναι κατάλληλες. 



Όσο ακόμη ο πηλός είναι εύπλαστος μπορείτε να αποτυπώσετε πάνω στην επιφάνειά του σχέδια χρησιμοποιώντας κλαδάκια, ξύλα, φύλλα κλπ. Θα δώσουν ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα, είτε στην τελική φάση επεξεργασίας των στολιδιών θελήσετε να βάψετε και με χρώμα το σχέδιο είτε το αφήσετε λευκό.  



Οι χρωματιστές στάμπες χειροτεχνίας που ταυτόχρονα με την δημιουργία ανάγλυφων σχεδίων θα χρωματίσουν τον πηλό ή η εφαρμογή decoupage με χαρτοπετσέτα, που θα εφαρμόσετε αφού ο πηλός στερεοποιηθεί εντελώς, είναι οι πιο απλοί τρόποι για να προσθέσετε χρώμα σε πήλινα στολίδια, αν βεβαίως δεν θέλετε να τα βάψετε με ακρυλικά χρώματα. 



Πάνω σε κάθε στολίδι μπορούν ασφαλώς να συνδυαστούν παραπάνω από μία τεχνικές επεξεργασίας-διακόσμησης του πηλού. 



Όταν η πηλός στεγνώσει εντελώς μπορεί να χρωματιστεί ακόμη και με απλούς ανεξίτηλους μαρκαδόρους, ιδανικός και απλός τρόπος αν θέλετε να δημιουργήσετε τέτοιου τύπου στολίδια-πήλινα στοιχεία σε πιο μοντέρνο στυλ. 



Τα στοιχεία που θα φτιάξετε από έτοιμο πηλό είναι ιδανικά και για να δημιουργήσετε χριστουγεννιάτικα γούρια, προσθέτοντας όποιου άλλου τύπου υλικά θέλετε, κορδέλες, σκοινί, χάντρες, δερμάτινα κορδόνια, ξύλινα ή μεταλλικά μικρά διακοσμητικά κλπ.  



Ανάλογα με το μέγεθός τους εκτός από κρεμαστά στολίδια και χρήση σε συνθέσεις, στεφάνια, γούρια κλπ. τα πήλινα αυτά στοιχεία που εύκολα θα δημιουργήσετε από έτοιμο πηλό μπορούν να γίνουν πολύ όμορφα χειροποίητα δώρα, μεμονωμένα ή π.χ σε 4αδες-6αδες, να χρησιμοποιηθούν σαν "καρτάκια" σε χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ κλπ. Είναι πολύ εύκολο να αποκτήσουν και προσωπικό χαρακτήρα αν αποτυπώσετε πάνω στην επιφάνειά τους ονόματα ή την χρονολογία του νέου έτους, αρχικά γράμματα κλπ. ενώ είναι μια ιδιαίτερα οικονομική και καλαίσθητη ιδέα που θα αρέσει σε όλους και για χρήση σε χριστουγεννιάτικα bazzar. 



Και * Η ποιότητα του πηλού που θα χρησιμοποιήσετε είναι προφανές ότι αποτελεί βασικό στοιχείο για το τελικό αποτέλεσμα.

Κατάλληλα είναι βεβαίως όλα τα είδη απλού και οικονομικού πηλού για κατασκευές-χειροτεχνίες που θα βρείτε στην αγορά, δείτε ενδεικτικά εδώ, αν όμως θέλετε κάτι πιο εξεζητημένο υπάρχουν και ειδικά είδη πηλού, πηλός πορσελάνης κλπ. που θα βρείτε αποκλειστικά σε καταστήματα με είδη για κατασκευές. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 

* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου μεταλλικό κουπ-πατ για μπισκότα και γενικά για ζαχαροπλαστική, δείτε ενδεικτικά εδώ, ή να αναζητήσετε κουπ-πατ επίσης σε καταστήματα με είδη για χόμπυ-κατασκευές όπου κυρίως θα βρείτε μεγαλύτερη ποικιλία σε σχήματα αλλά και μεγέθη. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 

* Για να βάψετε πήλινα στολίδια-στοιχεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους χρώματα, ακρυλικά, τέμπερες ακόμη και ανεξίτηλους μαρκαδόρους, ανάλογα με το "ύφος" που επιθυμείτε στο τελικό αποτέλεσμα.

Βεβαίως για πιο ιδιαίτερες κατασκευές στην αγορά θα βρείτε ειδικά χρώματα πηλού, σμάλτα κλπ. 

* Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας-διακόσμησης, περάστε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι σε ματ ή γκλος υφή. Θα αδιαβροχοποιήσει πλήρως τα στολίδια σας και θα τα βοηθήσει να παραμείνουν ανεξίτηλα για πολλά χρόνια. 

* Η διαφορά, αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο πηλό που απαιτεί ψήσιμο αφορά μόνο την γενική αντοχή των αντικειμένων και όχι την τελική τους όψη. Γι΄αυτό και πρακτικότερο είναι να δουλέψετε με αυτοξηραινόμενο στον αέρα πηλό. 

* Για να μην χαλάσετε την εντελώς λεία όψη των κατασκευών κατά την διάρκεια της κατασκευής τους όσο ακόμη ο πηλός είναι εύπλαστος, χρησιμοποιήστε λαστιχένια γάντια μιας χρήσης. 

* Mε την ίδια ακριβώς διαδικασία και τεχνικές, εκτός από έτοιμο πηλό,  μπορείτε να δουλέψετε και με ζύμη σόδας που δίνει ένα τελικό αποτέλεσμα με υφή πορσελάνης. Δείτε εδώ λεπτομέρειες.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ