2023-11-26 05:40:18
Φωτογραφία για Κάκτος των Χριστουγέννων - Υπομονή Το ταυτισμένο με τις γιορτές πανέμορφο παχύφυτο
Υπομονή είναι το κοινό όνομα του συγκεκριμένου πολύ εντυπωσιακής όψης κακτοειδούς, λόγω του μεγάλου διαστήματος 3-4 μηνών που μεσολαβεί από την εμφάνιση των μπουμπουκιών έως αυτά να ανθίσουν. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα, γι΄αυτό και είναι ευρέως γνωστό ως Κάκτος των Χριστουγέννων αν και βοτανολογικά ανήκει στα Παχύφυτα με επιστημονική ονομασία Schlumbergera gaertneri

Τα ιδιόμορφα κλαδάκια του αποτελούνται από επιμέρους τμήματα-διακλαδώσεις στην άκρη των οποίων αρχές του φθινοπώρου εμφανίζονται τα μπουμπούκια που ανάλογα με την ποικιλία έχουν κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, κιτρινωπό ή λευκό χρώμα. Οι ροζ και οι κόκκινες είναι οι πιο συνήθεις ποικιλίες. 

Όπως οι περισσότεροι μικρής - μεσαίας ανάπτυξης κάκτοι είναι φυτό κυρίως εσωτερικού χώρου, αν και ευδοκιμεί και σε εξωτερικό περιβάλλον με ήπιες όμως κλιματολογικές συνθήκες και δεν θα πρέπει να εκτίθεται ούτε σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ούτε στο άμεσο ηλιακό φως, ειδικά το καλοκαίρι. 


Το καλύτερο σημείο για τοποθετήσετε τον Κάκτο των Χριστουγέννων είναι κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο, αλλά χωρίς άμεση έκθεση του φυτού στον ήλιο, σε χώρο με αυξημένη υγρασία και πάντα μακριά από θερμαντικά σώματα και ρεύματα αέρα.

Όταν περίπου Σεπτέμβρη-Οκτώβρη σχηματιστούν τα μπουμπούκια της η Υπομονή για να ανθίσει τον Δεκέμβρη έχει ανάγκη από σχεδόν απόλυτο σκοτάδι για αρκετές ώρες της ημέρας, γι αυτό και επιλέξτε ένα σημείο που όταν σκοτεινιάσει δεν υπάρχει ούτε τεχνητό φως ή μόλις βραδιάσει καλύψτε την με ένα σκουρόχρωμο νάϋλον και ξεσκεπάστε την πάλι το πρωί.

Η συγκεκριμένη τεχνική της εναλλαγής του φυτού ανάμεσα σε φως-σκοτάδι έχει τελειοποιηθεί από τα φυτώρια έτσι ώστε τα φυτά να ανθίζουν ακριβώς την περίοδο των χριστουγέννων. 

Από την στιγμή που θα σχηματιστούν τα πρώτα λουλούδια έως και το τέλος της ανθοφορίας μην την μετακινήσετε. Τα λουλούδια προσανατολίζονται από την εμφάνισή τους προς το φως, έτσι αν της αλλάξετε θέση στην προσπάθειά τους να ξαναβρούν το φως καταπονούνται και συχνά πέφτουν.

Ποτίζετε με μικρές ποσότητες νερού και μόνο όταν το χώμα της αρχίζει να στεγνώνει, ενώ αν χρησιμοποιήσετε πιατάκι στην γλάστρα αδειάζετε το νερό που συσσωρεύεται ώστε να αποφευχθεί το σάπισμα των ριζών. 

Ανήκει στα φυτά με μικρό ριζικό σύστημα γι αυτό και για την σωστή ανάπτυξη της Υπομονής θα πρέπει οι ρίζες της να είναι "στριμωγμένες" στην γλάστρα, που είναι προτιμότερο να είναι αρκετά μικρότερου μεγέθους σε σχέση με άλλα φυτά ίδιας ανάπτυξης.  

Η κρεμοκλαδής ανάπτυξη, λόγω του βάρους των βλαστών, δίνει στο ανθισμένο φυτό πραγματικά πολύ εντυπωσιακή όψη ενώ μετά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης με την κατάλληλη υποστήριξη και κλάδεμα μπορεί να αποκτήσει όψη μικρού δέντρου.   

Δεν απαιτεί συστηματικό κλάδεμα παρά μόνο απομάκρυνση των ξερών λουλουδιών όπως και τυχόν μαραμένων βλαστών.  



Ο πολλαπλασιασμός της Υπομονής είναι εύκολος και γίνεται με μοσχεύματα.

Απλά βυθίστε σε φυτόχωμα αναμεμειγμένο με λίγη άμμο κομμένους βλαστούς, αποτελούμενους από 2-3 διακλαδώσεις, σε τόσο βάθος ώστε να στέκονται όρθιοι. Σε περίπου 4-5 εβδομάδες θα έχουν ριζώσει και θα αρχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά σαν νέα φυτά χωρίς να χρειάζονται μεταφύτευση. 

Στα περισσότερα φυτώρια, ειδικά μετά το φθινόπωρο, θα βρείτε Κάκτο των χριστουγέννων σε διάφορες ποικιλίες - αποχρώσεις. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ