2023-12-19 17:58:42
Φωτογραφία για Βελούδο. Από τα παλάτια στα κορυφαία υφάσματα της σύγχρονης διακόσμησης
Βελούδο. Από τα πιο διαχρονικά υφάσματα στην ιστορία τόσο της μόδας όσο και του design, τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει δυναμικά και αποτελεί μια από τις αγαπημένες επιλογές των επαγγελματιών της σύγχρονης διακόσμησης εσωτερικών χώρων.  

Η ιστορία του βελούδου ξεκινά χιλιάδες χρόνια πίσω αφού κατά ορισμένους πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα την εποχή της δυναστείας των Χαν (206-220 μ.Χ) ενώ  κατά άλλους ο συγκεκριμένος τύπος υφάσματος πρωτοϋυφάνθηκε στην Περσία τον 11ο-12 αιώνα.

Εξαπλώθηκε στην Ευρώπη από τους Βενετούς εμπόρους κατά τον 14ο αιώνα και επί εκατοντάδες χρόνια υπήρξε συνώνυμο της πολυτέλειας και του πλούτου, αφού αρχικά χρησιμοποιείτο αποκλειστικά από βασιλείς και ευκατάστατους ευγενείς τόσο διακοσμητικά όσο και σε στολές και ενδύματα επίσημων περιστάσεων, συχνά σε συνδυασμό με χρυσοκέντητα μοτίβα. 



Αρχικά κατασκευαζόταν αποκλειστικά από μετάξι με ειδική διαδικασία παραγωγής και συγκεκριμένα σε ειδικό αργαλείο με ταυτόχρονο πλέξιμο δύο στρωμάτων μεταξιού που στην συνέχεια κόβονταν, για να δημιουργηθεί το πέλος, και τυλίγονταν σε δύο διαφορετικά ρολά.

Με την πάροδο του χρόνου εφευρέθηκαν απλούστεροι τρόποι ύφανσης και κατασκευής βελούδου από βαμβάκι, για να φτάσουμε στις μέρες μας όπου τύπου βελούδινα υφάσματα παράγονται ακόμη και από συνθετικά υλικά. 

Αυτά είναι τα γνωστά ως υφάσματα "velvet" (βελουτέ) που εκτός της προσιτής τιμής τους είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητα σε σχέση με το αυθεντικό βελούδο, ενώ στην αγορά διατίθενται πλέον και πλενόμενα βελούδινα υφάσματα με ιδιαίτερη αντοχή,  ιδανικά για χρήση ως υφάσματα επίπλωσης. 

Ανάλογα με την ποιότητά τους διαφέρουν στο πάχος και το ύψος του πέλους όμως διαθέτουν την ίδια απαλή υφή και λόγω της ανθεκτικότητάς τους γίνονται όλοι και πιο δημοφιλή για χώρους καθημερινής χρήσης. 

Έτσι στην σύγχρονη διακόσμηση εσωτερικών χώρων τα βελούδινα και τύπου βελούδου υφάσματα δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε κλασικά και "αυστηρά" σαλόνια, όπως παλαιότερα, αντίθετα συνδυάζονται ιδιαίτερα καλαίσθητα με πολλούς τύπους άλλων υφασμάτων και έπιπλα κάθε διακοσμητικού ύφους.   

Το κορυφαίο έπιπλο σύγχρονης αισθητικής που χρησιμοποιεί βελούδινα υφάσματα είναι ασφαλώς οι καναπέδες επενδυμένοι με velvet υφάσματα. 

Με εξαίρεση το γεγονός ότι κάποιες ποιότητες τέτοιων υφασμάτων είναι ζεστά την περίοδο του καλοκαιριού αισθητικά αποτελούν μια από τις κορυφαίες επιλογές για καναπέδες κάθε στυλ και χώρους τόσο κλασικής, ρουστίκ, ethnic, boho αλλά και μοντέρνας αισθητικής. 

Ανάλογα όχι μόνο με το ύφος - φόρμα του καναπέ αλλά και με την απόχρωση βελούδινου υφάσματος που θα χρησιμοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα διαφοροποιείται αισθητικά, ενώ τόσο η υφή όσο και η ελαφριά γυαλάδα των συγκεκριμένων υφασμάτων δημιουργούν πραγματικά ένα πολύ καλαίσθητο αποτέλεσμα. 

Τα βελούδινα υφάσματα συνδυάζονται εξαιρετικά με άλλα υφασμάτινα στοιχεία παρόμοιας υφής ή μεταξωτά όπως και με χειροποίητα χαλιά - κιλίμια και προσθέτουν σε κάθε χώρο φινέτσα, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζονται απόλυτα στο ύφος κάθε τύπου επίπλων.  

Οι καναπέδες velvet, εκτός των άλλων, αποτελούν ένα από πιο ...λατρεμένα στοιχεία του Σκανδιναβικού και του Boho ύφους, ενώ είναι ιδανικοί και για διακοσμήσεις σε Vintage στυλ.  

Στους συγκεκριμένους καναπέδες ακόμη πιο ζεστό και φινετσάτο αποτέλεσμα δημιουργούν και τα διακοσμητικά μαξιλάρια από επίσης βελούδινα υφάσματα. 

Βελούδινα μαξιλάρια ή και ριχτάρια μπορούν φυσικά να χρησιμοποιηθούν και σε καναπέδες επενδυμένους με άλλους τύπους υφάσματος και να δημιουργήσουν, ειδικά στην διάρκεια του χειμώνα, ένα ιδιαίτερη αισθητικής σύνολο.  

Οι χρωματικοί συνδυασμοί στις αποχρώσεις των μαξιλαριών επίσης καθορίζουν το αισθητικό αποτέλεσμα, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαξιλάρια παρόμοιας ή και εντελώς διαφορετικών αλλά ταιριαστών αποχρώσεων με το χρώμα του καναπέ, μονόχρωμα, δίχρωμα, με χρωμαστικά μοτίβα κλπ. 

Τα βελούδινα και τύπου βελούδου υφάσματα είναι κατάλληλα και για ταπετσαρία σε κάθε τύπου καρέκλα - πολυθρόνα. 

Για χρήσης σε καρέκλες τραπεζαρίας προτιμάται η χρήση velvet υφασμάτων που καθαρίζονται εύκολα επί τόπου όπως και τα τύπου "αλέκιαστα" - αδιάβροχα velvet υφάσματα. 

Μαξιλάρες πατώματος, πουφ και σκαμπώ επενδυμένα με βελούδινα υφάσματα είναι επίσης στοιχεία που προσθέτουν φινέτσα, ζεστασιά και διακοσμητικούς ...πόντους σε κάθε χώρο.

Ειδικά σε τέτοια μικρής επιφάνειας στοιχεία το αποτέλεσμα είναι τόσο πιο εντυπωσιακό όσο πιο έντονο το χρώμα του υφάσματος. 

Βελούδινες κουρτίνες. Ένα αξεσουάρ που "φοριόταν" πολύ στα αστικά σπίτια και στην χώρα μας, κάποιες δεκαετίες πριν και είναι και πάλι μόδα. 

Συνδυάζονται εξαιρετικά όχι μόνο με velvet  καναπέδες αλλά και με κάθε τύπου άλλου τύπου υφάσματα ή δέρμα, ενώ οι εξωτερικές κουρτίνες αυτού του τύπου είναι ένα στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να προσθέσει έντονο χρώμα σε χώρους που επικρατούν απαλές, γήινες και γενικά ανοιχτές αποχρώσεις. 

Βελούδινα ή παρόμοιας απαλής υφής υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στον χώρο της κρεβατοκάμαρας και όχι μόνο σε μαξιλάρια, καλύμματα κρεβατιού, παπλωματοθήκες κλπ αλλά και σε διακοσμητικά στοιχεία όπως για επένδυση στο κεφαλάρι του κρεβατιού. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αθήνα: Εξαφάνιση ηλικιωμένου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αθήνα: Εξαφάνιση ηλικιωμένου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ