2024-01-15 11:29:20
Φωτογραφία για ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ απαντούν σε ερώτηση σχετικά με την «απουσία σιδηροδρομικού δικτύου  στη Δυτική Μακεδονία»
Απάντηση ΟΣΕ

Απάντηση στη με αριθμό 2219/12.12.2023 Ερώτηση από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο

Σχετ.: α) Το με αρ. πρωτ. 377859/12- 12-2023/ΥΠΥΜΕ έγγραφο με θέμα : «Απούσα η Δυτική Μακεδονία από το σιδηροδρομικό δίκτυο*

Σε συνέχεια του ανωτέρου σχετικού, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για τα παρακάτω :

0 Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος δημοσιεύει κάθε χρόνο τη Δήλωση Δικτύου με στόχο την περιγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών του στις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες επιβατικής και εμπορευματικής μεταφοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Σύμφωνα λοιπόν με τη Δήλωση Δικτύου για το έτος 2023 η οποία βρίσκεται σναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΣΕ (www.ose.gr) ισχύουν :

1. Η γραμμή Θεσσαλονίκη - Πλατύ - Έδεσσα - Αρνισσα καθώς και η διακλαδούμενη γραμμή Αρνισσα - Αμύνταιο - Φλώρινα ανήκουν στο ενεργό δίκτυο του ΟΣΕ. Από τις 16.12.2023 έχουν ξεκινήσει εκ νέου τα επιβατικά δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς την Έδεσσα και αντίστροφα. Στο Σ.Σ. Έδεσσας οι επιβάτες επιβιβάζονται σε λεωφορεία της HELLENIC TRAIN και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη Φλώρινα και τους ενδιάμεσους σταθμούς.


2. Η γραμμή Αμύνταιο - Πτολεμαΐδο - Κόμμονος καθώς και η γραμμή Μεσονήσι (Φλώρινας) - Νέος Καύκασος ανήκουν στο ενεργό δίκτυο του ΟΣΕ που βρίσκεται όμως σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Τέλος, η γραμμή Κόμμανος - Κοζάνη είναι χαρακτηρισμένη ως «δίκτυο υπό κατασκευή» και η αποκατάσταση της εξαρτάται από τις εργοσίες που εκτελεί η ΔΕΗ στην περιοχή.

Απάντηση ΕΡΓΟΣΕ

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, το οποίο αφορά στην υπ' αριθμ. 2219/11.12.2023 Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω όσον αφορά στα θέματα αρμοδιότητας ΕΡΓΟΣΕ:

Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., υλοποιεί τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, σύμφωνα με τον Ν.3891/10, «Αναδιάρθρωση εξυγίανση και ανάπτυξη του ομίλου ΟΣΕ Α.Ε. και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες διατάξεις για το σιδηροδρομικό τομέα», όπως αυτός ισχύει μετά την εφαρμογή του Ν.4974/22 (ΦΕΚ ΑΊ 85/29-9-2022) «Διατάξεις για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών - Αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και λοιπές διατάξεις», άρθρα 36 έως 51, ειδικότερα δε τα έργα τα οποία εκτελούνται στο δίκτυο υπό κατασκευή ("construction manager"), με συγχρηματοδότηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Προγραμματικών Περιόδων.

Τα έργα εντάσσονται στον Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών («ΕΣΣΜ»), όπως διαμορφώνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον ΟΣΕ Α.Ε.

Όσον αφορά στα θέματα που τίθενται στην Ερώτηση, σας ενημερώνουμε ότι:

1. Η αναβάθμιση και λειτουργία ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου εμπίπτει στην αρμοδιότητα ΟΣΕ.

2. Η ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. (ΕΡΓΟΣΕ), ως Επικεφαλής εταίρος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας- Αλβανίας 2014 - 2020 (INTERREG ΙΡΑ CBC), από κοινού με τον ΟΣΕ και το Υπουργείο Μεταφορών Αλβανίας, έχει προχωρήσει στη διερεύνηση δυνατοτήτων σιδηροδρομικής διασύνδεσης των δυο χωρών με επέκταση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής προς τα Αλβανικά σύνορα (Ιεροπηγή) και στη συνέχεια προς το Pogradec, καθώς και ανατολικά προς το Αεροδρόμιο Καστοριάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ΘΕΜΑ: «Απούσα η Δυτική Μακεδονία από το σιδηροδρομικό δίκτυο» 

Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Περιφέρειας η αδιαφορία της Πολιτείας, όσον αφορά τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην περιοχή τους. Καταγγέλλουν οι άνω ότι οι κινήσεις προεκλογικού εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, οι μικροκομματικές και ρουσφετολογικές ενέργειες, σχετικά με τη σιδηροδρομική χάραξη στη Δυτική Μακεδονία οδήγησαν σε στασιμότητα το σημαντικό αυτό θέμα. 

Τονίζουν οι ως άνω ότι υπάρχουν κατατεθειμένα, κοστολογημένα σχέδια για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Περιφέρειάς τους με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις γειτονικές χώρες και τη νότια Ελλάδα, ωστόσο η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων οδηγεί σε απαξίωση την περιοχή τους μετά και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που επιβλήθηκε. Θεωρούν οι ως άνω ότι ο σιδηρόδρομος θα εξυπηρετήσει τον τόπο τους αφενός με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας με τις γειτονικές χώρες και την ΕΕ και αφετέρου με την προσέλκυση καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, όπως το πιλοτικό πρόγραμμα κατασκευής κόμβου καινοτομίας υδρογόνου στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, πλησίον της ΑΕΒΑΛ. Ζητούν οι ως άνω να μην χαθεί πλέον πολύτιμος χρόνος από την Πολιτεία για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στη Δυτική Μακεδονία. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να σχεδιαστεί και να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος στη Δυτική Μακεδονία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας; 

Ο ερωτών Βουλευτής 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟ

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ