2012-07-03 12:47:41
Φωτογραφία για O Mηχανισμός Σταθερότητας της Μέρκελ συναντά αντίσταση στην ίδια τη Γερμανία
RT Νews

3 Ιουλίου 2012

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η συμμετοχή της Γερμανίας στο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ και το ταμείο διάσωσης, γνωστό ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), τίθεται υπό αμφισβήτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο από Γερμανούς βουλευτές, ομάδες δημοκρατικών διαδικασιών και συνδικάτα.

Το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης "Die Linke" ("Η Αριστερά") , το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στα σχέδια της Μerkel στην Ομοσπονδιακή Βουλή, υπέβαλε καταγγελία στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, υποστηρίζοντας ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο και ο ΕΜΣ παραβιάζουν το γερμανικό σύνταγμα. Εκτός από το συγκεκριμένο κόμμα, η ομάδα "Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία", η Ένωση Φορολογουμένων, ο Peter Gauweiler, βουλευτής του "θυγατρικού" κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel στη Βαυαρία, και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Herta Daeubler-Gmelin, κατέθεσαν επίσης ξεχωριστές καταγγελίες εναντίον της απόφασης του κοινοβουλίου.


Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, τα 2/3 του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας ενέκριναν το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ και τη συμμετοχή της χώρας στον ΕΜΣ. Και τα δύο έχουν προωθηθεί από την Angel Merkel. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Γερουσία), που εκπροσωπεί τα 16 ομόσπονδα κράτη της Γερμανίας, υπερψήφισε και εκείνο τα μέτρα κάποιες ώρες αργότερα.

Οι νέοι νόμοι χρειάζονται την υπογραφή του προέδρου της Γερμανίας, Joachim Gauck, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ. Ωστόσο, ο Gauck έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να καθυστερήσει την επικύρωση των νομοσχεδίων, έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποκλείσει την πιθανότητα παραβίασης του γερμανικού δικαίου. Η διαδικασία αυτή ίσως να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, επεσήμανε ότι το ανώτατο αυτό δικαστήριο της χώρας δεν θα εμποδίσει τη συμμετοχή της Γερμανίας στον ΕΜΣ, αφού το κοινοβούλιο ήδη την ενέκρινε.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Passauer Neueste Nachrichten", η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:

"Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει στο παρελθόν αποφασίσει για την ισχύ μεμονωμένων νομοσχεδίων, αλλά δεν έχει προβάλει καμμία ουσιαστική αντίρρηση σε μέτρα ενίσχυσης των προβληματικών κρατών μελών της ευρωζώνης".

Ήδη, τα 25 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εγκρίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο ανάπτυξης. Η Βρετανία και η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν επικυρώσει το σύμφωνο.

Σύμφωνα με τους όρους του δημοσιονομικού συμφώνου, εάν κάποιες χώρες της ΕΕ δεν διατηρούν τα ετήσια ελλείμματα του προϋπολογισμού τους σε ορισμένο επίπεδο, θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Όλο το παρασκήνιο για το ίδιο θέμα:

Η Μέρκελ και ο Πρόεδρος-σαμποτέρ της Δημοσιονομικής Ένωσης

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ