2012-07-03 12:49:03
Φωτογραφία για Καταργεί τα Ειδικά Δικαστήρια ο Ερντογάν
Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία καταργεί τα ειδικά δικαστήρια τα οποία είναι αρμόδια να δικάζουν τους φερόμενους ως ...δράστες συνωμοσιών κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα κοινοβουλευτική πηγή.

Το κείμενο, το οποίο ψηφίστηκε αργά χθες, είχε κατατεθεί από το ισλαμιστικών καταβολών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αποτελεί μέρος ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος.

Ο στόχος του είναι να μετατραπούν τα ειδικά δικαστήρια που ιδρύθηκαν το 2005, όταν το AKP βρισκόταν ήδη στην εξουσία, σε περιφερειακά δικαστήρια, τα οποία θα ασχολούνται με "τρομοκρατικά αδικήματα", σημείωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Από την άνοδό του στην εξουσία το 2002, το AKP συγκρούστηκε με το στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο τασσόταν υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και ανέτρεψε τρεις κυβερνήσεις από το 1960 και ανάγκασε μία τέταρτη να εγκαταλείψει την εξουσία το 1997.


Από το 2007 πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων η πλειοψηφία των ενεργών ή εν αποστρατεία αξιωματικών του στρατού, φυλακίστηκαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσίες κατά της κυβέρνησης και τα ειδικά δικαστήρια, τα οποία κατηγορήθηκαν ότι θέλουν να κάνουν να σιωπήσει η αντιπολίτευση, επικρίθηκαν έντονα στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει η μεταρρύθμιση αυτή τους υπόπτους που βρίσκονται στη φυλακή στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον, αλλά πολλοί από αυτούς αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι μολονότι θα εξακολουθήσουν να δικάζονται, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει και ο ίδιος τις έκτακτες εξουσίες αυτών των ειδικών δικαστηρίων, τα οποία έχουν βάλει στη φυλακή εκατοντάδες στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς και Κούρδους ακτιβιστές, κάνοντας λόγο για "κράτος εν κράτει".
onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ