2012-07-04 02:03:03
Φωτογραφία για Ενδοκυβερνητική «μάχη» για την εφεδρεία
Σε ενδοκυβερνητικό «πόκερ» για γερούς παίκτες εξελίσσεται η υπόθεση «μεταρρύθμιση του Δημοσίου», αλλιώς «μείωση του Δημόσιου» (κατά 150.000 εργαζομένους)... σύμφωνα με το μνημόνιο 2. Μετά το «όχι στις απολύσεις», που με συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων μπήκε στην Προγραμματική Συμφωνία για την κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης, με προεξάρχουσα τη ΝΔ, επιχειρούν να βρουν λύσεις για τη μείωση των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο, για το οποίο υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αλλά η εφαρμογή του σταμάτησε επί υπουργίας Δημήτρη Ρέππα, καθώς τα αποτελέσματα του ήταν ισχνά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς ζήτησε να εφαρμοστεί παλαιότερη πρόταση της ΝΔγια εφεδρεία τριών ταχυτήτων: α) μία τριετία για τους 30άρηδες, β) δύο τριετίες για τους 40άρηδες και γ) ιδιαίτερη μεταχείριση για όλους όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.


Ωστόσο, κυρίως ο Φ. Κουβέλης και λιγότερο ο Β. Βενιζέλος δε φάνηκαν διατεθειμένοι να πουν ένα συνολικό «ναι» στην πρόταση για γενικευμένη εφαρμογή της εφεδρείας. Βασικό επιχείρημά τους, ότι όταν εφαρμόστηκε δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Ανοίγουν «παραθυράκι»

Η διαβούλευση «μάχη» για το κεφάλαιο «εφεδρεία» αναμένεται να συνεχιστεί αύριο Τετάρτη κατά τη συνάντηση τριών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, ενόψει της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησηςστη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή.

«Η γενικευμένη εφεδρεία δεν πρόκειται να περάσει», τονίζει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr στέλεχος της ΔΗΜΑΡ εκ των στενών συνεργατών του προέδρου Φ. Κουβέλη, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του ενόψει της αυριανής διαπραγμάτευσης. Προσθέτει, δε, ότι «στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ».

Όμως, από το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr προκύπτει ότι ο Β. Βενιζέλος είναι πιο προωθημένος από το Φ. Κουβέλη στο θέμα αυτό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτό παράθυρογια εφεδρεία για ορισμένους από τους υπαλλήλους που «περισσεύουν» από φορείς που καταργούνται. Αντίθετα, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι βάζει «κόκκινη γραμμή», και λέει μόνο «ναι» για όλους εκείνους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, εφόσον αυτό κριθεί απολύτως απαραίτητο και εάν ο αριθμός τους δεν έχει εξαντληθεί από την προηγούμενη εφαρμογή του μέτρου.

Μανιτάκης: Περικοπές στο Δημόσιο αλλά... στο μέλλον

Θα πρέπει, δε, να ληφθεί υπόψη ότι ο σημερινός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος και θα κληθεί να εφαρμόσει τις όποιες αλλαγές στο Δημόσιο, είναι πρόταση του Φ. Κουβέλη, και εκ των πραγμάτων οι απόψεις της ΔΗΜΑΡ έχουν βαρύνουσα σημασία για το θέμα της εφεδρείας. Στη σημερινή του ομιλία στο Συνέδριο του «Εκόνομιστ», περιγράφοντας το πρόγραμμα 100 ημερών για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Διοικηρικής Μεταρρύθμισης απέφυγε μεν να αναφερθεί στο θέμα της εφεδρείας, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχομένο περικοπής προσωπικού... στο μέλλον.

aftodioikisi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ