2012-07-04 09:16:08
Φωτογραφία για Ψάχνει αφορμές ο Έρογλου Προσκάλεσε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ και αναβαθμίζει τις εκδηλώσεις για Αττίλα
ΟΙ εκδηλώσεις για την εισβολή στα κατεχόμενα θα είναι πιο «πανηγυρικές και ενθουσιώδεις» λόγω της κυπριακής Προεδρίας, ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σημειώνοντας ότι προσκάλεσε σε αυτές τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά θα προβαίνει σε κινήσεις, οι οποίες θα ενοχλούν ενόψει της Προεδρίας της Ε.Ε. που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Ιουλίου. Και στα πλαίσια αυτά θα κάνει ενέργειες που θα εδραιώνουν τα κατοχικά δεδομένα ενώ η Άγκυρα θα πιέζει για επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στο ψευδοκράτος (σελ. 6). Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά, υιοθετώντας μια πάγια τακτική της, σκληραίνει τις θέσεις της και ζητά εκβιαστικά να ασκηθούν πιέσεις προς τη Λευκωσία. Οχυρωμένος πίσω από τη θέση ότι ήταν «λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.», ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, είπε πως «δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι, ενώ συνεχίζεται το εμπάργκο, διότι ο ε/κ τομέας (σ.σ
. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) είναι και μέλος της Ε.Ε. και προεδρεύουσα την περίοδο αυτή και από την άλλη προστατεύεται από τη Ρωσία». Ανέφερε δε πως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ε.Ε. από την «ε/κ διοίκηση» ως Κυπριακή Δημοκρατία που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί είναι ένα «νέο ιστορικό λάθος» για την Κύπρο και την Ε.Ε., υποστήριξε και πρόσθεσε: κατά την προεδρία των Ε/κ στην Ε.Ε. οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε διακοπές και ότι δεν διαφαίνεται πιθανότητα λύσης στο νησί. Ο Έρογλου επισήμανε τα εξής: «Όμως σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για ελαστικότητα στα Κεφάλαια». Ο Έρογλου τόνισε πως τώρα πλέον δεν μπορούν να συνεχιστούν στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις με ανοικτό τέλος. Στο μεταξύ, με την προσοχή στραμμένη στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να βρουν τρόπους συντήρησης της διαδικασίας μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Όπως δε προκύπτει και από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η διέξοδος είναι η αναζωογόνηση των τεχνικών επιτροπών, παραπέμποντας σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μέχρι την 10η Ιουλίου, που θα γίνει η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ζητηθεί από τις δύο πλευρές να πραγματοποιήσουν μια ακόμη συνάντηση σε επίπεδο συμβούλων για συζήτηση των τρόπων συνέχισης της διαδικασίας. Δεν είναι, πάντως, ξεκάθαρο κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, ούτε σε ποιο επίπεδο. 

 

Μποϊκοτάρουν Προεδρία μας στην Ε.Ε. οι Τούρκοι

Θα προσκαλούν όσους θα έρχονται Κύπρο να πηγαίνουν κατεχόμενα

Ο ΨΕΥΔΟΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ των κατεχομένων, Ιρσέν Κουτσούκ, αναφέρθηκε σε «σχέδιο δράσης έναντι των Ε/κ». Σε συνέντευξή του στη Σαμπάχ, ο Κουτσιούκ αναφέρει ότι δραστηριοποιήθηκαν για να πάρουν στα κατεχόμενα 9000 Αυστριακούς μαθητές. «Ο αριθμός αυτός με τις ενέργειες των Ε/κ μειώθηκε στις 4500, αλλά τελικά ήρθαν, είπε και πρόσθεσε ότι την προσεχή περίοδο θα γίνουν κάποια βήματα, π.χ. «πολιτικοί και ΜΚΟ που θα λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής που θα οργανώσει ο ε/κ τομέας, καλούνται στην “ΤΔΒΚ’’ με τη βοήθεια και της Τουρκίας. Εξασφαλίζοντας τη μετακίνησή τους στον τ/κ τομέα, θέλουμε να δουν τι υπάρχει εδώ». Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είπε πως αυτοί έχουν δύο εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο και συνέχισε λέγοντας πως αυτοί οι δύο εκπρόσωποι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγου, δεν έχουν και ένα γραφείο.

Τις συναντήσεις τους τις κάνουν στην καφετέρια. Όμως κατά την εποχή της Ανατολικής Γερμανίας δεν είχε τεθεί αυτό το εμπόδιο».

Στα ίδια αναφέρεται η Ηaberturkμε τον τίτλο « Θα καλούμε στον βορρά τις αντιπροσωπείες της ΕΕ που θα έρχονται στον ε/κ τομέα». Η Αksam γράφει για τα θέματα αυτά με τον τίτλο « Ο Κουτσούκ είπε: Έτοιμο το σχέδιο δράσης με την Άγκυρα».  

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΝ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε στη Γενεύη με την Ύπατη Αρμόδιο για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον. Στην ατζέντα των συζητήσεών τους ήταν και η κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. και ο Τούρκος επανέλαβε τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι δεν θα συνεργασθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή δεν την αναγνωρίζει. 

http://www.philenews.com/digital/ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ