2012-07-04 14:11:37
Φωτογραφία για 7 σημάδια, που μαρτυρούν τα δόντια για την υγεία σας
Ένα λαμπερό χαμόγελο δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής του ανθρώπου αλλά και ο μάρτυρας πιθανών προβλημάτων υγείας, που ίσως δεν έχετε ακόμα ανακαλύψει.

Τα δόντια προειδοποιούν με αρκετά «ορατό» τρόπο ότι ο οργανισμός σας μπορεί να πάσχει από κάποιο νόσημα, το οποίο ωστόσο εσείς μπορεί ακόμα να μην έχετε καταλάβει. Ας δούμε λοιπόν 7 σημάδια των δοντιών, που προειδοποιούν για κάτι σοβαρότερο.

1. Εάν τα δόντια σας είναι φθαρμένα και παράλληλα πάσχετε από συχνούς πονοκεφάλους, ίσως αυτό προμηνύει μακροχρόνιο στρες. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να «τρίζουν» τα δόντια τους άθελα τους στον ύπνο τους με αποτέλεσμα η όψη των δοντιών να έχει ορισμένες «χαρακιές». Αυτό είναι δείγμα ότι είστε αρκετά στρεσαρισμένοι και αυτή είναι μια ακούσια τάση του οργανισμού να αποβάλλει το άγχος. Συχνά αυτό «συνοδεύεται» από πονοκεφάλους που προκαλούνται από σπασμούς των μυών κατά τη διάρκεια του «τριξίματος».


2. Όταν τα δόντια σας είναι ραγισμένα και στην ουσία καταρρέουν, είναι δείγμα ότι πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν και αυτό παρουσιάζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και σε νεότερα άτομα. Το σμάλτο γίνεται λεπτό και σχεδόν διάφανο.

  Η αποσύνθεση των δοντιών, ωστόσο, συνήθως προκαλείται από τα οξέα που προέρχονται από το στομάχι και τη διάλυση τους. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια διαταραχή που προκαλείται από βλάβες ή άλλες αλλαγές στο φυσικό φράγμα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Συχνά όταν κάποιος πάσχει από αυτό, παρουσιάζει επιπλέον ξηροστομία και καούρα.

3. Εαν παρατηρείτε στο στόμα σας, πληγές που δεν επουλώνονται, αυτό ίσως να σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια δείγματα καρκίνου του στόματος. Πολλοί άνθρωποι δαγκώνουν το εσωτερικό του στόματος τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται πληγή. Εάν αυτή η πληγή, για παράδειγμα, δεν επουλωθεί μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, καλό θα είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Η αιμορραγία και το μούδιασμα είναι επιπλέον σημάδια ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά.

4. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ούλα μεγαλώνουν πάνω από τα δόντια, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς προειδοποιεί για προβλήματα που προκλήθηκαν από φάρμακα. Εάν παρατηρήσετε τα ούλα σας να μεγαλώνουν κυριολεκτικά πάνω από τα δόντια και παράλληλα λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για καρδιακά νοσήματα, επιληπτικές κρίσεις ή για να καταστείλετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα (όπως πριν από μία μεταμόσχευση) καλό θα είναι να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Παράλληλα η υπερβολική αύξηση των ούλων μπορεί να προκαλέσει μία δυσάρεστη αίσθηση ενώ σε ακραίες περιπτώσεις τα δόντια μπορεί να καλυφτούν ολοκληρωτικά.

  5. Η ξηροστομία σε μεγάλο βαθμό είναι δείγμα ότι πάσχετε από διαβήτη ή σύνδρομο του Sjogren. Αν και η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση και αλλεργίες στο κάπνισμα ή νέα φαρμακευτική αγωγή, η έλλειψη επαρκούς σάλιου είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι ίσως πάσχετε από αυτά τα αυτοάνοσα νοσήματα που δεν σχετίζονται με τη χρήση φαρμάκων.

Σε ότι αφορά στον διαβήτη μάλιστα, άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι η υπερβολική δίψα, το μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, η συχνοουρία, η θολή όραση, και η απώλεια βάρους. Στο σύνδρομο του Sjogren, συχνά παρατηρείται ξηρασία στα μάτια και το στόμα αλλά επειδή η συγκεκριμένη ασθένεια μιμείται συμπτώματα άλλων νοσημάτων, όπως είναι ο διαβήτης για παράδειγμα, η διάγνωση των ασθενειών μπορεί να είναι παραπλανητική.

6. Το τελευταίο πράγμα που περιμένετε να ανακαλύψετε ενώ πλένετε τα δόντια σας ίσως να είναι μία δερματική ασθένεια. Αλλά συμβαίνει. Αν έχετε παρατηρήσει ένα λευκό πλέγμα στην εσωτερική πλευρά από τα μάγουλα σας, πιθανόν να είναι τα πρώτα σημάδια για έναν ομαλό λειχήνα. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από φαγούρα. Είναι μια μάλλον σπάνια νόσος που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους (στόμα, γεννητικά όργανα), εμφανίζεται στο 1% του πληθυσμού και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συχνά ο ομαλός λειχήνας εξαφανίζεται από μόνος του αλλά σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ιατρική θεραπεία.

  7. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνδέουν την οδοντοστοιχία τους με την πνευμονία. Κι όμως αυτά τα δύο στοιχεία έχουν μία κοινή σχέση, που σε περιπτώσεις μπορεί να αποβεί και μοιραία. Συγκεκριμένα στην πνευμονία από εισρόφηση, συνήθως ο ασθενής εισπνέει «ξένο» για τον οργανισμό του υλικό, το οποίο φτάνει στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς, προκαλώντας επικίνδυνες, ίσως και θανατηφόρες, φλεγμονές.

Αρκετά συχνά το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν καθαρίζουν επαρκώς την τεχνητή τους οδοντοστοιχία, η οποία πρέπει να απομακρύνεται καθημερινά από το στόμα, να καθαρίζεται εξονυχιστικά με ειδικό βουρτσάκι, και έπειτα να τοποθετείται σε ένα καθαριστικό διάλυμα. Η μαλακή κρούστα που δημιουργείται γύρω από την τεχνητή οδοντοστοιχία είναι «ανησυχητικό» δείγμα, αλλά αν καθαριστεί σχολαστικά οι πιθανότητες πνευμονίας από εισρόφηση εξαλείφονται.

 clickatlife.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ