2012-07-04 17:12:04
Φωτογραφία για Η Τρόικα ενημέρωσε την Κύπρο για τον τρόπο λειτουργίας της
Μια πρώτη επαφή με την υπουργική Επιτροπή είχε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της Τρόικας, κατά την οποία το κλιμάκιο της Τρόικας ενημέρωσε τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου, και Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζουν τις εργασίες του. Από κυπριακής πλευράς, τονίστηκε η ανάγκη διασφάλισης, μέσα στο πακέτο στήριξης, της κοινωνικής συνοχής και της εργατικής ειρήνης. Οι αντιπρόσωποι της Τρόικας θα ολοκληρώσουν τις επαφές τους μέχρι την Παρασκευή και θα αναχωρήσουν από την Κύπρο ώστε να συμπληρώσουν την αξιολόγησή τους και θα επιστρέψουν στο νησί πιθανώς στις 16 Ιουλίου, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, δεν συζητήθηκε καθόλου το ύψος της χρηματοδότησης, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, καθώς αυτό θα καθοριστεί μετά από την αξιολόγηση των στοιχείων και τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Σιαρλή δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ύψος του ποσού που χρειάζεται ο τραπεζικός τομέας, ωστόσο, σημείωσε πως οι δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου μέχρι και το τέλος του 2014 ανέρχονται στα 4 δις ευρώ.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η συνάντηση ήταν περισσότερο ενημερωτική από πλευράς της ομάδας της Τρόικα. «Ηταν η πρώτη μας συνάντηση και επομένως ήταν φυσιολογικό ότι σε μια τέτοια συνάντηση θα αναμέναμε ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζουν τις εργασίες τους». Η πρώτη αυτή επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας είναι διερευνητική και σκοπός τους είναι, όπως ανέφερε ο Υπουργός, να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να μπορέσουν να συμπληρώσουν την αξιολόγησή τους.

Ο κ. Σιαρλή είπε πως η αντιπροσωπεία της Τρόικας έχει κάνει ήδη κάποιες επαφές με την Κεντρική Τράπεζα και πως σκοπός της είναι μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της. «Σε αυτό το στάδιο δεν γίνεται συζήτηση, απλώς εξασφαλίζουν πληροφόρηση. Στόχος της όλης διαδικασίας είναι εντός του μηνός να είναι σε θέση να έχουν συμπληρώσει μια πρόταση, την οποία να έχουν ήδη συζητήσει μαζί μας, και να έχουμε ήδη καταλήξει», ανέφερε. Ο κ. Σιαρλή επεσήμανε στη συνέχεια ότι το πρόβλημα της Κύπρου εντοπίζεται κυρίως στον τραπεζικό τομέα και είναι εδώ, όπως είπε, που δίδουν ιδιαίτερη σημασία και οι προτάσεις τους θα επικεντρωθούν στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Ο Βάσος Σιαρλή σημείωσε ότι δεν έχουν συζητηθεί αριθμοί και δεν πρόκειται να συζητηθούν αριθμοί μέχρι να συμπληρώσουν τις μελέτες τους. «Αυτό που έχουμε εμείς επισημάνει είναι ότι αφού αξιολογήσουν την όλη κατάσταση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θέματα πολιτικής και κοινωνικής συνοχής. Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει μια υγιή οικονομία για πάρα πολλά χρόνια με εργατική ειρήνη και θα θέλαμε αυτή η κοινωνική συνοχή να συνεχίσει, αναγνωρίζοντας ότι κάποια προβλήματα έχουν προκύψει και κάποιες λύσεις θα πρέπει να προσφερθούν», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για ανάγκη 10 δις ευρώ μόνο για κάλυψη των αναγκών των τραπεζών, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ήταν ανεύθυνο από τον οποιοδήποτε, και ιδιαίτερα από πλευράς Κυβέρνησης, να προσδίδει αριθμούς σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. «Και εμείς, αλλά και η Τρόικα έχουν πει επανειλημμένα ότι αυτό το θέμα θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί, και θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα και τότε θα μιλήσουμε. Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια, όσο καλόπιστη και να είναι, για κάποιους να προσδώσουν αριθμούς, ιδιαίτερα από πλευράς Κυβέρνησης, δεν θα ήταν σωστή στο παρόν στάδιο», υπέδειξε.

Σε ερώτηση αν οι ανάγκες του τραπεζικού τομέα θα είναι μεγαλύτερες, έχοντας υπόψη την πιο συντηρητική πολιτική που ακολουθεί η Τρόικα για τα επισφαλή δάνεια, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως δεν υπάρχει ανάγκη να προστρέχουμε να προσδιορίσουμε κάποιο αριθμό σε αυτό το στάδιο. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ειδικοί επί του συγκεκριμένου θέματος, έχουν τεράστια εμπειρία και αν όπως λεν οι ίδιοι, χρειάζονται μια-δύο εβδομάδες για να μελετήσουν το θέμα και να επανέλθουν, γιατί είναι ανάγκη εμείς να προστρέχουμε να καθορίσουμε αριθμούς», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι η Τρόικα θα εργαστεί με βάση τα στοιχεία που τους έχουμε δώσει «και εφόσον σύντομα θα επανέλθουν με τις δικές τους συστάσεις, αναμένω ότι σε εκείνο το στάδιο θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για αριθμούς». Ερωτηθείς για τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους, ο κ. Σιαρλή είπε πως αν προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε το ποσό που θα χρειαστεί για τα δημοσιονομικά, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο γιατί είναι δημοσίως γνωστό ποιες είναι οι ανάγκες του κράτους για το 2012 και για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως χρειάζονται περίπου 4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, και διευκρίνισε πως το ποσό αυτό δεν προσθέτει τίποτα στο δημόσιο χρέος γιατί είναι επαναχρηματοδοτήσεις. «Θα ξοφλήσεις ένα χρέος με ένα άλλο χρέος», είπε και πρόσθεσε πως και σήμερα πληρώνουμε τόκους και στο μέλλον θα πληρώνουμε τόκους πάνω στα 4 δις για αυτή την περίοδο.

Στην ουσία, συνέχισε, πιθανώς να είναι και λιγότεροι οι τόκοι που θα πληρώνουμε αν εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση μέσω του EFSF, καθώς οι το επιτόκιο του ανέρχεται περίπου στο 3%. Ερωτηθείς για την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου που έχει εξασφαλίσει η Κύπρος, ο κ. Σιαρλή είπε πως αποπληρώνεται στο τέλος της πενταετίας και πως το μόνο πράγμα που καταβάλλεται τώρα είναι το επιτόκιο.

Σε ερώτηση αν η πολιτική συγκυρία επιτρέπει στην υιοθέτηση μέτρων που θα προταθούν, ο κ. Σιαρλή είπε πως οι αλλαγές που πιθανώς να προκύψουν από τις συζητήσεις με την Τρόικα, θα πρέπει να προωθηθούν μέχρι και τη Βουλή. «Τώρα, ποιες αλλαγές θα προκύψουν και τι συστάσεις θα υπάρξουν και τι θα προταθεί στη Βουλή, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολο για να προβλέψει κάποιος», είπε και εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι οι Κύπριοι πολιτικοί έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι βάζουν υπεράνω το εθνικό συμφέρον, ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία προσωπικά ότι στο τέλος της ημέρας ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου θα στηρίξει τα συμφέροντα του κράτους, και τα συμφέροντα του κράτους είναι να βρούμε μια πολιτική συνοχή μαζί με την Τρόικα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία των Υπουργών Εμπορίου και Εργασίας, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε πως οι δύο Υπουργοί ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της Τρόικας, για το πώς θα χειριστούν τα διάφορα θέματα. «Όταν έρθουμε σε θέματα που αφορούν είτε το Υπουργείο Εμπορίου, είτε το Υπουργείο Εργασίας, θα έχουν επιμέρους συναντήσεις με τους ανθρώπους των Υπουργείων αυτών έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες που θέλουν», είπε και πρόσθεσε ότι οι δύο Υπουργοί δεν παρευρέθηκαν στη συνάντηση με σκοπό να δώσουν πληροφόρηση για τα Υπουργεία τους.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα πως η Τρόικα θα πάρει την πληροφόρηση που θέλει από τα δύο Υπουργεία κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής τους στην Κύπρο, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Διευκρινιστικά, ο Υπουργός είπε πως η ημερομηνία επιστροφής τους στην Κύπρο θα είναι πιθανώς η 16η Ιουλίου. Καταλήγοντας, είπε πως κατά τη δεύτερη επίσκεψή τους θα γίνει η πραγματική συζήτηση. Αύριο, κλιμάκιο της Τρόικας θα συναντηθεί με εκπροσώπους των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ