2012-07-04 21:46:25
Φωτογραφία για ΣτΕ: Προσωρινά μόνο από τα φαρμακεία η διάθεση βρεφικών τροφών
Μόνο από τα φαρμακεία θα διατίθενται, προσωρινά, οι βρεφικές τροφές για παιδιά μέχρι έξι μηνών, λόγω αυξημένων κινδύνων βλάβης της υγείας τους, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι φαρμακοποιοί, ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η, από 30 Δεκεμβρίου 2011, υπουργική απόφαση κατά το σκέλος εκείνο που καταργεί σχετική διάταξη άλλης υπουργικής απόφασης του 2008, με την οποία οριζόταν ότι η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη γίνεται από τα φαρμακεία.

Η υπουργική απόφαση του περασμένου έτους άναψε το «πράσινο φως» για να διατίθενται τα παρασκευάσματα διατροφής για βρέφη μέχρι έξι μηνών και εκτός φαρμακείων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, παρασκευάσματα για βρέφη νοούνται τα τρόφιμα που προορίζονται για την ειδική τροφή των βρεφών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους και επαρκούν για τις ανάγκες διατροφής τους. Τα επίμαχα παρασκευάσματα για βρέφη κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τις πηγές πρωτεϊνών από τις οποίες παρασκευάζονται, σύμφωνα με το ΑΠΕ.


Σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία, κανένα άλλο προϊόν, «εκτός από τα παρασκευάσματα αυτά, δεν είναι επιτρεπτό να διατίθεται στο εμπόριο ή να παρουσιάζεται κατ’ άλλο τρόπο ως κατάλληλο να ικανοποιήσει από μόνο του τις ανάγκες διατροφής φυσιολογικών, υγιών βρεφών». Οι βρεφικές τροφές προτείνονται και συνταγογραφούνται από παιδίατρο ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του κάθε βρέφους και κατόπιν πλήρους βιοχημικής εικόνας του παιδιού (νεογνού).

Με την υπ’ αριθμ. 307/2012 απόφασή τους οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ’ τμήματος του ΣτΕ ανέστειλαν την επίμαχη υπουργική απόφαση του 2011, που επιτρέπει τη διάθεση των βρεφικών τροφών και σε καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία.

Όπως εξηγούν, «η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως έξι μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας, όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών».

Η επίμαχη απόφαση αναστολής του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που δεν επιτρέπει τη διάθεση των βρεφικών τροφών εκτός από τα φαρμακεία, ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της βασικής (κύριας) αίτησης ακύρωσης, που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
tsantiri.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ