2012-07-04 22:10:09
Φωτογραφία για Η Μαδρίτη ανακοινώνει νέα μέτρα λιτότητας
ΤΟΝ  ΓΟΛΓΟΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ

Η κυβέρνηση της Ισπανίας βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα σχέδιο περικοπής δαπανών κατά έως και 30 δισ. ευρώ και αύξησης των φόρων για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους για φέτος, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτήν. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα εφαρμοστεί για αρκετά χρόνια, μπορεί να περιλαμβάνει αύξηση του κύριου φόρου κατανάλωσης της Ισπανίας, μια νέα εισφορά για την ενέργεια, μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης, περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, νέα διόδια για τους αυτοκινητοδρόμους και άλλη μία δραστική περικοπή στις υπουργικές και περιφερειακές δαπάνες, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Ορισμένα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η ΕΕ θεωρείται πιθανόν ότι πρόκειται να δώσει στην κυβέρνηση άλλον έναν χρόνο για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και κάποια άλλα μέτρα μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να περιληφθούν σε ένα πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο που θα προετοιμαστεί τον Αύγουστο.


Οι υπερχρεωμένες περιοχές της Ισπανίας και οι τράπεζες, οι οποίες επλήγησαν άσχημα από την φούσκα στην αγορά ακινήτων πριν από τέσσερα χρόνια, έβαλαν την Ισπανία στο στόχαστρο των επενδυτών, οι οποίοι φοβούνται ότι, δεδομένου του μεγέθους της, θα μπορούσε να εκτροχιάσει όλο το ευρωπαϊκό σχέδιο για το ευρώ αν καταρρεύσει η οικονομία της.

Τα νέα μέτρα λιτότητας έχουν στόχο να μπορέσει να ανταποκριθεί η Ισπανία στους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012. Ωστόσο ορισμένοι εκφράζουν αμφιβολίες γι' αυτό, φοβούμενοι ότι τα νέα μέτρα λιτότητας μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα της χώρας, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Τα στοιχεία για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους αποκάλυψαν αποκλίσεις στις περικοπές και τα εισοδήματα οι οποίες καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του σημερινού στόχου χωρίς νέες περικοπές.

"Η ιδέα είναι να εφαρμοστούν περικοπές ύψους 3% του ΑΕΠ. Όλα εξετάζονται", δήλωσε μία από τις πηγές.

Με το ονομαστικό ΑΕΠ της Ισπανίας να ανέρχεται συνολικά σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, οι περικοπές θα ανέλθουν σε έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίοδο αρκετών ετών και θα έρθουν να προστεθούν στα σχέδια εξοικονόμησης περίπου 48 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν ήδη υιοθετηθεί.

"Η ιδέα είναι να περικοπεί το κόστος του δημόσιου τομέα, να παγώσουν οι συντάξεις, να μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας", σημείωσε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι μια αύξηση στον φόρο επί των πωλήσεων αποτελεί θέμα έντονων συζητήσεων με την κυβέρνηση.

Άλλες τρεις πηγές επιβεβαίωσαν ότι τα μέτρα αυτά εξετάζονται, σημειώνοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ή περικοπές και ότι το πακέτο μπορεί να κυμαίνεται αρκετά κάτω από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ