2012-07-04 22:01:18
Φωτογραφία για Κύπρος: Εξαιρετική Προεδρία
Το μήνυμα πως αν η Προεδρία θα είναι όπως οι προετοιμασίες της σίγουρα θα είναι εξαιρετική, έστειλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποδεχόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Σουλτς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επανέλαβε ό,τι επεσήμανε και στην πρώτη επίσκεψή του ως επικεφαλής των προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Ότι δηλαδή για 18 χρόνια στο ΕΚ έχει ζήσει πολλές  Προεδρίες, αλλά παρακολουθώντας την Κυπριακή Προεδρία δεν θυμάται άλλη χώρα να έχει κάνει τέτοια τέτοια τέλεια προετοιμασία.  «Πρέπει να έχετε μια εξαιρετική Προεδρία», σημείωσε και  επανέλαβε τη διάθεσή του να συνεργαστεί με ένα πολύ καλό φίλο Πρόεδρο και μια φιλική χώρα για να πετύχει η Προεδρία. Την ίδια ακριβώς διάθεση και πνεύμα συνεργασίας μετέφερε όπως είναι γνωστό την περασμένη Παρασκευή στον ίδιο τον Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ
. Η Μέρκελ, όπως επιβεβαίωσε χθες έγκυρη πηγή προς τη ΧΑΡΑΥΓΗ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας και της ίδιας της ΕΕ. Θέση που επανέλαβε χθες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο κ. Σουλτς,  ενώ ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας κ. Χάνες Σβόμποντα διαβίβασε προς τον Πρόεδρο την πάγια θέση της Ομάδας του ότι η Προεδρία της ΕΕ πρέπει να γίνεται σεβαστή από τους πάντες και αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία . Ο κ Σβόμποντα ξεκαθάρισε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκπροσωπεί αυτή την εξαμηνία την ΕΕ και οι πάντες οφείλουν να το σέβονται».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε χθες  με τους αρχηγούς των Πολιτικών Ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, εκτός από τον κ. Σουλτς και τον κ. Μπαρόζο, συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) Martin Callannan, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) Joseph Daul, με τους συμπροέδρους των Πρασίνων (Greens/Europe Free Alliance) Daniel Cohn-Bendit και Rebecca Harms, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) Guy Verhofstadt, τους συμπροέδρους του Κόμματος της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD) Nigel Farage και Francesco Speron, με την Ολομέλεια Ευρωβουλευτών της Πολιτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και με την Ολομέλεια Ευρωβουλευτών της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.

Το βράδυ ο Πρόεδρος παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Το ουσιαστικό μέρος της παρουσίας του Προέδρου στο Στρασβούργο θα είναι το σημερινό όπου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, θα «ανακριθεί» από τους ευρωβουλευτές και στη συνέχεια θα δώσει Διάσκεψη Τύπου.

Ο Πρόεδρος έδωσε χθες δεκάλεπτη συνέντευξη Τύπου στη διαδικτυακή τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου τα κυρίαρχα ζητήματα ήταν τρία: η Κυπριακή Προεδρία και οι απειλές της Τουρκίας, ο Μηχανισμός Στήριξης, τη βοήθεια του οποίου αιτήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και κατά πόσον αυτό το γεγονός επηρεάζει την Προεδρία και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η πιθανότητα ολοκλήρωσής του επί Κυπριακής Προεδρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής, ότι στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας αλλά είναι δική της ευθύνη να σεβαστεί τους θεσμούς της ΕΕ και την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Πρόεδρος όπως και όλοι οι συνομιλητές του στις κατ' ιδίαν επαφές που είχαν (Σουλτς, Σβόμποντα κ.α.) διαμήνυσαν ότι η αίτηση βοήθειας από το Μηχανισμό Στήριξης δεν έχει καμία σχέση με την Προεδρία. Ο Μηχανισμός αυτός είναι ένα εργαλείο για έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης, διαμήνυσε ο Πρόεδρος.

Για την ΕΕ ως σύνολο αλλά και τα κράτη –μέλη χωριστά διαχέεται αυτό τον καιρό στην Ευρώπη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στις Βρυξέλλες, ότι το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί δεν είναι τόσο η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία εν πάση περιπτώσει χαρακτηρίζεται απαράδεκτη και εκνευριστική, αλλά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) με βάση το οποίο στην ουσία θα συγκεκριμενοποιηθούν και τα μέτρα και οι πολιτικές εξόδου από την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Ευρώπη.

Εξαιρετικής σημασίας το ΠΔΠ

Το  τρίτο θέμα που τέθηκε ακριβώς  προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας ήταν, όπως πληροφορούμαστε, το ενδιαφέρον όλων των Ευρωπαίων εταίρων από τη μια και η  προσπάθεια της Κυπριακής Προεδρίας από την άλλη για να ολοκληρωθεί με τη λήξη της Κυπριακής Προεδρίας η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014-2020. Πηγές από τις Βρυξέλλες που πρόσκεινται στην κυπριακή κυβέρνηση εξέφραζαν προς τη ΧΑΡΑΥΓΗ την εκτίμηση πως αν η Προεδρία καταφέρει να ολοκληρώσει την προσπάθειά της και καταλήξει μέχρι το Δεκέμβριο σε συμφωνία, τότε αυτό από μόνο του θα σημαίνει και πετυχημένη Προεδρία!

Είναι ένα ζήτημα «εξαιρετικής σημασίας»  για το μέλλον της ΕΕ, το οποίο καλείται να διαχειριστεί η Κυπριακή Προεδρία, γιατί ακριβώς αφορά και στην οικονομική ολοκλήρωση, με φόντο μάλιστα την οικονομική κρίση που έχει αποδειχθεί πολύ βαθιά, τόσο που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα του ΠΔΠ έχει ήδη προγραμματιστεί να συζητηθεί με κύριους σταθμούς την ερχόμενη βδομάδα, στις 30 Αυγούστου και τον Οκτώβριο. Την ερχόμενη βδομάδα συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του, ενώ στις 30 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί το Ατυπο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν το ΠΔΠ θα οδηγηθεί στην κατάληξη και στη συμφωνία. Ιδιαίτερο ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τη σύνοδο του ECOFIN  για την παρακολούθηση των εργασιών του οποίου έχουν διαπιστευθεί μέχρι τώρα 250 δημοσιογράφοι.

«Η Κυπριακή Προεδρία, πετυχαίνοντας σ’ αυτό το ζήτημα, θα αποδείξει ότι δεν έχει σημασία το μέγεθος του κράτους, αλλά να λειτουργεί ως έντιμος μεσολαβητής για να εξευρίσκονται συμφωνίες», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου παρατηρώντας ότι «τα μικρά κράτη έχουν το πλεονέκτημα να μην έχουν κρυφές ατζέντες ή απόλυτες τοποθετήσεις για ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης. Είναι ζητήματα που απασχολούν κυρίως μεγάλα κράτη – αυτούς που συνασπίζονται με τη Γερμανία και αυτούς που συνασπίζονται με τη Γαλλία» και η Κυπριακή Προεδρία ως έντιμος μεσολαβητής θα προσπαθήσει να βρει συναινετικές λύσεις.

Εννοείται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος έχει τις δικές της θέσεις,  που πολλές φορές έχουν αναλυθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις οποίες ως κράτος θα καταθέσει και αυτή τη φορά χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στην ιδιότητα της προεδρεύουσας.

Στρασβούργο- Της απεσταλμένης μας Νίκης Κουλέρμου

ΧΑΡΑΥΓΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ