2012-07-05 03:13:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Δεν έχει συζητηθεί το ύψος της βοήθειας
Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την τρόικα όπως, κατά την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας της νήσου... λάβει υπόψη την επιθυμία της κυβέρνησης να μη διαταραχθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή του κράτους.

Ο κ. Σιαρλής, που μιλούσε ύστερα από ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και συνάντηση της ειδικής υπουργικής επιτροπής για θέματα οικονομίας με την τρόικα, είπε ότι, σ' αυτό το στάδιο, δεν συζητήθηκε το ποσόν που χρειάζεται η Κύπρος ως οικονομική βοήθεια.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα ο «Φιλελεύθερος», που ανεβάζουν το ποσό που θα χρειασθεί για αναχρηματοδότηση των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του κλιμακίου της τρόικας, ο κ. Σιαρλής είπε ότι θα ήταν ανεύθυνο από μέρους της κυβέρνησης να κάνει αναφορά σε αριθμούς σ' αυτή τη φάση της διαδικασίας, καθώς συνεχίζεται ακόμη η αξιολόγηση.


«Οι τεχνοκράτες της τρόικα είναι ειδικοί επί του συγκεκριμένου θέματος, έχουν τεράστια εμπειρία και όταν λένε ότι χρειάζονται μία έως δύο βδομάδες για να μελετήσουν το θέμα και να επανέλθουν, γιατί θα πρέπει εμείς να προτρέχουμε για να καθορίσουμε αριθμούς;» διερωτήθηκε ο κ. Σιαρλής.

Η Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες και τις χαρακτήρισε «εικασίες».

Ο κ. Σιαρλής είπε ότι, στη συνάντηση με την τρόικα έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα εργασίας που θα ακολουθήσει, με στόχο τη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να ολοκληρώσει τα συμπεράσματά της. Είπε, ακόμα, ότι και η τρόικα θεωρεί τις τράπεζες ως το βασικό πρόβλημα της Κυπριακής οικονομίας και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις της τρόικας θα επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Σε ότι αφορά τις ανάγκες του κράτους, είπε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και οι αριθμοί συγκεκριμένοι. Όπως σημείωσε, χρειάζονται περίπου 4 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2014, για κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης μέρους του δημοσίου χρέους που λήγει. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι, εφ' όσον το ποσόν αφορά επαναχρηματοδότηση, δεν επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος.

Η τρόικα θα ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των στοιχείων την Παρασκευή και θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σιαρλής είπε ότι η τρόικα θα επανέλθει στις 16 Ιουλίου στην Κύπρο για νέες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και κατάληξη σε συμφωνία, δεδομένου ότι στόχος είναι να ολοκληρώσει την πρότασή της μέχρι το τέλος του μηνός.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ