2012-07-05 13:19:03
Φωτογραφία για Ήρθε ο καύσωνας... και θα μείνει!
Αναλυτικός χάρτης, πόσο θα χτυπήσει ο υδράργυρος σε όλη την Ελλάδα

Παρατεταμένη ζέστη η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του Ιουλίου προβλέπεται να επικρατήσει στη χώρα. Σύμφωνα με  τους μετεωρολόγους, η Ελλάδα θα επηρεαστεί από ένα κύμα θερμών μαζών που έρχεται από την Αφρική, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να ανέβει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν κυρίως τη βόρεια και δυτική Ελλάδα, ενώ οι ανατολικές περιοχές της χώρας, όπως όλα δείχνουν, μέχρι τη Δευτέρα θα προστατευθούν από την πολλή ζέστη λόγω των μελτεμιών. Η άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται να γίνει αισθητή από σήμερα. «Θερμές αέριες μάζες που έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη και την Αλγερία, φτάνουν δια μέσου της Ιταλίας στα Βόρεια Βαλκάνια», εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολυδάς.

«Ηδη, εδώ και μέρες, σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και τα νότια τμήματα της Πολωνίας έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται. Ισχυρή ζέστη εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί και στη Σερβία. Στο πλαίσιο αυτό θα επηρεαστεί από σήμερα και καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και η Βόρεια Ελλάδα.


Η ζέστη θα είναι έντονη στις περιοχές αυτές, όπως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη δυτική Ελλάδα, σε περιοχές όπως το Αγρίνιο. Στην Ανατολική Ελλάδα οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι θα μετριάσουν την αίσθηση της ζέστης και παράλληλα δεν θα της επιτρέψουν να εκδηλωθεί, καθώς θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα των κατώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Ως εκ τούτου, η Αθήνα δεν θα δει μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία της», συνεχίζει. Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, στην Αττική και στις ανατολικές περιοχές της χώρας θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες από την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σήμερα και αύριο το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μέχρι 36-37 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά,

ενώ από τη Θεσσαλία και νοτιότερα οι μέγιστες τιμές θα διαμορφωθούν στους 35-36 βαθμούς Κελσίου. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ζέστη θα αγγίξει και την υπόλοιπη Ελλάδα. «Η επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να κυλήσει με ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών.

Η παρατεταμένη ζέστη εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Σάββατο και θα συνοδευτεί από εξασθένηση των μελτεμιών, τα οποία αναμένεται να πνέουν στο Αιγαίο με μέγιστη ένταση τα 5 μποφόρ», λέει ο κ. Θοδωρής Κολυδάς. «Η θερμοκρασία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, όμως θα έχουμε αρκετά 40άρια. Στη δυτική και βόρεια χώρα ο υδράργυρος θα δείξει 39-40 βαθμούς της κλίμακας, ενώ στην Ανατολική Ελλάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 38-39 βαθμούς».

πηγή: ΕΘΝΟΣ
planet-greece
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ