2012-07-05 22:35:47
Φωτογραφία για Ράσμουσεν: Το NATO θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας Eπίθεση της Ρωσίας στη Δύση
Την πεποίθηση ότι το NATO θα συμπαρασταθεί στην Τουρκία εάν αυτό κριθεί απαραίτητο εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, προειδοποιώντας τη Συρία να αποφύγει την κλιμάκωση της κρίσης που προέκυψε έπειτα από την πρόσφατη κατάρριψη ενός τουρκικού αεροσκάφους F-4 Phantom από τη συριακή αεράμυνα.

«Δεν χρειάζεται να πούμε πως η Τουρκία μπορεί να βασιστεί στο NATO. Το NATO βεβαίως είναι προετοιμασμένο να υπερασπισθεί την Τουρκία εάν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράσμουσεν από την Λουμπλιάνα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του NATO δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Συρία», υπογραμμίζοντας πως «χρειαζόμαστε μία πολιτική λύση». Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Ράσμουσεν είχε εκτιμήσει ότι τυχόν ένοπλη επέμβαση στη Συρία «δεν είναι ο σωστός δρόμος».


«Περιμένω ότι οι συριακές αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση και κάθε απαράδεκτο γεγονός όπως αυτό που είδαμε όταν κατέρριψαν ένα τουρκικό αεροσκάφος», συνέχισε ο κ. Ράσμουσεν, ουσιαστικά προειδοποιώντας την Δαμασκό να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διεθνοποίηση και στρατιωτικοποίηση της κρίσης, προβληματίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Στο διπλωματικό πεδίο, συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης αναφορικά με το μέλλον του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τη Μόσχα να διαψεύδει φήμες που αναφέρουν πως προτίθεται να φιλοξενήσει τον σύρο ηγέτη εάν αυτός αποφασίσει να αυτοεξοριστεί από τη χώρα του.

 

«Αυτή [η φήμη] αποτελεί είτε μία προσπάθεια να παραπλανηθούν σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική είτε μία έλλειψη κατανόησης της θέσης της Ρωσίας», δήλωσε ο ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια κοινή συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε.

 

«Η αντιπροσωπία μας το εξέλαβε ως αστείο», συμπλήρωσε ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος έχει κατηγορήσει τη Δύση για «στρέβλωση» των όσων συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια μίας πρόσφατης διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη, όπου συμφωνήθηκε η σύσταση οικουμενικής μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί το μέλλον του προέδρου Άσαντ.

 

Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αποχώρηση Άσαντ συνιστά προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή στην πολύπαθη χώρα, ενώ η Μόσχα αντιτείνει ότι αυτό δεν έχει συμφωνηθεί.

 

Στο πλευρό της Ρωσίας φαίνεται πως τάσσεται και η Κίνα, η οποία είχε παραμείνει σιωπηρή κατά τις διπλωματικές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, με το Πεκίνο να ανακοινώνει πως δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο «Φίλων της Συρίας» που θα λάβει χώρα στο Παρίσι την Παρασκευή, 6 Ιουλίου. Στη σύνοδο δεν θα συμμετάσχει ούτε η Ρωσία.

 

Εν τω μεταξύ, δραματική παραμένει η κατάσταση στη Συρία, με τον επικεφαλής των περίπου 300 άοπλων παρατηρητών, υποστράτηγο Ρόμπερτ Μουντ να δηλώνει πως η βία έχει κλιμακωθεί σε «άνευ προηγουμένου επίπεδο». Ο αρχηγός των κυανόκρανων έχει ήδη επικρίνει τη διεθνή κοινότητα για τη διαχείριση της συριακής κρίσης, σχολιάζοντας δηκτικά ότι «γίνεται πολλή κουβέντα [...] και ελάχιστη δράση ώστε να προχωρήσουμε και να σταματήσουμε τη βία».

 

Τέλος, ο πρόεδρος Χριστόφιας, αποκάλυψε ότι η Λευκωσία προετοιμάζεται προκειμένου να μπορέσει να υποδεχτεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης.

http://www.kathimerini.com.cy/i
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ