2012-07-05 23:30:02
Φωτογραφία για «Οικονομικές εκτιμήσεις και προτάσεις για τα φοιτητικά δίδακτρα»
Προς  Πρόεδρο ΕΑΠ

Του Μαρκογιαννη Νικολάου

φοιτητή στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό

Γεια σας,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις νέες δυνατότητες που παρέχονται πλέον απ’ το ΕΑΠ και να σας συγχαρώ για την διευκόλυνση που προσφέρεται στους φοιτητές  ώστε να εξοφλούν τμηματικά τα φοιτητικά δίδακτρα μέσω πιστωτικών καρτών VISA  MASTERCARD κλπ.

Επίσης χαιρετίζω την απόφασή για την μείωση σπουδαστικών δαπανών του ακαδημαϊκού..... έτους 2012-2013, από 700 στα 650 ευρώ (αντιστοίχως και στα μεταπτυχιακά).

Αναφορικά όμως με τις διευκολύνσεις και την παραπάνω έκπτωση στα δίδακτρα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

Με βάση ποιων δεδομένων προέκυψε η εν λόγο μείωση των διδάκτρων κατά 50 ευρώ;

Δηλαδή γιατί τα δίδακτρα μειώθηκαν κατά 50 ευρώ και δεν μειώθηκαν κατά 100 ή 200 ή 20 ευρώ κλπ;

Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε ότι για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα πρέπει οι φοιτητές του ΕΑΠ να καταβάλουν το ποσό των 650 ευρώ και όχι το ποσό πχ των 350 ή των 500 ή των 680 ευρώ;


Επιτρέψτε μου να πιθανολογήσω ότι η έκπτωση στα δίδακτρα κατά 50 ευρώ προέκυψε είτε:

1)  Από ένα πρόχειρο εκπτωτικό και στρογγυλοποιημένο υπολογισμό της τάξεως των 50 ευρώ προβάλλοντας συνάμα τις καλές προθέσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και της διοίκησης.

ή

2) Μελετώντας μια σειρά δεδομένων με επιστημονική προσέγγιση και κατόπιν μιας οικονομικοτεχνικής επεξεργασίας καταλήξατε στην παραπάνω μείωση.

Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι η εν λόγο έκπτωση προέκυψε με βάση την πρώτη πιθανολόγηση.

Γι’ αυτό θα σας παρακαλούσα όπως μου γνωστοποιήσετε τις προϋποθέσεις που εξετάστηκαν και οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα δίδακτρα από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα πρέπει να μειωθούν κατά 7% περίπου.

Επιτρέψτε μου όμως σε αυτό το σημείο να σας καταθέσω και τις δικές μου εκτιμήσεις- προτάσεις όσο αναφορά την μείωση των διδάκτρων.

Λαμβάνοντας υποψιν:

1) Την αίσθηση του δικαίου μιας ευνομούμενης πολιτείας, τα ισα δικαιώματα των πολιτών σε μια ισοπολιτεία και μια δίκαιη πανεπιστημιακή κοινότητα, θεωρώ πως είναι υποχρέωση μου να μην αδικώ τους υπολοίπους, αλλά και ούτε να αντιμετωπίζομαι με ανισότητα.

Έτσι με αυτές τις σκέψεις μελέτησα αποσπασματικά στοιχεία των προηγούμενων χρόνων και ποιο συγκεκριμένα το ύψος του κατώτερο μισθού στην Ελλάδα εν συγκρίσει με το κόστος των διδάκτρων του ΕΑΠ κατά τα πρώτα χρόνια τις λειτουργίας του. Από τα παρακάτω στοιχεία προκύπτουν ότι:

*2001

α) Στην χώρα μας ο κατώτατος μισθός το έτος 2001 ήταν στα 545 ευρώ περίπου

β) Τα δίδακτρα του ΕΑΠ για κάθε θεματική ενότητα την ίδια χρονιά κόστιζαν 528 ευρώ.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι τα δίδακτρα για το έτος 2001 ήταν -3,2% λιγότερα από τον κατώτερο μισθό της εποχής. (545-528=17)

*2006

α) Ο κατώτερος μισθός το 2006 στην χώρα μας ήταν στα 710 ευρώ περίπου

β) Τα δίδακτρα του ΕΑΠ για κάθε προπτυχιακή θεματική ενότητα το 2006 κόστιζαν 700 ευρώ.

Δηλαδή τα δίδακτρα κάθε θεματικής ενότητας για τον φοιτητή του 2006 ήταν λιγότερα κατά -1,5% από τον κατώτερο μισθό του έτους. (710-700=10)

*2012

α) Ο κατώτατος μισθός σήμερα για όσους εργάζονται έχει κατρακυλήσει δυστυχώς στα 450 ευρώ και είναι άγνωστο αν και που θα σταθεροποιηθεί, ενώ

β) Τα δίδακτρα του ΕΑΠ το 2012 για κάθε θεματική ενότητα κοστίζουν 650 ευρώ δηλαδή εν συγκρίσει με τον κατώτατο μισθό  είναι ΑΥΞΗΜΕΝΑ  +44,4%

(650-450=200)

Για το έτος *2000 ούτε λόγος, μιας και ο κατώτερος μισθός ανερχόταν στα 543 ευρώ περίπου ενώ η θεματική ενότητα στα 440 ευρώ δηλαδή -19% η διαφορά.

Συμπεραίνουμε ότι:

α) Τα δίδακτρα το 2012 εν συγκρίσει με το 2001 αυξήθηκαν κατά +47,6%

(3,2%+44,4%=47,6%)

β) Ενώ αν συγκρίνουμε την χρονιά του 2012 με την αντίστοιχη του 2006 προκύπτει ότι η αύξηση τον διδάκτρων κυμαίνεται στα +45,9% (1,5%+44,4%=45,9%)

Δηλαδή και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση η οικονομική συμμετοχή του φοιτητή το 2012 έχει αυξηθεί κατά +50% περίπου περισσότερο, εν συγκρίσει με τους φοιτητές των προηγούμενων ετών 2001 και 2006

-Θεωρείται την παραπάνω διαχρονικές οικονομικές συμμετοχές των φοιτητών ισότιμες (με την ακριβή έννοια της λέξης);

2) Για ευνόητους λόγους η σύγκριση των διδάκτρων έγινε λαμβάνοντας υποψιν τον κατώτερο μισθό και όχι την μέσες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων (εκ των οποίων μεγάλο μέρος είναι φοιτητές του ΕΑΠ), γιατί στην περίπτωση αντίστοιχης σύγκρισης με τον δημοσιοϋπαλληλικού μισθού τα νούμερα που θα προκύψουν θα είναι εντελώς διαφορετικά, σχεδόν άκρως αντίθετα.

Επίσης

3) Ο Φ.Π.Α. στην χώρα μας το 2001 και 2006 κυμαινόταν μόλις στο 18 με 19% ενώ το 2012 σκαρφάλωσε στο 23%, (23-18=5%). Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι η αγοραστική μας ευχέρεια σήμερα έχει μειωθεί μιας και ο ΦΠΑ αυξήθηκε  κατά 5% εν συγκρίσει με το 2001.

4) Η αγορά εργασίας μέχρι και πριν την «έναρξη» της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας ήταν προσιτή σε σχέση με την στενότητα του σήμερα, δηλαδή το 2001 εάν κάποιος φοιτητής δυσκολευόταν να αποπληρώσει τα δίδακτρα του ΕΑΠ μπορούσε κάλλιστα να εργαστεί σε δεύτερη ή και τρίτη απασχόληση, ενώ σήμερα οι φοιτητές δυστυχώς αντιμετωπίζουν την ανεργία της εποχής.

5) Εν έτη 2012 όπως πολύ καλά γνωρίζεται αυξήθηκαν οι οικονομικές μας υποχρεώσεις με μια σειρά έκτακτων και αυθαίρετων οικονομικών επιβαρύνσεων όπως κατάργηση του ετησίου επιστρεφόμενου φόρου, κεφαλικός φόρος, χαράτσια, πτώση του αφορολόγητου στις 5000 ευρώ κλπ. Έτσι φέτος για παράδειγμα καλούμαστε να πληρώσουμε ετήσιο φόρο όσο κοστίζουν περίπου 2 θεματικές ενότητες

Και ακόμη:

6) Όσο για την οικονομική εξόφληση των διδάκτρων μέσω πιστωτικών καρτών θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία του ΕΑΠ και μια ανώδυνη λύση για την αποπληρωμή του ποσού κάτι που το ανέφερα και στην αρχή, όμως:

Σήμερα στην χώρα μας δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολία μόνο στην συναλλαγματική μας ρευστότητα αλλά πολύ περισσότερο δυσκολευόμαστε λόγο της γενικότερης έλλειψης πόρων (μυώσεις μισθών επιδομάτων κλπ). Ως εκ τούτου το κυρίαρχο μας πρόβλημα συνεχίζει να είναι η δυσκολία εύρεσης χρημάτων για την αποπληρωμή των διδάκτρων.

Εξετάζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω,

Προτείνω Α’:

Να αναπροσαρμόστε τις οικονομικές συμμετοχές των φοιτητών ώστε να μειωθούν τα δίδακτρα τουλάχιστον κατά -50% σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία

ή

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα δίδακτρα του ΕΑΠ για κάθε προπτυχιακή θεματική ενότητα ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ και ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ το ύψος του κατωτέρου μισθού ακολουθώντας τις διαμορφώσεις του (αντιστοίχως και στην μεταπτυχιακή).

Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να υπονομεύσω την ολοκληρωτική ύπαρξη του ΕΑΠ, αντιθέτως κατανοώ ότι με τις προτάσεις μου  πιθανόν να δυσκολέψει κατά πολύ η λειτουργία του ανοικτού πανεπιστήμιου. Όμως μέσα από μια λογική επεξεργασία των πραγμάτων πιθανολογώ ότι αν συνεχιστεί, ή επιδεινωθεί η αρνητική οικονομική συγκυρία στην χώρα μας, στο εγγυς μέλλον ίσως και νωρίτερα θα τεθεί ο προβληματισμός της βιωσιμότητας του ΕΑΠ.

Δηλαδή με απλά λόγια, αν δεν «προσγειωθούν» τα δίδακτρα στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα, πιστεύω ότι η διακοπή των εν ενεργεία φοιτητών θα είναι μαζική λόγο οικονομικής αδυναμίας των ιδίων, άρα κατά την ταπεινή μου εκτίμηση η εύρυθμη λειτουργία του ΕΑΠ είναι δεδομένο πως θα επηρεαστεί ούτος η άλλος.

Φυσικά δεν προσδοκώ το μάνα εξ ουρανού ή καλύτερα δεν περιμένω κάποια χειροπιαστή λύση στον παραπάνω προβληματισμό από ένα κράτος, που αναγκάζεται να εκχωρήσει την εθνική του ανεξαρτησία στους δανειστές.

Όμως προκειμένου το πανεπιστήμιο να καταστεί βιώσιμο την νέα εποχή της πολυπολικότητας που θα διανύσουμε, ως μια επιπλέον πιθανή λύση,

θα πρότεινα Β’

Το ΕΑΠ να «συμβουλευτεί» αναγκαστικά ίσως, μη κρατικούς οργανισμούς που θα αντιμετώπιζαν με τετραγονη σκέψη προτάσεις συνεργασίας οι οποίες θα στήριζαν το πανεπιστήμιο.

Και ακόμη

Ο ενδιάμεσος χρόνος διακοπής των σπουδών νομίζω πως θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στα σημερινά οικονομικά προβλήματα και να γίνει πιο ελαστικός.

-Αλήθεια πόσο δίκαιο είναι, ο φοιτητής που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις μισές θεματικές ενότητες του προγράμματος σπουδών να απορριφθεί –με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- από το ΕΑΠ μόνο και μόνο γιατί δεν δίνατε να ανταποκριθεί οικονομικά;

Γι αυτό θα πρότεινα Γ’

Να επιμηκυνθεί κατά πολύ ο χρόνος διακοπής σπουδών ώστε να δίνεται η δυνατότητα ενδιάμεσων αναβολών για την διευκόλυνση του έργου των φοιτητών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να μελετήσετε τις παραπάνω προτάσεις και σας δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμος σε κάθε διάλογο αν και εφόσον το επιθυμείται.

Με εκτίμηση

Νίκος Μαρκογιαννης

(Σας κάνω γνωστό ότι με την παρούσα οικονομική κατάσταση αδυνατώ να ανταποκριθώ στις σημερινές οικονομικές απαιτήσεις του ΕΑΠ, ως εκ τούτου θα προχωρήσω στην διακοπή των σπουδών).
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ