2012-07-06 08:58:08
Φωτογραφία για Αντισυνταγματική η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στην Πορτογαλία
Αντισυνταγματική έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Πορτογαλία η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Ραχόι στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που ακολούθησε το δάνειο από τον τριμερή μηχανισμό Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου, οι περικοπές αυτές αποτελούν «παραβίαση της αρχής της ισότητας» που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό σύνταγμα, καθώς επιβάλλουν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους «επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών».

Παρόλα αυτά το δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει τον Ιανουάριο βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης, αποφάσισε ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ για την τρέχουσα χρονιά με την αιτιολογία ότι «οι συνέπειες της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους» της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.


Σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκε στην Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2011, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013.

Για να το επιτύχει αυτό η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει υιοθετήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα για τα έτη 2012, 2013 και 2014.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έρχεται ο διαιτητής-ρομπότ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έρχεται ο διαιτητής-ρομπότ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ