2012-07-06 10:30:21
Φωτογραφία για Έφτασε η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση...!!!
Της Μαρίνας Μάνη

Για μία «πολύ δύσκολη ομιλία» απόψε στη Βουλή ετοιμάζεται ο Αντώνης Σαμαράς. Για την ακρίβεια, για την παρουσίαση «πολύ δύσκολων» προγραμματικών δηλώσεων μέσω των οποίων ο ίδιος και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αποχαιρετήσουν τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις.

Το στίγμα; Δεν αρκούν πλέον οι διακηρύξεις, πρέπει να πείσουμε τους δανειστές ότι αυτή τη φορά η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ώστε να παραμείνει στο παιχνίδι. Ήτοι, να τρέξει αποκρατικοποιήσεις-διαρθρωτικές αλλαγές-μεταρρυθμίσεις (με πρώτη τη μείωση του Δημοσίου) ώστε, κάποια στιγμή, στο μέλλον, εφόσον έχουμε επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, να συζητήσουμε μαζί τους για βελτιώσεις σε όρους του δανεισμού.

Εκτός κάδρου τα εργασιακά

Πρωθυπουργικός συνεργάτης μάλιστα, έλεγε χθες το βράδυ ότι «θα βγουν από το κάδρο τα εργασιακά και τα μισθολογικά» -το μέχρι πότε, θα εξαρτηθεί από τις επιτυχίες που θα καταγράψει η κυβέρνηση στο προηγούμενο τρίπτυχο. Παρέπεμπε ωστόσο στη φράση του Γ. Στουρνάρα «τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα», διαλύοντας κάθε αυταπάτη για... επαναδιαπραγμάτευση στους επόμενους μήνες.


Τα μεγάλα ερωτήματα είναι πώς θα περάσει ένα τέτοιο σκληρό πρόγραμμα –πρώτα από τη Βουλή και μετά από την κοινωνία, η οποία βομβαρδίσθηκε στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων από τις δεσμεύσεις των τριών (συγκυβερνώντων, σήμερα) πολιτικών αρχηγών για επαναδιαπραγμάτευση ή απαγκίστρωση ή τροποίηση του μνημονίου.

«Το νου σας στον Βουδούρη»

Όσο για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Οι συνεργάτες των τριών αρχηγών αγωνιούν για το αν θα έλθουν αντιμέτωποι με «δυσάρεστες εκπλήξεις» τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στην ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Τα βλέμματα όλων, για παράδειγμα, είναι στραμμένα στον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ (και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος διαφώνησε ακόμη και με την κυβερνητική σύμπραξη του κόμματος. Μία αρνητική ψήφος με το... καλησπέρα της συγκυβέρνησης «θα είναι ό,τι χειρότερο», λένε, αφού θα αποδείξει πόσο εύθραστες είναι οι ισορροπίες.

Η προσπάθεια να αφαιρεθούν οι επικίνδυνες γωνίες από το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχισθούν και σήμερα, μέχρι το παρά πέντε της εκφώνησής τους –η δικαδικασία θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα.

Τελευταίες πινελιές

Το κείμενο συμφωνήθηκε χθες στην κυβερνητική τριμερή (Χρ. Λαζαρίδης - Κ. Σκανδαλίδης - Δ. Χατζησωκράτης) και παραδόθηκε στους τρεις αρχηγούς. 

Ο κ. Σαμαράς θα έχει και σήμερα συνεχή επικοινωνία με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, για τις τελευταίες πινελιές, σε μία προσπάθεια οι προγραμματικές δηλώσεις να αναδείξουν την κρισιμότητα της κατάστασης, να μην προκαλέσουν σοκ και, ταυτόχρονα, να μην ωραιοποιήσουν καταστάσεις.

Περιθώριο για τη δεύτερη εκδοχή έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει, καθώς η χθεσινή «διερευνητική» επαφή του πρωθυπουργού με την τρόικα, παρόντος του Γιάννη Στουρνάρα, ήταν καθοριστική.

Διαβάστε ακόμη:

* Παραίτηση Στουρνάρα από την επαναδιαπράτευση μέσω των FT

Πηγή / capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ανανεωμένο Mazda MX-5
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ανανεωμένο Mazda MX-5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ