2012-07-06 14:02:05
Φωτογραφία για Στα όρια της χρεοκοπίας τα ασφαλιστικά ταμεία για συντάξεις και υγεία
Ένα βήμα πριν την κατάρρευση είναι τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι εργαζόμενοι σε αυτά και δείχνουν ότι παρά τις δραματικές μειώσεις των συντάξεων και των παροχών δύσκολα θα αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες.

Η οικονομική ύφεση ή ανεργία και η εισφοροδιαφυγή αποτελούν τη βασική αίτια των προβλημάτων καθώς και ο περιορισμός της κρατικής ενίσχυσης προς αυτά.

Ειδικότερα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της της ομοσπονδίας, ΠΟΠΟΠΚΑ, είναι απογοητευτικά.

Στον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ η κατάσταση είναι δραματική Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να εξασφαλιστεί 1,4 δις ή 350 εκατ μηνιαίως, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Κάθε μήνα αναγκάζεται να κάνει εσωτερικό δανεισμό από άλλους τομείς.

Μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησης δηλ 2,7 δις από τα 4,1 δις που έχουν προβλεφθεί.


Με δεδομένη την μείωση των εσόδων όπως αυτή καταγράφεται ,λόγω της ανασφάλιστης εργασίας 1 στους 3 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος περίπου το 30% η εισφοροδιαφυγή είναι περί τα 6 δις,λόγω αύξησης της ανεργίας κάθε ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλεια εσόδων

450 εκατ, λόγω της αδυναμίας είσπραξης 6,7 δις βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών προς τρίτους (ΟΕΚ-ΟΑΕΔ-ΤΕΑΠΟΚΑ) περί τα 7,5 δις.

Σε αντιδιαστολή τα έξοδα του Ταμείου παρουσιάζουν αύξηση, λόγω της αύξησης των συνταξιοδοτήσεων, επειδή τα μέτρα που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα, οδήγησαν σε μαζική φυγή τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα για το 2012 να απαιτούνται 11,08 δις έναντι 10,8 δις το 2011.

Αντίστοιχα με το ΙΚΑ κινείται και ο ΟΑΕΕ.Το αναμενόμενο έλλειμμα του Οργανισμού είναι περί τα 830εκατ €Η μείωση από εισφορές αγγίζει το 35%.Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές του Οργανισμού δεν φαίνεται να μπορούν να ξεπεράσουν το 1,5 δις όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε έσοδα 2,1 δις.Τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται σε 4,3 δις σε αντίθεση με τα έξοδα που θα αγγίξουν τα 5,13 δις.

Με διαμορφωμένη την κρίση στην αγορά μόλις το 55 % των ασφαλισμένων καταβάλει εισφορές με αποτέλεσμα να εισπράττονται 115 εκατ αντί 250 εκατ. Ενώ το 45% των ασφαλισμένων του Οργανισμού αδυνατεί να καταβάλει εισφορές.

Το 1ο πεντάμηνο του 2012 ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 71% της επιχορήγησης το 44% της συμμετοχής του κράτους και το 63% του συνόλου της αρχικής εγγεγραμμένης πίστωσης. Οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 2 δις €.

Οι οφειλές του Οργανισμού προς άλλους φορείς είναι περίπου 650 εκατ (ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ-ΤΕΑΠΟΚΑ), συμπεριλαμβανομένων και των 160 εκατ του δανείου από τους τομείς Ναυτικών πρακτόρων και του Τομέα εμπορίας καυσίμων, δάνειο που ελήφθη τον 12/2011 και δεν έχει επιστραφεί.

Στον ΟΓΑ το 58% των ασφαλισμένων πληρώνει τις εισφορές του το 6% έχει ενταχτεί σε ρύθμιση οφειλών και το 36% δεν καταβάλει εισφορές, δηλ 241.814 αγρότες δεν καταβάλουν τις εισφορές τους σε σύνολο 664.376 ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Επίσης με μελανά χρώματα περιγράφεται και η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ

Τα έσοδα του Οργανισμού το 1ο 5μηνο του 2012 έπρεπε να κυμανθούν περίπου στα 2,8 δις € και κινήθηκαν περίπου στο 1,1 δις.

Οι οφειλές των φορέων που έχουν ενταχτεί στο ΕΟΠΥΥ και πρέπει να αποδίδονται σε μηνιαία βάση αγγίζουν 1,4 δις (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ) .

Ο Οργανισμός αυτό το διάστημα κινείται στη λογική του ό,τι εισπράττω τόσα πληρώνω. Το 1ο 5μηνο εισέπραξε 1.598.300.000 € και πλήρωσε 1.568.907.377 € όμως με συσσωρευμένο έλλειμμα 4 δις € θα οδηγηθεί σε κατάρρευση η οποία θα συμπαρασύρει και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους ασφαλιστικούς φορείς στον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει τους επόμενους μήνες να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών το.

asfalisinet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ