2012-07-06 19:31:29
Φωτογραφία για Προειδοποίηση Βρυξελλών για την επόμενη δόση
Μόλις επανέλθει το πρόγραμμα στη σωστή τροχιά η εκταμίευση

Την εκτίμηση ότι δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, αν δεν αποφανθεί πρώτα το Eurogroup ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής επανέρχεται στη σωστή τροχιά, εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες πηγές της ευρωζώνης.

«Δεν θα υπάρξει εκταμίευση πριν διαπιστώσει το Εurogroup ότι το πρόγραμμα έχει ξαναμπεί σε σωστή τροχιά», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Όπως αναφέρουν πηγές από την ευρωζώνη, το Eurogroup της Δευτέρας θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας στη διάθεσή του τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις πριν από το τέλος Αυγούστου, καθώς «οι συζητήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup της 9ης Ιουλίου θα αποτελέσει το «βάπτισμα του πυρός» για τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και τις προθέσεις της κυβέρνησης να το επαναφέρει στη σωστή του βάση.


«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του νέου Έλληνα ομολόγου τους, Γιάννη Στουρνάρα», ανέφεραν πηγές της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως «δεν θα αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποκλίνει από τους στόχους». «Αυτό δεν είναι δραματικό», ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Γνωρίζουμε ότι πολλά έπρεπε να έχουν γίνει τους τελευταίους 4 μήνες και δεν έγιναν λόγω της προεκλογικής περιόδου. Τώρα όμως πρέπει να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος.»

Οι ίδιες πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων (π.χ. φορολογία) είναι συζητήσιμα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους στόχους του προγράμματος, οι οποίοι είναι αδιαπραγμάτευτοι. «Δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση πριν το Eurogroup αποφασίσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα επανέρχεται στη σωστή τροχιά», δήλωσαν.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου, πηγές της ευρωζώνης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ