2012-07-16 18:26:04
Φωτογραφία για Ξεκινά η αποκατάσταση των παλαιών λουτρών στο Διδυμότειχο
Ο Δήμος Διδυμοτείχου σε συνεργασία με τον Δήμο Svilengrad εντάχθηκαν στο πρόγραμμα... JOVAPROB (JOINT VALORIZATION AND PROMOTION OF THE OLD BATHS IN THE TRANS BORDER AREA) που σκοπό έχει την κοινή αξιοποίηση και ανάδειξη των παλαιών λουτρών στην διευρωπαϊκή παραμεθόρια περιοχή.

Το έργο ασχολείται με τη συντήρηση, την αποκατάσταση και την προώθηση των δύο από τα σημαντικότερα πολιτιστικά-ιστορικά μνημεία του κοινού παρελθόντος της διασυνοριακής περιοχής, τα οποία βρίσκονται στις περιοχές του Svilengrad και Διδυμοτείχου, δηλαδή, δύο παλιά οθωμανικά λουτρά. Το έργο αφορά, επίσης, στην προώθηση της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς, που συνδέεται με αυτά τα μνημεία και στοχεύουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση τον πολιτιστικό τουρισμό.

Το ύψος της χρηματοδότησης είναι στα 1.140.560€ και θα μοιραστεί στους δύο δήμους. 831.105,00 € για το Δήμο Διδυμοτείχου και 309.455,00 € για το Δήμο Svilengrad Βουλγαρίας.


Το έργο έχει ως χρόνο υλοποίησης των συντηρήσεων 23 μήνες δηλαδή, την 14/1/2013 τα λουτρά θα είναι έτοιμα για το κοινό.

Στόχοι του προγράμματος: Ο γενικός στόχος του έργου είναι η υποδειγματική προστασία-αξιοποίησης για τα δύο σημαντικά πολιτιστικά ιστορικά-αρχιτεκτονικά μνημεία της διασυνοριακής περιοχής, καθώς και την ορθή νέα πολιτιστική χρήση, στην περίπτωση του Svilengrad. Ο περαιτέρω στόχος είναι η προώθηση της διασυνοριακής περιοχή ως έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό

Οι βασικοί επιμέρους στόχοι είναι του προγράμματος είναι: 

(1) αξιοποίηση των μνημείων και η ανάδειξη της πολλαπλής σημασίας που έχουν.

(2) Η υποδειγματική υλοποίηση των καινοτόμων πρωτοβουλιών για τον πολιτισμό μέσω της προσαρμογής της διαχείρισης των μνημεία με τις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής οργάνωσης των τοπικών και πολιτιστική ζωή

(3) Η ενθάρρυνση των διασυνοριακών ανταλλαγών γνώσεων και τεχνογνωσίας.

(4) Η δημιουργία μιας μόνιμης και γόνιμης συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού μεταξύ των δήμων

(5) Η σύνδεση μεταξύ των διαφόρων μορφών του πολιτισμού ως μέσο για την τουριστική ανάπτυξη.

(6) Η ώθηση της τοπικής αγοράς, κυρίως του τουριστικού κλάδου.

(7) Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου των έργων

(8) Η προσέλκυση και η ευαισθητοποίηση των νέων και των κοινωνικά ευάλωτων ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δράσεις για την προβολή των λουτρών: Εικαστική έκθεση στο χαμάμ του Svilengrad με θέμα: "Η μνήμη και το παρελθόν είναι πράγματα που δεν μπορεί να είναι ξεχασμένα"

8 άρθρα και 8 τηλεοπτικές μετάδοση-παρουσιάσεις στις δύο παραπάνω περιοχές με θεμα:"Τα Οθωμανικά Λουτρά στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία" Εκδρομές από γυμνάσια και σχολεία στα μνημεία, δημιουργία αναμνηστικών, τρίγλωσσους τουριστικούς χάρτες κλπ.

didymoteicho.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ