2012-07-16 20:58:03
Φωτογραφία για Συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια
από το Γραφείο Τύπου

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Πανούση και τον επικεφαλής του τομέα ένστολων της ΔΗΜ.ΑΡ., Βασίλη Μαστρογιάννη, συναντήθηκε σήμερα... με τον υπουργό Νίκο Δένδια. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με τον κ. Υπουργό, για όλα εκείνα τα οποία προσδιορίζουν τις διεκδικήσεις και τους στόχους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για μας είναι μείζον αγαθό η προστασία της υγείας, της ζωής και της ασφάλειας του πολίτη. Κατά συνέπεια, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να καταγράψει την παρουσία του κράτους μέσα στην ελληνική κοινωνία αποτελεσματικά και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες. Η προστασία της ζωής του πολίτη δεν μπορεί να υποκαθίσταται από κανέναν εξωθεσμικό μηχανισμό, ούτε από κείνους οι οποίοι αυτόκλητα αναλαμβάνουν την προστασία της ζωής των ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και από αυτόκλητες υπερασπιστές των ξένων πολιτών που βρίσκονται στην χώρα μας
. Κατά τούτο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει - ας το επαναλάβω - να έχει καθημερινά, συστηματικά και επίμονα παρουσία μέσα στην ελληνική κοινωνία. Βεβαίως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να στηριχτεί, πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά με τον καλύτερο τρόπο θα αντιμετωπιστούν».

Ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις δηλώσεις του προέδρου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πρόεδρε, γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια μια συζήτηση γύρω από τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, επίσης έχουμε διάφορες εκθέσεις και από παρατηρητήρια αλλά και κάποια δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που δείχνουν μία ώσμωση μεταξύ αστυνομίας και Χρυσής Αυγής. Εσείς πως το βλέπετε, πως το σχολιάζετε και αν έχετε κάνει κάποιες προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η πρότασή μου όσο και η διεκδίκισή μου είναι αυτή που είπα πριν λίγο. Το κράτος στη βάση του νόμου, στη βάση του Συντάγματος πρέπει να είναι παρών μέσα στην ελληνική κοινωνία, να προστατεύει τη ζωή και να εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών. Και πολίτες αυτού του κράτους είναι οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι πολίτες που βρίσκονται στον τόπο μας και διαβιούν. Η υπόθεση του εκδημοκρατισμού των σωμάτων ασφαλείας είναι μία συνεχής διαδικασία η οποία ποτέ δεν πρέπει να σταματήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : κ. Πρόεδρε, αν δεν κάνω λάθος η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει μία πάγια θέση για την δημιουργία μιας επιτροπής που θα ασχοληθεί με την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και τον εκδημοκρατισμό της και πάλι αν δεν κάνω λάθος νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία 3 φορές την έχει καταψηφίσει. Εσείς θα επιμείνετε σε αυτή τη θέση σας;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η άποψη μας είναι ότι η λειτουργίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να βρίσκονται και υπό διακομματικό έλεγχο και στήριξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επειδή σήμερα προφανώς θα ξεκινήσουν οι κρίσεις στην Αστυνομία, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν συζητήσαμε ειδικότερα το θέμα αυτό, εκείνο το οποίος όμως που είπα στον κ. Υπουργό και λέω και σε εσάς, το λέω στην Ελληνική κοινωνία, ότι οι όποιες μεταβολές πρέπει να γίνουν αξιοκρατικά, με βάση το κριτήριο της αξιοσύνης και της αποτελεσματικότητας. Η κυβέρνηση δεν ήρθε για να προωθήσει ρεβανσισμούς, η κυβέρνηση δεν είναι παρούσα στην διακυβέρνηση του τόπου για να εξυπηρετήσει ημετέρους και να περιφρονήσει την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα. Η κυβέρνηση εκείνο το οποίο θέλει να προωθεί και να καταγράφει είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στον τόπο και προφανώς και στο συγκεκριμένο Υπουργείο, στον συγκεκριμένο τομέα της κοινωνικής ζωής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Κουβέλη καταρχάς θα ρωτούσα αν μπορείτε το ίδιο να εγγυηθείτε την αξιοκρατία στις κρίσης και κατά δεύτερον αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις να αλλάξει ο τρόπος τουλάχιστον στον οποίο επιλέγεται ο Αρχηγός ή η πρώτη τριάδα των Αντιστράτηγων, αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η αξιοκρατία πρέπει να είναι το βασικό, το κυρίαρχο κριτήριο και στοιχείο και βεβαίως αν αναφέρεστε με το ερώτημά σας στα ζητήματα των αναδιαρθρώσεων και όλα εκείνα που συνιστούν την προσωπική, υπηρεσιακή κατάσταση των ένστολων, βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει η αναγκαία μοριοδότηση και στη βάση των μορίων να αποφασίζονται οι όποιες υπηρεσιακές μεταβολές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει αυτό το Υπουργείο, διαχρονικά;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η αξιοποίηση του δυναμικού που έχει και βεβαίως η αντιστοίχηση των λειτουργιών του Υπουργείου, των Σωμάτων Ασφαλείας συνολικότερα, με τις σημερινές καταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν και προσδιορίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Και η δυσκολία βρίσκεται και στην αυξημένη εγκληματικότητα και στην αυξημένη παραβατικότητα, αλλά και στην αξίωση, την δίκαιη, την Συνταγματικά δίκαιη αξίωση των Ελλήνων πολιτών να έχουν προστατευόμενη την ζωή τους και την ασφάλειά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε για το θέμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, για την οποία κατά καιρούς έχετε πει διάφορα πράγματα και γνωρίζετε τι συμβαίνει, θα προχωρήσετε σε κάποια αλλαγή της ηγεσίας;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχω άποψη για τη λειτουργία της ΕΥΠ, μια λειτουργία η οποία αναμφισβήτητα πρέπει να αναπροσδιοριστεί. Γνωρίζω παρά πολλές καταστάσεις, αρνητικές καταστάσεις στο εσωτερικό της ΕΥΠ, αλλά με τον κύριο Υπουργό, τον κ. Δένδια δεν συζητήσαμε σήμερα για το συγκεκριμένο αυτό θέμα. Το ζήτημα της ΕΥΠ είναι όντως υπαρκτό και προσδιορίζεται σε πάρα πολλές λειτουργίες της με όχι θετικό τρόπο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ