2012-07-17 04:08:11
Φωτογραφία για Ισπανία: Την Παρασκευή η «σωτηρία»
Η Ισπανία ευελπιστεί πως η συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα της επιτρέψει να δανειστεί έως και... 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος, θα υπογραφεί επίσημα την προσεχή Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

«Όπως καλά γνωρίζετε, ευελπιστούμε πως την προσεχή Παρασκευή θα υπογράψουμε επισήμως στα πλαίσια του Eurogroup το Μνημόνιο μεταξύ της Ισπανίας και της ζώνης του ευρώ για την μετάγγιση το πολύ 100 δισ. ευρώ στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα», τόνισε ο Ισπανός υπουργός μιλώντας σε συνέδριο της οικονομικής σχολής ΙΕSE στη Βαρκελώνη.

Ο Ισπανός υπουργός υπογράμμισε πως χωρίς την οικονομική αυτή στήριξη, ο προϋπολογισμός θα ήταν «αδύνατον» να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο εγχείρημα και τόνισε πως οι προϋποθέσεις «είναι πολύ θετικές και αρκούντως ευνοϊκές» για τις ισπανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ρήτρες του μνημονίου, το δάνειο θα έχει μέση διάρκεια αποπληρωμής 12,5 χρόνια και απώτερο όριο τα 15 χρόνια, με μία 10ετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο μικρότερο του 3%.


Η ευρωζώνη θα χορηγήσει έως και 100 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις και έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη χρηματοδότηση των 'κακών' τραπεζών, που θα δημιουργηθούν για να απομονωθούν οι καταρρακωμένες μετοχές του κατασκευαστικού τομέα.

Σε αντάλλαγμα της βοήθειας, σύμφωνα με τις 32 ρήτρες του Μνημονίου, η ΕΕ θα απαιτήσει από τη Μαδρίτη την τροποποίηση του τραπεζικού της τομέα-που ενδέχεται να επιτευχθεί σε βάρος των φορολογουμένων-ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δικαιοδοσία να ελέγχει τις ισπανικές τράπεζες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ