2012-07-17 06:58:59
Φωτογραφία για ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
«Τα πάντα στο τραπέζι» για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ

Διαδοχικές συναντήσεις με το σύνολο των εμπλεκομένων υπουργών είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι πηγές, από τις οποίες θα περικοπούν δαπάνες 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013- 2014.

Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον εφετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές με τον υπουργό Εργασίας, Νίκο Βρούτση, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.


«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά, οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βάρος για τις περικοπές των δαπανών θα δοθεί στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράγοντες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το «πακέτο» των μέτρων πρέπει να είναι έτοιμο στο σύνολό του έως τις 24 Ιουλίου, οπότε αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Από την έγκριση της τρόικας θα εξαρτηθούν και τα ισοδύναμα μέτρα, στο πλαίσιο των συνολικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ του περασμένου Μαρτίου, προκειμένου να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν μια επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, ώστε να υπάρξει τελικά ένα σχέδιο περικοπών τετραετούς διάρκειας (2013- 2016) και όχι διετούς διάρκειας (2013- 2014), το οποίο και θα προκαλέσει μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι και οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ περνούν από την κρησάρα του οικονομικού επιτελείου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξομοιωθούν με τις απολαβές των υπολοίπων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι υψηλότερες έως και 67% . Για την τρόικα η κατάσταση αυτή αποτελεί κόκκινο πανί και πιέζει να αλλάξει.

Οι περικοπές πρέπει να γίνουν με τον ορθολογικότερο και δικαιότερο τρόπο, επισήμανε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, μιλώντας στη ΝΕΤ. Στόχος, όπως είπε, είναι «να μη θιγούν άλλο οι πλέον ευπαθείς ομάδες», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση περικοπών εκεί «που δεν θα υπάρξουν κοινωνικές συνέπειες».

Οσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής ανέφερε ότι το σχετικό αίτημα θα τεθεί «όταν θα είμαστε σίγουροι ότι θα περάσει». «Δεν έχεις και πολλή αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την αποφασιστικότητά σου να υλοποιήσεις τις αλλαγές όταν δεν έχει ανοίξει καν το επάγγελμα του κουρέα ενώ έχει ψηφιστεί ο νόμος», σημείωσε.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να τρέξουμε», επανέλαβε ότι δύο από αυτές είναι ήδη ώριμες και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια λίστα από 23 ακόμη προς υλοποίηση.

Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, είπε ότι υπάρχει βούληση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις, πως έχουν καθυστερήσει οι αποκρατικοποιήσεις για το ΙΒC (σσ: το κτίριο του Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων) και τα λαχεία, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν και νομικής φύσεως θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ για τις αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΕΝΟΣΕ και της ΛΑΡΚΟ που συνδέονται με πρόστιμα για επιδοτήσεις.

Είπε ακόμη ότι έσοδα θα μπορέσουν να μπουν από το ψηφιακό μέρισμα ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει το κανάλι της Βουλής, λέγοντας: «Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε. Βέβαια, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούν(οι πολίτες τις) συνεδριάσεις. Και μπορεί να γίνει και με το πάτημα ενός κουμπιού και ειδικά στην ψηφιακή εποχή, είναι πολύ μεγάλο το φάσμα και θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το βέβαιο είναι, ότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσανάλογο».

Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων και είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού για να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό εκεί που υπάρχουν ανάγκες. Ο κ. Κεδίκογλου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην επηρεαστούν τα ειδικά μισθολόγια.

«Όχι» της τρόικας για αποσύνδεση του χαρατσιού από τη ΔΕΗ   

 Πάντως οριστικά και αμετάκλητα η τρόικα απέρριψε την αποσύνδεση του χαρατσιού από το λογαριασμό του ρεύματος. Έτσι, λοιπόν θα έρθει άμεσα το ειδικό τέλος με το λογαριασμό της ΔΕΗ από τα τέλη Ιουλίου.

Στο τραπέζι, μάλιστα, έχει πέσει πρόταση για κατασχέσεις και κινητών περιουσιακών στοιχείων για όσους πληρώνουν μόνο το ρεύμα και όχι το χαράτσι, κάτι βέβαια που η ΔΕΗ δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό.

Στις προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι να προχωρήσουν άμεσα σε κατασχέσεις ακόμη και αυτοκινήτων για παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Σημειώνεται ότι η εντολή που έχει δοθεί στη ΔΕΗ είναι να μην δέχεται την μερική εξόφληση των λογαριασμών. Σε ό,τι αφορά τις δόσεις, αυτές θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Η ΔΕΗ δε θα κόβει το ρεύμα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ. «Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη ήταν ξεκάθαρη. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν γίνεται να αφήσουμε απροστάτευτο ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, όσο μικρό κι αν είναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

Και μέσα σ' αυτή την διαφαινόμενη καταιγίδα νέων μέτρων, νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2016 ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στη πρώτη συνεδρίαση της προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε -σύμφωνα με Το Βήμα- πως «θεμέλιο της προγραμματικής σύγκλισης της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αρχής γενομένης από της παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία και πάντως κατά τουλάχιστον δυο έτη». 

Προσέθεσε δε πως «μόνον έτσι μπορεί να διαμορφωθεί επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής από τώρα -β' εξάμηνο του 2012- μέχρι το τέλος του 2016».

Κατά τον κ. Βενιζέλο, χωρίς αυτό το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο το οποίο θα λάβει υπ' όψιν τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα, και κυρίως την ύφεση, «δεν μπορεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2012 να κλείσει, ούτε ο προϋπολογισμός του 2013 να καταρτιστεί και να κατατεθεί ως προσχέδιο».

Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα και απτά δείγματα γραφής στην προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως παρουσιάσθηκαν στην προγραμματική σύγκλιση και τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι Θέλει την κυβέρνηση αυτή μακράς πνοής με ορίζοντα τετραετίας και τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και πολύ περισσότερο την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Νοέμβριο του 2011».

Προσκλητήριο με προϋποθέσεις

Στις αναφορές του στα εσωκομματικά, ο κ. Βενιζέλος επιφύλασσε αιχμές κατά στελεχών τα οποία δεν κατονόμασε, λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Σε ατομικό επίπεδο φοβούμαι ότι δεν έχει γίνει από όλους εκείνους που είχαμε συμμετοχή στα πράγματα, η αναγκαία αξιολόγηση της δημόσιας διαδρομής μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό ορισμένες συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια της παράταξης να σταθεί και να ανασυσταθεί υπό εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές συνθήκες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι «πολύ υπομονετικός» και ότι τους θέλει όλους δίπλα του.

«Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και ουσιαστική. Σέβομαι όλες τις προσωπικές ευαισθησίες, κυρίως την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση κάθε στελέχους, παλαιότερου ή νεότερου , για τον ρόλο που κατά τη γνώμη του πρέπει να έχει. Υπό μια προϋπόθεση: ότι και εμείς κατανοούμε τις ευαισθησίες. τις επιλογές και τις προσδοκίες της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

  

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε ποια Ευρώπη;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε ποια Ευρώπη;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ