2012-07-17 21:02:04
Φωτογραφία για Πρόταση για Αγωγό Νοτίου Ιράκ-Τουρκίας με Σημαντικές Γεωπολιτικές Προεκτάσεις
Ανώνυμες πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας επιβεβαίωσαν την Τετάρτη σε ξένα ΜΜΕ ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται να στείλει αντιπροσωπεία στο Ιράκ, κατόπιν πρόσκλησης της Βαγδάτης, για να συζητήσουν την πιθανότητα κατασκευής αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει το νότιο Ιράκ με την Τουρκία. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην πρωτοβουλία των Κούρδων και των Τούρκων να κατασκευάσουν αγωγό από κοινού, παρακάμπτοντας την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.

Στόχος των Κούρδων είναι η υλοποίηση ενός αγωγού ο οποίος θα τους δώσει πρόσβαση στα λιμάνια της Τουρκίας, αλλά και τη δυνατότητα να εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες δίχως την παρέμβαση της Βαγδάτης. Από την άλλη, η Βαγδάτη δηλώνει εξοργισμένη από τις πρωτοβουλίες αυτές και τονίζει ότι οι οποιεσδήποτε εξαγωγές πετρελαίου θα πρέπει να γίνονται μέσω της κεντρικής κυβέρνησης και όχι από κάθε περιοχή αυτόνομα.

Πλέον όμως, η Βαγδάτη φαίνεται πως επιλέγει να «παίξει» διαφορετικά και επιχειρεί η ίδια να προσεταιριστεί τους Τούρκους, προτείνοντάς τους να φτιάξουν αγωγό που θα ξεκινάει από το Νότιο Ιράκ
. Ο προτεινόμενος αγωγός Κιρκούκ-Βασόρας θα συνδέσει τα νότια κοιτάσματα της χώρας με το δίκτυο των αγωγών στον βορρά και θα επιτρέψει στο Ιράκ να εξάγει έως και το 80% των ποσοτήτων του μέσω της Τουρκίας, παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ. Όπως είναι φυσικό, περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγωγό δεν είναι γνωστές στην παρούσα φάση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ανοικτά ερωτήματα για την όδευσή του, για την χωρητικότητα και για άλλα σημαντικά θέματα.

Αν μη τι άλλο όμως, οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την σημασία της Τουρκίας στην συγκεκριμένη περιοχή και την επιτυχημένη στρατηγική που έχει ακολουθήσει. Με λίγα λόγια, η Άγκυρα έχει καταφέρει να θεωρείται απαραίτητη και από τις δύο πλευρές (Κουρδιστάν, Ιράκ), οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκή ερείσματα και συνεπώς αναγκάζονται να προσφέρουν ανταλλάγματα στους Τούρκους, στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν η μια την άλλη.

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις που σημειώνονται στην ενεργειακή και οικονομική σφαίρα, επηρεάζουν άμεσα και την ευρύτερη στρατηγική κατάσταση, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι μπορεί να συγκρατήσει την δραστηριότητα των Κούρδων ανταρτών στο έδαφός της, προσφέροντας χρήματα και μια διέξοδο για το πετρέλαιο που παράγει το Αρμπίλ.

Τέλος, για την Τουρκία υπάρχει και ένα ακόμη όφελος από την πιθανή κατασκευή αυτού του πετρελαιαγωγού, όπως τονίζει το Business New Europe: Εφόσον υλοποιηθεί, το έργο θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον ρόλο της ως ενεργειακό κόμβο και θα την βοηθήσει να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59935
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ