2012-07-17 21:17:12
Φωτογραφία για ''ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί τελικώς με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Η έλευση της τρόικας στην Αθήνα ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου.

Την Τρίτη θέμα προέκυψε με δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα» ούτε πόσο θα παραμείνει στην χώρα μας.

Πάντως το αρχικό «πλάνο» των περικοπών δαπανών 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013- 2014, θέλει να οριστικοποιήσει η κυβέρνηση, μετά και τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, οι οποίοι εμπλέκονται στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, κύκλοι του υπουργείου δήλωσαν ότι η τρόικα ζητεί «κατευθύνσεις και όχι λεπτομέρειες» σχετικά με τα μέτρα περιορισμού των δαπανών 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, ενώ σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ανάγκη να τα προσδιορίσουμε επακριβώς».

Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου, επισήμαναν, επίσης, ότι «οι υπουργοί είναι συνεργάσιμοι» για την περικοπή των δαπανών στους τομείς τους. «Θα περιμέναμε περισσότερα, αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία και θα τους βοηθήσουμε», πρόσθεταν.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της δυσκολίας του όλου εγχειρήματος, είναι το γεγονός ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν κατηγορηματικά τις νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή πρόσθετων φόρων. «Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου.

Κατά τον ίδιο, επίσης, δεν έχει αποκλειστεί τελείως και το ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων για τις αποκλίσεις στον εφετινό προϋπολογισμό. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup, που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση», είπε με νόημα ο συγκεκριμένος παράγοντας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, κύριο μέλημα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση φαίνεται ότι είναι αφενός η εξασφάλιση ενός «δανείου- γέφυρας» για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και αφετέρου η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μια πρώτη κοστολόγηση του συνόλου των μέτρων έγινε το απόγευμα της Τρίτης, σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οι τελικές κατευθύνσεις, πάντως, θα δοθούν την Τετάρτη, στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί. Στόχος είναι να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση όλων των παρεμβάσεων έως τις 24 Ιουλίου, οπότε και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν την Τρίτη, ότι γίνεται προσπάθεια αποφυγής των οριζόντιων μέτρων και ότι δίνεται μάχη για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ως τον Σεπτέμβριο, ενώ τόνισαν ότι η τρόικα ζητάει κατευθύνσεις και όχι λεπτομέρειες, συνεπώς δεν χρειάζεται να προσδιοριστούν επακριβώς τα μέτρα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο τη μείωση των αποδοχών στρατιωτικών και αστυνομικών. Στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε παρουσιάστηκε δέσμη ισοδύναμων μέτρων, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μην γίνει η μείωση τού 12%.

Στο μεταξύ, έντονα ενοχλημένος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός από την απροθυμία αρκετών υπουργών του να συνδράμουν αποφαστιστικά στην περικοπή δαπανών στους τομείς ευθύνης τους. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να έχει και τηλεφωνκές επαφές με τους υπουργούς, προκειμένου να τους απευθύνει συστάσεις.

«Φυσική συνέχεια  των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου αποτελεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής και τους στόχους της», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυριανών αποφάσεων της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση των 11,5 δις ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα νέα αντιδραστικά μέτρα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πρόγραμμα των τριών κομμάτων είναι το μνημόνιο και στόχος τους είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του, ενώ η όλη συζήτηση περί αναδιαπραγμάτευσης ήταν άλλο ένα συνειδητό προεκλογικό ψέμα» και προσθέτει ότι οι επιπτώσεις της συνέχισης της εφαρμογής του μνημονίου στην οικονομία και την κοινωνία θα είναι τραγικές, με νέα επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας και πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν πάντως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Ο δήθεν  "εξοργισμένος",  με τους δήθεν  "απρόθυμους" υπουργούς, πρωθυπουργός, μια εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, απειλεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αυτό που δεν μπορεί ν' αποσιωπηθεί είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο, λοιπόν, είναι όχι ποιος είναι "πρόθυμος" να λάβει τα μέτρα αλλά ποιος και σε ποιο βαθμό θα τα υποστεί».

Ο κ. Ζώης, στη δήλωσή του, κάνει ταυτόχρονα λόγο για μια «σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση αποπροσανατολισμού των πολιτών» και προσθέτει ότι «δεν έχουμε καμία διάθεση να παρακολουθήσουμε ένα, πολυπαιγμένο και στο παρελθόν, ανούσιο σίριαλ μεταξύ πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και υπουργών».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, για λόγους περισσότερο εντυπώσεων, και για να φανεί ότι είναι συνεπής με το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων κάνει ένα άθλιο παζάρι, ότι τάχα προσπαθεί να μοιράσει τα βαθύτατα ταξικά αντιλαϊκά μέτρα, αντί σε ένα χρόνο σε δύο και σε τρία χρόνια», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ερωτηθείσα για τα μέτρα.

«Ο λαός δεν αντέχει ούτε ένα μέτρο επιπλέον, πρόσθεσε η κ.Παπαρήγα και επεσήμανε ότι «ο λαός δεν πρέπει να παραπλανηθεί απο το παιχνίδι του εντυπωσιασμού, ότι τάχα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται». «Αυτοί που περνάνε, τελικά την γραμμή τους είναι ο πιο σκληρός πυρήνας των καπιταλιστών και των μονοπωλίων» κατέληξε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ