2012-07-18 08:06:54
Φωτογραφία για Το βαθύ κράτος και η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε χθες την ανάγκη να απευθυνθεί με επιστολή στους υπουργούς του, για να καταγράψει τις προθέσεις του για το μεγαλύτερο «στοίχημα» της κυβέρνησης και να τους θυμίσει ότι «είναι επιτακτικά αναγκαίο να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες, χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Οπως, επίσης, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του κόστους και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Σαμαράς θέλει να πάρει πάνω του το έργο της μεταρρύθμισης του κράτους, καθώς διαπιστώνει ότι το βαθύ κράτος πλησιάζει την κυβέρνηση, την πλησιάζει συντεταγμένα από κάθε πλευρά. Την πλησιάζει με τη μορφή της αντιπολίτευσης, η οποία χαϊδεύει συνειδήσεις και διαθέσεις, ορθώνοντας την επαναστατική παντιέρα κατά των αποκρατικοποιήσεων, προσφέροντας μασημένη τροφή σε όλους όσοι διψούν κυριολεκτικά να ακούσουν ότι υπάρχει ακόμη το κράτος-προστάτης, όσοι νοσταλγούν την εποχή της μεγάλης κρατικής ασφάλειας, με τη «μεγάλη κρατική αγκαλιά» που αγκάλιαζε και πλήρωνε -με δανεικά- τους πάντες.


Μια αντιπολίτευση που βλέπει την ανάπτυξη σαν μια διαδικασία που μπορεί να περάσει μόνο μέσα από την αύξηση των δημόσιων δαπανών, λες και οι κρατικές παθογένειες, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, μπορούν να εξαφανιστούν ως διά (κομματικής) μαγείας.

Το βαθύ κράτος πλησιάζει, όμως, την κυβέρνηση και εκ των έσω, με τη μορφή της ίδιας της συνδικαλιστικής της παράταξης, που αισθάνεται ότι τα μαγαζιά και μαγαζάκια που στήθηκαν με προσπάθεια χρόνια τώρα, φτιαγμένα στα μέτρα κομματικών αναγκών, και ακουμπούσαν σε ένα μεγάλο κράτος, το οποίο συνήθιζε να πληρώνει, να παρέχει, να χαρίζει προνόμια χωρίς να ρωτάει πολλά, μπορεί και να κινδυνεύουν να επανέλθουν σε ορθολογικό και, κυρίως, λιγότερο κοστοβόρο τρόπο λειτουργίας.

Το βαθύ κράτος πλησιάζει την κυβέρνηση μέσα από τους δικούς της κομματικούς μηχανισμούς, με «αναξιοποίητα» στελέχη κάθε βαθμίδας που επιδιώκουν -διακριτικά αλλά αποφασιστικά- να «κατοικήσουν» στους ορόφους της κρατικής πολυκατοικίας, έστω και αν γνωρίζουν ότι αυτή είναι ερειπωμένη και ετοιμόρροπη.

Θα επαναλάβουμε αυτό που γράφτηκε σε αυτή τη στήλη αμέσως μόλις η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης: «Το να ελεγχθεί η κρατική Λερναία Υδρα δεν μας το θέτει ως υποχρέωση κανείς. Είναι προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης, από εδώ και στο εξής. Δεν συνδέεται με κάποιες ιδιωτικοποιήσεις ούτε έχει να κάνει ευθέως με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Ακουμπά σε νοοτροπίες, τακτικές, νομοθετικά κατάλοιπα, κατεστημένα που σχηματίζουν ένα πλέγμα προστασίας γύρω από έναν αδηφάγο μηχανισμό, ο οποίος αντλεί και απομυζά κάθε παραγωγική και δημιουργική ικμάδα στη χώρα».

Η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να αντισταθεί στο βαθύ κράτος, αλλιώς κάθε άλλη προσπάθεια, σε οποιοδήποτε πεδίο, θα είναι μάταιη.

Naftemporiki

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ