2012-07-18 09:03:10
Φωτογραφία για Το «πράσινο φως» απο το Eurogroup για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών
Το «πράσινο φως» αναμένεται να δώσει και επισήμως το Eurogroup για τη χρηματοδοτική στήριξη των ισπανικών τραπεζών, στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Παρασκευή, την ώρα όμως που στην Ισπανία δεν φαίνεται να υπάρχει μία κοινή γραμμή όσον αφορά στο μέλλον των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναφορικά με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ισπανίας, προχθές το βράδυ, επιτεύχθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία του σχεδίου του μνημονίου, η οποία θα οριστικοποιηθεί, την Παρασκευή στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το μνημόνιο, που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, περιέχει περίπου 30 όρους για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να τηρηθούν από την ισπανική κυβέρνηση. Η πρώτη δόση του δανείου, ύψους 30 δισ. ευρώ, θα δοθεί μέχρι τέλος Ιουλίου, ενώ η επόμενη δόση εκτιμάται σε 45 δισ. ευρώ και θα δοθεί το Νοέμβριο. Το πρόγραμμα στήριξης των ισπανικών τραπεζών, ύψους 100 δισ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε διάστημα 18 μηνών.


Οι ισπανικές τράπεζες θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και τη δυνατότητά τους να τις καλύψουν. Στη συνέχεια, θα ετοιμαστούν σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία θα κριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές ως προς τη βιωσιμότητά τους.

Οσες τράπεζες δεν κριθούν βιώσιμες, θα δρομολογηθεί η εκκαθάρισή τους, υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και των ευρωπαϊκών αρχών. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, οι αυστηροί όροι, που τίθενται για την επανακεφαλαιοποίηση, θα οδηγήσουν σε εκκαθάριση αρκετές τράπεζες, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι, μέσω της αύξησης του χρέους, θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία θα λάβει την πρώτη δόση από τα 30 δισ. ευρώ από το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ τις υπόλοιπες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα καταστεί λειτουργικός από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης. Μάλιστα, το επιτόκιο δανεισμού του ΕΜΣ θα είναι υψηλότερο από το ΕΤΧΣ, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ισπανία στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, να παραμείνει το ίδιο επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι, την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο Εcofin ενέκρινε την επιμήκυνση κατά ένα έτος του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας.

Ετσι, το δημόσιο έλλειμμα, από 8,9% το 2011, θα μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 και του 2013, όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου EcofinΑπό την πλευρά της, η Μαδρίτη ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων 65 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος του δημόσιου ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2014.

Εντονη διαφωνία

Στην Ισπανία, φαίνεται ότι επικρατεί έντονη διαφωνία ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών για το μέλλον των πιο αδύναμων τραπεζών της χώρας.

Ο νέος διοικητής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, Λουίς Μαρία Λίνδε, διεμήνυσε, χθες, ότι οι τράπεζες που είναι υπερβολικά αδύναμες να επιβιώσουν από μόνες τους, θα πρέπει να κλείσουν, παίρνοντας σαφώς αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, σύμφωνα με την οποία η Μαδρίτη δεν έχει «απολύτως» κανένα σχέδιο για το κλείσιμο τραπεζών. Ηδη, τέσσερις ισπανικές τράπεζες -Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia και Banco de Valencia- έχουν κρατικοποιηθεί.

Ωστόσο, ο κ. Λίνδε δήλωσε, κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, ότι «εάν μία τράπεζα δεν είναι αρκετά ισχυρή για να εξασφαλιστεί το μέλλον της, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε ελεγχόμενη διαδικασία εκκαθάρισης ή σε ρευστοποίηση», στην πρώτη επίσημη δήλωση τέτοιου είδους που γίνεται στην Ισπανία και η οποία αναφέρεται στο ενδεχόμενο να κλείσουν κάποιες τράπεζες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμη ότι τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά και να υλοποιηθούν άμεσα, θέση που έρχεται και πάλι σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις των ισπανικών αρχών, ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει μήνες. Αναφορικά με την προοπτική αγοράς ισπανικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, τις προσεχείς εβδομάδες, ο κ. Λίνδε το απέκλεισε, παρότι, όπως είπε, παραμένει μία πιθανότητα σε θεωρητικό επίπεδο.

Καταλήγοντας, ο κ. Λίνδε διαβεβαίωσε ότι οι ισπανικές αρχές αναζητούν μία «ικανοποιητική λύση» για τους μικροεπενδυτές που θα υποχρεωθούν να επιμεριστούν τις ζημιές σε ορισμένες κατηγορίες ομολόγων που διαθέτουν σε ισπανικές τράπεζες, ενώ ανέφερε ότι θα συσταθεί μία τράπεζα επισφαλειών, που θα αναλάβει το επισφαλές ενεργητικό των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε, χθες, ότι δεν θέλει να συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους ύψιστης εξασφάλισης για τις ισπανικές τράπεζες, γιατί αυτό ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των αγορών. Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές χρέους δεν λειτουργούν σωστά, λόγω της βραδείας και περίπλοκης διαδικασίας στη λήψη αποφάσεων στην Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας ότι οι επενδυτές εκτός Ευρωζώνης δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο ευρώ [EUR=X] .

Την ίδια στιγμή, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ισπανία, όσον αφορά στην παροχή εγγυήσεων για τη φινλανδική συμμετοχή στη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, ανέφερε ότι η συμφωνία είναι παρόμοια με αυτήν που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στη Φινλανδία και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι, προς το παρόν, καμία άλλη χώρα δεν έχει ζητήσει εγγυήσεις από την Ισπανία. Η εγγύηση, έως 770 εκατ. ευρώ, αναμένεται να καταβληθεί σε ρευστό και να επενδυθεί στα ομόλογα των πέντε κορυφαίων χωρών του ευρώ.

Η Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαιρέτισε, χθες, το «πακέτο» των πρόσθετων μέτρων, επισημαίνοντας ότι, παρά το γεγονός πως δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάλυσή του από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για τη διασφάλιση του στόχου μείωσης του δημόσιου ελλείμματος.

Προέτρεψε, ωστόσο, τη Μαδρίτη να κάνει περισσότερα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.

Μικρή ανάσα στη Μαδρίτη η δημοπρασία εντόκων

Εντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μετά τις εκδόσεις που πραγματοποίησαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Ισπανία και το Βέλγιο.

Η Ισπανία πήρε μια «ανάσα» από τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12 και 18 μηνών, στην πρώτη έκδοση χρέους από τότε που η Μαδρίτη ανακοίνωσε τα νέα μέτρα λιτότητας, καθώς μειώθηκε το κόστος δανεισμού, όχι όμως και σε τέτοιο βαθμό που να πείσει τις αγορές ότι τα δημοσιονομικά της βρίσκονται σε σταθερό μονοπάτι. Η χώρα άντλησε 3,56 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ελαφρώς το στόχο που είχε θέσει, ενώ τα επιτόκια ήταν αισθητά μειωμένα, 3,918% για τα 12μηνα (έναντι 5,074% κατά την δημοπρασία της 19ης Ιουνίου) και 4,242% για τα 18μηνης διάρκειας (έναντι 5,107% τη 19η Ιουνίου).

Παρ' όλα αυτά, το ύψος τους εξακολουθεί να είναι αυξημένο σε σχέση με το 2,985% για τα 12μηνα και το 3,302% για τα 18μηνα στη δημοπρασία της 14ης Μαΐου. Η δημοπρασία ήταν πάντως πολύ θετική, καθώς η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα υψηλή με μεγάλη πτώση στα επιτόκια, σύμφωνα με αναλυτές. Την ίδια στιγμή, το Βέλγιο άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων τριών και 12 μηνών, εισερχόμενο και αυτό στο κλαμπ των χωρών που προσφέρουν αρνητικό επιτόκιο στις δημοπρασίες τους. Αναλυτικότερα, στην έκδοση των εντόκων τρίμηνης διάρκειας, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,016%, έναντι 0,211%, ενώ στα έντοκα 12μηνης διάρκειας το επιτόκιο κινήθηκε στο 0,04%, από 0,561%.

Εντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο εξέδωσε για πρώτη φορά και το EFSF με επιτόκιο -0,0113%, αντλώντας 1,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει την προθυμία του επενδυτικού κοινού να προχωρήσει σε ασφαλείς τοποθετήσεις ακόμη και με μικρή ζημιά.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ