2012-03-16 09:10:08
Φωτογραφία για MEIΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΖΗΤΑ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ…


Η ιρλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθεί σημαντικά το συνολικό ποσό των τοκοχρεολυσίων προς εξόφληση, που την επιβαρύνουν αντιπροσωπεύοντας, τώρα, χρέος 17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα τοκοχρεολύσια έχουν προκύψει στη βάση του επιτοκίου, στο οποίο η ίδια η κυβέρνηση στο Δουβλίνο συναίνεσε, όταν στη διάρκεια του 2009 το ιρλανδικό δημόσιο προκειμένου να... εγγυηθεί πολύ μεγάλα ελλείμματα μεγάλων ιρλανδικών τραπεζών (στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών) συνήψε με την «τρόικα» – Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ΕΚΤ, ΔΝΤ – «υποσχετικό» και έλαβε εξωτερικό δανεισμό.

Παράλληλα, η ιρλανδική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει νέα δέσμευση για τις δοσοληψίες, που θα έχει με την ΕΚΤ – στα 25 ερχόμενα έτη – πως «σε κάθε περίπτωση, θα αποπληρώσει, τελικά, το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή τοκοχρεολυσίων». Η ιρλανδική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί γραπτώς, στο «υποσχετικό» – που συνυπέγραψε με την «τρόικα», για το επιτόκιο – αναφέρουν οικονομικοί παρατηρητές μιλώντας στο Ρόιτερς.


«Η ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την 'τρόικα', ακόμα όμως δεν προκύπτει κάτι το συγκεκριμένο. Τα συνολικά ώριμα τοκοχρεολύσια συμποσούνται στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούν όμως όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεώσεις μας βάσει του «υποσχετικού», που συνήψαμε με την 'τρόικα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης στο Παρίσι.

Τη γαλλική πρωτεύουσα επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, που επιδιώκει να ετεροχρονιστεί η αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ιρλανδικών τραπεζών, για το οποίο όμως η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει παράσχει ήδη τις εγγυήσεις της. 'Έτσι στο τέλος του Μαρτίου οφείλει ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο μέσα στο 2013 να καταστεί δυνατόν να έχει εκ νέου την ελεύθερη πρόσβαση στις χρηματαγορές. Στη σκιά της οικονομικής κρίσης ιρλανδικές τράπεζες παρουσίασαν ελλείμματα συνολικώς 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία μέσα στο 2009 το ιρλανδικό δημόσιο έδωσε εγγυήσεις κάλυψης, εκτοξεύοντας όμως τότε το δημόσιο έλλειμμα στο 30% . DimotikoSafari
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ