2012-07-24 11:14:05
Φωτογραφία για Έφυγε στα 84 ο ποιητής, κριτικός, σκαπανέας της τηλεόρασης Γ. Κάρτερ
Μία πολυσχιδής προσωπικότητα, ο ποιητής, τεχνοκριτικός, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, ραδιοσκηνοθέτης κι εκ των πρωτεργατών της ελληνικής τηλεόρασης Γιώργος Κάρτερ, έφυγε από τη ζωή στα ...84 χρόνια του και κηδεύτηκε στις 3 μ.μ. της Δευτέρας, από τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Στη φωτ., ενώ βραβεύει τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο

Ο Γιώργος Κάρτερ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1928 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην αυστριακή τηλεόραση και στην ιταλική τηλεόραση, με κρατική ιταλική υποτροφία. Από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης, το 1965, υπήρξε από τα βασικά της στελέχη. Προηγουμένως, είχε εργαστεί στο ραδιόφωνο.

Το 1955, το μελέτημά του "Το Ραδιόφωνο και η αισθητική του", όπως και το επόμενο, "Γνωριμία με την Τηλεόραση" (1962), εγκαινιάζουν την ελληνική βιβλιογραφία των Μ.Μ.Ε.


Ο άνθρωπος που καθιέρωσε τη ραδιοφωνική κριτική

Το 1960 συμμετείχε στην παρουσίαση και παραγωγή του προγράμματος του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης (της ΔΕΗ), στη Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χρόνο καθιερώνει τη ραδιοφωνική κριτική από το περιοδικό της Ελένης Βλάχου "Εκλογή".

Ο Γιώργος Κάρτερ ήταν επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και επίτιμος γενικός γραμματέας της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Είχε χρηματίσει ακόμη διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ-1, πρώτος διευθυντής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2, μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Ε.Ε. Λογοτεχνών, μέλος της COM.E.S (Ευρωπαίων Συγγραφέων) και επανειλημμένα πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού θεάτρου. Επίσης, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Προσωπικού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Στη φωτ., ενώ παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων, το 1976

Το 1973 παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι "Τηλεσταυρόλεξο". Αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, το 1974, παρουσιάζει στην Τηλεόραση της ΕΡΤ τις Ειδήσεις, επίκαιρα σχόλια κι εκπομπές της σειράς "Μια ταινία, μια συζήτηση".

Πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος

Στα Γράμματα, όπως αναφέρει το dytikosanemos.blogspot.gr, εμφανίστηκε με ποίηση το 1945 και συνολικά εκδόθηκαν περισσότερα από 33 βιβλία του. Έργα του μεταφράστηκαν στα Γαλλικά, Ιταλικά και Ρουμανικά σε βιβλία, καθώς και στα Γερμανικά, Ουγγρικά, Βουλγαρικά, Ισπανικά και Τουρκικά, δημοσιευμένα σε ξένες ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Μελοποιημένα ποιήματά του μεταδόθηκαν από το ελληνικό ραδιόφωνο.

Το 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας τού απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη του. Το 1999 και το 2000 ο Δήμος Κερκυραίων και ο Δήμος Αχιλλείων, αντίστοιχα, τον τίμησαν με το Αργυρό Μετάλλιο Αξιοσύνης, ενώ την ίδια περίοδο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την ποίησή του. Τιμήθηκε ακόμη από το Ίδρυμα Αθ. Μπότση. Το 2006 τον βράβευσε η ΕΡΤ-3 για την προσφορά του στο ραδιόφωνο. Το 2009 τιμήθηκε, επίσης, από το Δήμο Καλαμαριάς, την Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος κι από το Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Κάρτερ ήταν αδελφός του ζωγράφου Ερνέστου Κάρτερ και σύζυγος της γνωστής βιολονίστριας Ισμήνης Χρυσοχόου.

Είχε ζήσει για χρόνια στην Πάτρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκλιπών είχε περάσει αρκετά από τα νεανικά του χρόνια στην Πάτρα, όπου η μητέρα του, η εκλεκτή υψίφωνος και καθηγήτρια μονωδίας Ίρις Κάρτερ (1899-1994), κόρη του διαπρεπούς ζωγράφου Γεωργίου Σαμαρτζή, είχε ιδρύσει ιδιωτική σχολή μονωδίας, ενώ παράλληλα δίδασκε και στο τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου. Με αναγνωρισμένο σύστημα διδασκαλίας, η τάξη της είχε αποτελέσει φυτώριο νέων τραγουδιστών και οι συναυλίες της Σχολής της ήταν πάντοτε ένα καλλιτεχνικό γεγονός στην Πάτρα, όπως αναφέρει το corfu-museum.gr.
attacktv.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΓΚΟΛ ΣΤΑ 10 ΔΕΥΤΕΡΑ! *ΒΙΝΤΕΟ*
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΓΚΟΛ ΣΤΑ 10 ΔΕΥΤΕΡΑ! *ΒΙΝΤΕΟ*
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ