2012-08-05 18:31:43
Φωτογραφία για Οι περικοπές στους Δήμους αφήνουν εκτός παιδικών σταθμών 53.000 παιδιά από Σεπτέμβρη...!!!
Έξι στα δέκα παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών τη νέα σχολική χρονιά, εάν δεν διατεθούν 125 εκ. ευρώ επιπλέον από το ΕΣΠΑ.

Φέτος κατατέθηκαν  96.151 αιτήσεις για παροχή φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς,

...... στο πλαίσιο του επιδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Οι διατιθέμενες θέσεις των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών ανέρχονται, σύμφωνα με την προκήρυξη,  στις 84.049. Το διατιθέμενο όμως ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται στα 125 εκ. ευρώ – από 175 εκ. ευρώ της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, καλύπτει μόλις τις 43.000 θέσεις παιδιών.  

Αν δεν αυξηθεί το ποσό  χρηματοδότησης του προγράμματος  ο αριθμός των παιδιών που θα μείνει εκτός παιδικών και

βρεφονηπιακών σταθμών θα ανέλθει στις 53.000, δηλαδή το 55% των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων μητέρων και το πρόβλημα αναμένεται να λάβει εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις το Σεπτέμβριο. Επιπλέον θα χαθούν 7.000 θέσεις εργαζομένων στις αυτές τις κοινωνικές δομές των δήμων.


Η ΚΕΔΕ μπροστά σ΄ αυτόν τον κίνδυνο έχει καταθέσει αίτημα στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών και ζητά να υπάρξει πρόβλεψη με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ώστε να διατεθούν 125 εκ. ευρώ επιπλέον προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τις 84.000 διατιθέμενες θέσεις των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Το θέμα επανατέθηκε και στην συνάντηση που είχε η ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών την Παρασκευή 3 Αυγούστου, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση επί του θέματος.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει αποφασιστεί η μείωση των ποσών ανά παιδί για το νέο σχολικό έτος, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά. Και τούτο, διότι αφενός προβλέπονται μειωμένοι πόροι για το 2012-2013  και οι ανάγκες των οικογενειών εξαιτίας της κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά, αφετέρου έχει μειωθεί το κόστος λειτουργίας των δομών λόγω της μείωσης του κόστους του προσωπικού, η οποία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ξεπεράσει το 20%. 

Η σημασία του προγράμματος  για την ελληνική κοινωνία που πλήττεται από την άγριες συνέπειες της κρίσης είναι πολύ μεγάλη και η στήριξή του με την απαραίτητη χρηματοδότηση εξαιρετικά αναγκαία.

Όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά και συγκριτικά στοιχεία στο πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2011-2-12 εντάχθηκαν  58.471 παιδιά. Εξ  αυτών το 70% εντάχθηκε σε δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το 30% περίπου σε δομές του ιδιωτικού τομέα.

Συμμετείχαν 774 φορείς με 1.646 δομές ( παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κ.λπ.).

Για το σχολικό έτος 2012-2013 αυξήθηκε η συμμετοχή των φορέων σε 941, αύξηση κατά 21,5%, αλλά και των δομών που έφτασαν τις 2.243, ήτοι αύξηση κατά 36,27%, ενώ οι θέσεις έφτασαν τις 84.049, αύξηση δηλαδή της τάξης του 43,74%.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η μη επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις οικογένειες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν  είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην κάλυψη του κόστους φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς και ότι θα πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ