2012-09-01 23:42:00
Φωτογραφία για «Στο τέλος θα μείνουν μόνο τρεισήμισι τράπεζες στην Ελλάδα»
Της Ελένης Κομίνη

Εντός του 2013, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες που προβλέπονται για τον τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το στόχο του σχεδίου, στο τέλος του, θα έχει δημιουργηθεί ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, ικανό να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός στην πραγματική οικονομία, απομακρύνοντας ταυτόχρονα ενδεχόμενους συστημικούς κινδύνους. Με την ολοκλήρωση και των τριών κύκλων των συγχωνεύσεων οι τράπεζες θα συγκεντρωθούν σε? τρεισήμισι «ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα», σύμφωνα με πληροφορίες.

Η ανάγκη για λιγότερα, ισχυρότερα και υγιέστερα πιστωτικά ιδρύματα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό «φαινόμενο». Στην Ευρώπη, «έσκασε» μία μεγάλη τραπεζική φούσκα, καθώς υπήρχαν περισσότερες τράπεζες από αυτές που χρειάζονταν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, στη Βουλή. Ο ίδιος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης επέλεξαν τη λύση του «λουκέτου» για πολλές περιπτώσεις τραπεζών, ενώ στην Ελλάδα προκρίθηκε η λύση των συγχωνεύσεων.


Η υλοποίηση του σχεδίου της συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου και η επανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κατέστησαν δυνατά καθώς υπάρχουν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 50 δισ. ευρώ, που προβλέπεται να χορηγηθούν στην Ελλάδα για την αναδιάταξη και ενδυνάμωση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα πρώτα 25 δισ. ευρώ κάλυψαν τις ζημίες που προέκυψαν στους ισολογισμούς των τραπεζών από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που «κουρεύτηκαν» στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος ανταλλαγής. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, θα αφιερωθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των υγιών τμημάτων των μικρομεσαίων τραπεζών που θα υποχρεωθούν -εφόσον δεν έχουν μπορέσει να ενισχυθούν κεφαλαιακά με ίδια μέσα- να διαχωριστούν σε «καλές» και «κακές» τράπεζες και για έκτακτες ανάγκες εφόσον προκύψουν.

Οι όροι επανακεφαλαιοποίησης

Παράλληλα με τον «πυρετό» των συγχωνεύσεων που διενεργούνται στον κλάδο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται τους όρους επανακεφαλαιοποίησης, η οριστικοποίηση των οποίων θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος, είναι σε τι βαθμό τα κίνητρα που θα δοθούν -μέσω των όρων της επανακεφαλαιοποίησης- στους ξένους και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές των τραπεζών, θα αντισταθμίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν με την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.

Γ. Στουρνάρας

Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης δίνει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε στη Βουλή ότι «βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πορεία της οικονομίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών θα επιτρέψει στις τράπεζες να επανέλθουν σε εύρυθμη λειτουργία και να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη, μέσω της αύξησης της δανειοδότησης και της αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης στους καταθέτες».

Οι πρωταγωνιστές

Πρωταγωνίστριες των εξελίξεων όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες που έχουν κριθεί βιώσιμες από την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα. Τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα, αποτελούν πόλο έλξης, μικρότερων και αδύναμων τραπεζών που έχουν έδρα την Ελλάδα και που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες να επανακεφαλαιοποιηθούν με ίδια ή άλλα μέσα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της συγκέντρωσης των τραπεζών, έγινε στις 27 Ιουλίου με την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕbank από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προκρίθηκε επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μετά την απορρόφηση, το σύνολο του ενεργητικού της Πειραιώς ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της διαμορφώνονται σε 35,2 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις της σε 43,7 δισ. ευρώ.

Μέχρι τότε, ήδη είχαν ξεκινήσει οι διεργασίες της πώλησης της ελληνικής θυγατρικής του γαλλικού ομίλου Credit Agricole, της Emporiki Bank. Ο γαλλικός όμιλος, επέλεξε τη στρατηγική της μείωσης της έκθεσής του στη χώρα μας, πολιτική την οποία ακολούθησε και στην Ιταλία. Η απόφαση της Credit Agricole ήρθε ύστερα από αλλεπάλληλες λογιστικές καταστάσεις που εμφάνιζαν σημαντικές ζημίες από τις δύο θυγατρικές της.

Στην τελευταία δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση, του β ' τριμήνου 2012 τα καθαρά αποτελέσματα εμφάνισαν μείωση κατά 67%, στο οποίο συνέβαλαν σημαντικά οι ζημίες των 370 εκατ. ευρώ από την ελληνική θυγατρική της, την Emporiki Bank και οι ζημίες ύψους 427 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της στην Ιταλική Intesa Sanpaolo, στην οποία έχει μειώσει πλέον το ποσοστό της σε λιγότερο από 2%. Όσον αφορά την ελληνική θυγατρική της, την Emporiki Bank, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο γαλλικός κολοσσός επένδυσε 2,2 δισ. ευρώ αγοράζοντας τη συμμετοχή του στην Εμπορική Τράπεζα το 2006, ενώ μέχρι σήμερα έχει διαγράψει «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» ύψους 6 δισ. ευρώ.

Ανάλογη απόφαση με της Credit Agricole έχει λάβει και ο γαλλικός όμιλος Societe Generale, για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, την Geniki Bank.

Έτσι, οι εξελίξεις για τη δημιουργία του νέου τραπεζικού χάρτη «τρέχουν» με επίκεντρο τις δύο γαλλικές τράπεζες, την Emporiki και την Geniki, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του κρατικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Εmporiki Bank

Εως 15 Σεπτεμβρίου η απόφαση

Η διαδικασία πώλησης της Emporiki Bank από την μητρική της, την Credit Agricole βρίσκεται ήδη προς το τέλος της, καθώς τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τις 10-15 Σεπτεμβρίου ο γαλλικός όμιλος έχει δεσμευτεί να απαντήσει στις προσφορές που έχουν κατατεθεί για την εξαγορά της από την Εθνική, την Eurobank και την Alpha Bank, είναι η πιο συμφέρουσα.

Η Credit Agricole έχει ήδη αναχρηματοδοτήσει την Emporiki Bank με κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ακολουθώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι του ελληνικού δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία των Γάλλων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της Credit Agricole πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν με έμφαση, ότι η παραμονή τους στην ελληνική αγορά εξαρτάται ευθέως από τις προϋποθέσεις που τίθενται από την ελληνική πλευρά, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν, ότι εφόσον οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις ξένες επενδύσεις είναι ευνοϊκοί και δεν τις αποτρέπουν, τότε ο γαλλικός θα παραμείνει με στρατηγικό ποσοστό στο νέο τραπεζικό σχήμα που θα δημιουργηθεί. Άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, Jean Paul Chifflet, στο ίδιο δημοσίευμα του Reuters, επισήμανε ότι ο γαλλικός όμιλος θα παραμείνει στο νέο ελληνικό τραπεζικό σχήμα με ποσοστό περί το 10% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ