2012-09-03 11:25:07
Φωτογραφία για ΜΑΣΑΝΤΟ : Η ΦΑΝΕΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΥΝ!
Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio by Metro, ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας, Πάουλο Μασάντο.

Κάποτε είχες αγωνιστεί ως αντίπαλος του Ολυμπιακού και τώρα φοράς την ερυθρόλευκη φανέλα. Τελικά παίζει περίεργα παιχνίδια η ζωή, έτσι;

Έτσι είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή. Μπορεί να αλλάζεις διαρκώς περιβάλλον. Είναι μέσα στη δουλειά μας, όμως, και μαθαίνεις να ζεις με αυτό.

Κάποτε είχες αγωνιστεί ως αντίπαλος του Ολυμπιακού και τώρα φοράς την ερυθρόλευκη φανέλα. Τελικά παίζει περίεργα παιχνίδια η ζωή, έτσι;

Έτσι είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή. Μπορεί να αλλάζεις διαρκώς περιβάλλον. Είναι μέσα στη δουλειά μας, όμως, και μαθαίνεις να ζεις με αυτό.

Ένα από τα θετικά του Ολυμπιακού είναι το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια. Εσύ πώς το εισπράττεις σε αυτό το διάστημα που είσαι στην ομάδα;

Κάθε μέρα νιώθω όλο και καλύτερα σε ό,τι αφορά την επαφή μου με τους συμπαίκτες μου μέσα στα αποδυτήρια. Είναι δεδομένο πως όταν η ομάδα κάνει νίκες και έχει επιτυχίες, το περιβάλλον γίνεται διαρκώς καλύτερο. Θεωρώ όμως ότι ήδη είμαστε μια οικογένεια, η οποία λειτουργεί σαν ένα. Έτσι πρέπει να είναι ο Ολυμπιακός!


Πόσο δύσκολο είναι για ποδοσφαιριστές που «μάχονται» για την ίδια θέση να συνυπάρχουν και εκτός γηπέδου, κάνοντας παρέα; Όλα τα παιδιά στον Ολυμπιακό δείχνουν να είναι φίλοι μεταξύ τους.

Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Παλεύεις για μία θέση στην ενδεκάδα με άλλους συμπαίκτες σου, όμως αυτό πρώτιστα λειτουργεί ευεργετικά για την ομάδα.

Ο Ολυμπιακός στοχεύει διαρκώς ψηλά, γεγονός που φέρνει πίεση στους παίκτες. Πώς περνάει αυτό σε εσένα;

Μου αρέσει η πίεση. Όταν αγωνίζεσαι σε μία μεγάλη ομάδα, έχεις να αντιμετωπίσεις αυτό τον παράγοντα. Αν ξέρεις να τον διαχειριστείς, μπορεί να σε κάνει καλύτερο. Βέβαια, αυτό είναι καθαρά θέμα του κάθε ποδοσφαιριστή.

Πόσο ξεχωριστή είναι η αίσθηση να βρίσκεσαι ανάμεσα στους καλύτερους της Ευρώπης, παίζοντας στο Champions League;

Είναι αυτό που ονειρεύεται κάθε ποδοσφαιριστής. Αυτή η μοναδική στιγμή, που συνειδητοποιείς ότι παίζεις στο Champions League. Εγώ ο ίδιος το ονειρευόμουν!

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με εμπειρία στο Champions League. Αρκεί αυτό για μια καλή παρουσία; Τι άλλα στοιχεία κρίνεις ότι χρειάζονται;

Σίγουρα χρειάζεται και τύχη. Έχω δει τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται πάρα πολύ καλά, αλλά μπορεί να μην κατάφερνε να πάρει το αποτέλεσμα που ήθελε, γιατί του έλειπε η τύχη.

Κατά γενική ομολογία, στον πρώτο σου επίσημο αγώνα, κόντρα στη Βέροια, έβγαλες πολλά θετικά στοιχεία. Πώς ένιωσες εσύ για την απόδοσή σου στο επίσημο ντεμπούτο σου με τον Ολυμπιακό;

Είναι αλήθεια ότι στην αρχή ήμουν λίγο «ντροπαλός». Ήθελα να πάρω μία πρώτη γεύση από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν η πρώτη φορά που αγωνιζόμουν σε επίσημο ματς με τον Ολυμπιακό και, έτσι, στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμουν πολύ «λυμένος». Νομίζω ότι στο δεύτερο ημίχρονο έκανα περισσότερα πράγματα, αν και θεωρώ ότι παιχνίδι με το παιχνίδι θα μπορέσω να κάνω ακόμα πιο πολλά.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ολυμπιακός νίκησε τη Βέροια ήταν δύσκολες. Πολλή ζέστη, κακός αγωνιστικός χώρος. Όλα παίζουν ρόλο, έτσι; Ακόμη και το χορτάρι που πατούν οι ποδοσφαιριστές.

Σίγουρα ο αγωνιστικός χώρος και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν με το μέρος μας. Και ναι, είναι αλήθεια πως όλα παίζουν ρόλο σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ό,τι ισχύει για εμάς, όμως, ισχύει και για τον αντίπαλό μας. Ο Ολυμπιακός είναι μία μεγάλη ομάδα και δεν μπορεί να αναζητά καμία δικαιολογία. Πρέπει πάντοτε να προσπαθούμε για το καλύτερο και να παίζουμε το ποδόσφαιρό μας.

Πώς ήταν για σένα η πρώτη εμπειρία με τον κόσμο του Ολυμπιακού σε επίσημο ματς, την περασμένη Κυριακή στη Βέροια;

Μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι κάτι πραγματικά απίστευτο το να μπαίνεις σε ένα γήπεδο και να έχεις τόσο κόσμο να σε υποστηρίζει και να σε «σπρώχνει». Θεωρώ ότι είναι το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο. Είναι αυτό για το οποίο γίνονται τα πάντα. Για να μπορούν και οι παίκτες, αλλά και οι φίλαθλοι να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, αυτό που ζουν και να γεμίζουν χαρά. Η παρουσία του κόσμου μετράει τόσο πολύ στην εξέλιξη που μπορεί να έχει ένας αγώνας για την ομάδα και τους παίκτες! Η φωνή, τα τραγούδια, τα συνθήματα, όλα παίζουν ρόλο!

Ο κόσμος του Ολυμπιακού το κάνει πάντα αυτό, ακολουθεί παντού την ομάδα. Πώς επιδρά στην ψυχολογία σου μέσα στο ματς;

Σίγουρα όταν μπαίνεις σε ένα γήπεδο και βλέπεις ότι όλα γύρω σου είναι κόκκινα, παντού φίλαθλοι με τη φανέλα της ομάδας, έχεις μία ταχύτητα παραπάνω. Αυξάνεται η δύναμή σου, απογειώνεσαι. Θέλεις να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για αυτούς τους φιλάθλους που είναι δίπλα σου!Από αυτό και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για τον ποδοσφαιριστή να εισπράττει τη στήριξη των φιλάθλων. Ήξερα ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι φανταστικός και η αλήθεια είναι ότι όλα όσα γνώριζα τα είδα να επιβεβαιώνονται και με το παραπάνω από την παρουσία τους στη Βέροια. Εύχομαι σε κάθε αγώνα να μπορούμε να αντικρίζουμε αυτό το υπέροχο θέαμα μπαίνοντας στο γήπεδο. Αυτή είναι η ουσία του ποδοσφαίρου!

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με νέο προπονητή και αρκετούς νέους παίκτες. Πόσο σημαντικές είναι οι καθημερινές προπονήσεις στο «δέσιμο» όλων των μελών της;

Νομίζω πως ούτως ή άλλως το ρόστερ μας δεν έχει κλείσει, αφού από ό,τι μαθαίνω η διοίκηση αναζητά έναν ακόμη ποδοσφαιριστή. Αυτές οι προπονήσεις που κάνουμε καθημερινά είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, αφού έτσι γνωριζόμαστε καλύτερα και σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια που κάνουμε να δεθούμε περισσότερο. Όλα αυτά θα φανούν αργότερα, όταν θα έχουμε παίξει παραπάνω παιχνίδια και θα έχουμε αναπτύξει τους δεσμούς που πρέπει να αναπτύξουμε. Όταν η δουλειά που κάνουμε καθημερινά θα μας οδηγεί από νίκη σε νίκη, θα είναι πιο εύκολο για κάποιον να αντιληφθεί τι σημαίνει να δουλεύεις διαρκώς με το προπονητικό επιτελείο και τους συμπαίκτες σου. Να δένεσαι, να αποκτάς αυτοματισμούς και να τα βγάζεις όλα αυτά στο γήπεδο.

Ο κ. Λεονάρντο Ζαρντίμ ζει έντονα τις προπονήσεις, αλλά και τους αγώνες, είναι πολύ εκδηλωτικός. Πώς εισπράττεις εσύ αυτές τις αντιδράσεις του;

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο προπονητής να είναι διαρκώς «στην τσίτα», όπως λέμε χαρακτηριστικά, αφού ανάπάσα ώρα και στιγμή είναι σε θέση να σε αφυπνίσει, αν βλέπει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Είτε στην προπόνηση, είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει διαρκώς να παρεμβαίνει για να διορθώνει με τις οδηγίες του αυτά που δεν του φαίνονται σωστά. Και στον πανηγυρισμό του ακόμη καταλαβαίνεις πολλά για το πόσο αγαπάει την ομάδα που προπονεί, τους παίκτες του, τους συνεργάτες του. Ο κ. Ζαρντίμ είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός, ενώ εν γένει είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος λατρεύει το να προπονεί. Και, εδώ που τα λέμε, κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει να κάνει.

Ποια η σημασία της άμεσης επαφής με τον προπονητή, από τη στιγμή που μιλάτε την ίδια γλώσσα;

Όπως ο προπονητής μου, έτσι και εγώ έφυγα από τη χώρα μου για να παίξω ποδόσφαιρο στο εξωτερικό. Δεν έχω καταλάβει τη διαφορά, όμως, γιατί η αλήθεια είναι πως στο ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο μία γλώσσα και είναι κοινή. Όλοι την καταλαβαίνουν. Ειδικά όταν είσαι στο γήπεδο και αγωνίζεσαι, δεν υπάρχουν διαχωρισμοί στις γλώσσες. Όλοι μιλούν με τον ίδιο τρόπο και όλοι συνεννοούνται. Μπορεί να μην είναι εύκολο για κάποιον που δεν το ζει να το καταλάβει, να το αντιληφθεί, όμως είναι μια πραγματικότητα.

Πώς σε βοηθάει η φιλοσοφία του κ. Λεονάρντο Ζαρντίμ να βελτιώσεις και τον δικό σου τρόπο παιχνιδιού;

Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, οπότε μιλάμε πολύ και αναλύουμε αυτά που θέλουμε να δουλέψουμε, είναι καλό για εμένα το να μου εξηγεί τι θέλει στα πορτογαλικά, γιατί το συλλαμβάνω αμέσως και προσπαθώ να το υλοποιώ. Έτσι πρέπει να είναι, γιατί ούτως ή άλλως δεν μένω ποτέ σταθερός στον αγωνιστικό χώρο. Αν ο προπονητής μου κρίνει ότι πρέπει να αλλάζω ρυθμό, θέσεις, πτέρυγες, εγώ πρέπει να είμαι σε θέση να το κατανοώ απόλυτα. Έτσι, λοιπόν, αυτά που θέλει ο κ. Ζαρντίμ και εκφράζουν τη φιλοσοφία του περνούν εύκολα σε εμένα και, προσπαθώντας να τα βγάλω στον αγωνιστικό χώρο, γίνομαι και εγώ καλύτερος παίκτης.

Θα έλεγες ότι υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής με τον οποίο έχεις αρχίσει ήδη να «βρίσκεσαι» πιο εύκολα μέσα στον αγωνιστικό χώρο; Και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

Αν και με τους περισσότερους συμπαίκτες μου έχω αναπτύξει ήδη μία καλή σχέση και είμαι σε θέση να κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται, θα έλεγα ότι με τους ποδοσφαιριστές που είναι πιο κοντά σε εμένα μέσα στο γήπεδο συνεργάζομαι πιο άμεσα. Αναφέρομαι, φυσικά, στον «Κάνιο», τον Ραφίκ και τον Αμπντούν. Οι τρεις αυτοί παίκτες είναι πιο κοντά σε εμένα, λόγω θέσης, μπορώ να αντιλαμβάνομαι πιο άμεσα το παιχνίδι και τις κινήσεις τους και να λειτουργούμε μαζί πιο σωστά. Είναι, φυσικά, και οι τρεις εξαιρετικοί σε αυτό που κάνουν και η ποιότητα στους συμπαίκτες μου παίζει πάντα και για εμένα τον ίδιο πολύ μεγάλο ρόλο.

Πώς είναι ο Πάουλο Μασάντο όταν δεν φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού και τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια;

Έξω από το γήπεδο είμαι ένας άνθρωπος γελαστός, μου αρέσει διαρκώς να κάνω πλάκα με τους δικούς μου ανθρώπους και να ζω τη στιγμή. Τρελαίνομαι να γνωρίζω διαρκώς καινούργια πράγματα, καινούργια μέρη, να αποκτώ διαρκώς νέες παραστάσεις Πώς προτιμάς να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Με μια έξοδο με τους φίλους σου ή απολαμβάνοντας με την παρέα σου τη θαλπωρή του σπιτιού;

Απολαμβάνω και τα δύο εξίσου, είναι η αλήθεια. Ίσως να προτιμώ λίγο περισσότερο το να καλώ τους φίλους μου, την παρέα μου, στο δικό μου σπίτι και να περνάμε με αυτό τον τρόπο το χρόνο μας μαζί. Να τρώμε, να χαλαρώνουμε, να συζητάμε. Είναι κάτι όμορφο και με βοηθάει να ηρεμώ όταν δεν βρίσκομαι σε κατάσταση πίεσης με την ομάδα και τις υποχρεώσεις μου.

Πολλοί ποδοσφαιριστές είναι σινεφίλ και τους αρέσει πολύ το να παρακολουθούν ταινίες, είτε στο σινεμά είτε στο σπίτι. Εσύ είσαι;

Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες, ναι. Παρακολουθώ αρκετά συχνά. Με τις ελληνικές ταινίες, όμως, θα έχω ένα πρόβλημα, είναι η αλήθεια (γέλια). Θα χρειαστώ σίγουρα κάποιον να μου εξηγεί τι γίνεται και να μου μεταφράζει!

Τι ταιριάζει περισσότερο στο στυλ σου; Ένα γρήγορο και καλό αυτοκίνητο ή μία μοτοσικλέτα;

Νομίζω ότι προτιμώ ένα γρήγορο και καλό αυτοκίνητο. Μου αρέσουν όμως ιδιαίτερα τα τετράτροχα μηχανάκια, τα quad, όπως λέγονται. Έχουν πλάκα.

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τη χώρα μας;

Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα από την Ελλάδα ήταν τόσο θετική, ώστε μπορώ να πω ότι θέλω να μείνω εδώ!

Τι θα ήθελες να πετύχεις στο άμεσο μέλλον, ώστε να μπορείς να λες ότι είσαι χαρούμενος;

Πρώτιστα να κερδίσω το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό και να φτάσουμε με αυτό τον τρόπο τα 40 συνολικά! Είναι κάτι που σκέφτομαι διαρκώς και μέλημά μου είναι να βοηθήσω σε αυτό. Να γράψω ιστορία και εγώ, μαζί με τον Ολυμπιακό!

Θα άλλαζες το ποδόσφαιρο για οτιδήποτε άλλο;

Όχι!Νομίζω ότι ποτέ δεν θα το άλλαζα με κάτι άλλο!
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ