2012-09-12 19:54:28
Φωτογραφία για ΈΡΕΥΝΑ: Η εκμετάλλευση των ανέμων αρκεί για την υπερκάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature έρχεται να αποδείξει ότι αξίζει να αναπτύξουμε την τεχνογνωσία και να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψουμε συνολικά τις ανάγκες μας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Stanford University σε συνεργασία με το Livermore National Laboratory, οι σημερινές ενεργειακές ανάγκες όλου του πλανήτη υπολογίζονται στα 18TW. Με βάση το υπολογιστικό μοντέλο των ερευνητών, η ενέργεια που μπορούμε να εκμαιεύσουμε από τον αέρα στην επιφάνεια της Γης και λίγο υψηλότερο, είναι υπεραρκετή για να υπερκαλύψει αυτές τις ανάγκες, καθώς οι μεν επιφανειακοί άνεμοι μπορούν να αποδώσουν περίπου 400TW ενέργειας, ενώ οι ατμοσφαιρικοί άνεμοι (σταθερότεροι και ταχύτεροι) μπορούν να αποδώσουν περίπου 1800TW!

Βέβαια, όπως συνηθίζεται στην πλειοψηφία των υπολογιστικών μοντέλων, δε λαμβάνονται υπόψιν οι τεχνικές δυσκολίες για να δαμάσουν τους ανέμους ούτε φυσικά το κόστος για τέτοιου είδους διατάξεις, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία ευρείας κλίμακας που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την ενεργειακή μετατροπή αυτών των αέρινων μαζών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι με μια υποθετική χρήση πολλών ανεμογεννήτριων σε μεγάλη κλίμακα θα προκαλέσει άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά ο.1 βαθμούς Κελσίου και μείωση της βροχόπτωσης κατά 1%, αλλά η “χασούρα” αντισταθμίζεται σε μεγάλο ποσοστό από τη μη-χρήση των συμβατικών πηγών ενέργειας.

Ακούγεται αρκετά φιλόδοξο και ενδιαφέρον, αλλά μη περιμένετε ότι θα δούμε κάτι τέτοιο σύντομα. Άλλωστε τα συμφέροντα είναι πολλά  Nature
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Τουρκία προσβάλλει την Ε.Ε.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Τουρκία προσβάλλει την Ε.Ε.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ