2012-09-13 16:10:18
Φωτογραφία για Άγχος για ανεύρεση εργασίας και στις διακοπές
Με σχεδόν αμείωτο ενδιαφέρον, συνέχισαν τα στελέχη των επιχειρήσεων να αναζητούν εργασία και το διάστημα του Αυγούστου, σε σχέση με άλλους μήνες, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από τη βάση δεδομένων, που διεξήγαγε η ιστοσελίδα ανεύρεσης εργασίας της KPMG www.justjobs.gr.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, η αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης τον Αύγουστο σαν ποσοστό στο σύνολο των αναζητήσεων, κατά τη διάρκεια του χρόνου, αυξήθηκε κατά 14%, το 2012 από το 2011, ενώ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, όπου η κρίση στην αγορά εργασίας ήταν πιο περιορισμένη, αυξήθηκε κατά 25%.

Ενδεικτικό του ότι η αναζήτηση για εργασία δεν πήγε φέτος «διακοπές», είναι το γεγονός ότι η πρόσβαση στην ιστοσελίδα www.justjobs.gr, μέσω κινητών τηλεφώνων, τετραπλασιάστηκε, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα στοιχεία του www.justjobs.gr δείχνουν ακόμη ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων ενδιαφέρονται πια για καλές θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής βάσης της εταιρείας.


Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα στελέχη, το 2012, ζητούν να ενημερώνονται για νέες θέσεις εργασίας με πολύ μικρές ποσοστιαίες αποκλίσεις ανάμεσα στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (η Αττική συγκεντρώνει το 14%, ενώ καμία γεωγραφική περιοχή δεν συγκεντρώνει ποσοστό αναζητήσεων μικρότερο από 4%). Συγκρίνοντας αυτά τα στοιχεία με εκείνα του 2008, παρατηρείται ότι οι αντίστοιχες αναζητήσεις τότε αποτύπωναν, σε μεγάλο βαθμό, τη γεωγραφική κατανομή στην απασχόληση, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην επιχειρηματική «Μέκκα» της χώρας μας, την Αθήνα, η οποία συγκέντρωνε το 75% των αναζητήσεων. Η δεύτερη σε προτιμήσεις, η Θεσσαλονίκη, συγκέντρωνε μόλις το 10%.

«Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας στον χώρο των μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων», σχολιάζει η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια επιλογής στελεχών της KPMG, Ηρώ Μέλλιου και αναφέρει: «Η ανασφάλεια οδηγεί τα στελέχη, που ονειρεύονταν πέντε χρόνια πριν καριέρα στο επιχειρηματικό κέντρο της χώρας, να στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους σε θέσεις πιθανόν μικρότερων προοπτικών ανέλιξης και οικονομικού πακέτου, που μπορούν, όμως, να τους διασφαλίσουν μία πιο ήρεμη και ισορροπημένη ζωή. Όποιος έχει καταβολές εκτός Αθηνών, συζητά έντονα την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη και αναζητά την καλύτερη δυνατή συνθήκη, για να υλοποιήσει τη μετοίκησή του».

Ενδιαφέρον αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι, ενώ οι επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα, τους τελευταίους επτά μήνες, αναζητούν στελέχη στους χώρους των πωλήσεων, της οικονομικής διαχείρισης και της πληροφορικής, τα στελέχη, που ενδιαφέρονται να προσφέρουν την εργασία τους σε νέο εργοδότη, είναι, κυρίως, τραπεζικά και ακολουθούν τα στελέχη που προέρχονται από τη διαφήμιση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ενώ σημαντική είναι και η προσφορά εργασίας των στελεχών logistics. Μεγαλύτερη απόκλιση στην προσφορά και στη ζήτηση παρατηρείται στο χώρο της πληροφορικής, όπου η προσφορά και, ειδικότερα, στις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης στο χαμηλό και μεσαίο επίπεδο είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα σε αυτό τον χώρο οι εργοδότες να μην ικανοποιούν εύκολα τις ανάγκες τους.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ανέλπιστη κούρσα της Μέρκελ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ανέλπιστη κούρσα της Μέρκελ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ