2012-09-13 16:08:03
Φωτογραφία για Η ανέλπιστη κούρσα της Μέρκελ
Η πολιτική παράδοση της Γερμανίας υποδεικνύει σχεδόν μετά βεβαιότητας ότι το κόμμα που κυριαρχεί κάθε φορά, χρειάζεται μια προσθήκη, προκειμένου να καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση, μετά από μια εκλογική αναμέτρηση. Η αυτοδυναμία δηλαδή, είναι μια άγνωστη έννοια για το Βερολίνο, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά δίδυμα μετά την Ενοποίηση: Κολ-Γκένσερ, Σρέντερ-Φίσερ, Μέρκελ-Σρέντερ, Μέρκελ-Βεστερβέλε-… Ρέσλερ.

Οι βουλευτικές εκλογές για τη νέα σύνθεση της Μπούντεσταγκ θα πραγματοποιηθούν σε έναν χρόνο από σήμερα, τον Σεπτέμβριο του 2013. Όσο περνά ο καιρός όμως, αντί να φθείρεται λόγω της κόπωσης που προκαλεί σε κάθε κοινωνία η πολυετής άσκηση της εξουσίας, η Μέρκελ… ψηλώνει.

Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στη Γερμανία, εμφανίζει το CDU μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο του 40%, καθώς βρίσκεται στο 39%, με το SPD να περιορίζεται στο 26%. Οι Πράσινοι, φυσικοί σύμμαχοι των Σοσιαλδημοκρατών αγγίζουν το 13%, ενώ οι Φιλελεύθεροι, κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ σήμερα αλλά και… για το μέλλον, βρίσκονται στο 4%, πληρώνοντας τους ατυχείς χειρισμούς Ρέσλερ και Βεστερβέλε.


Πρακτικά βεβαίως, η Μέρκελ… δεν προλαβαίνει μέσα σε έναν χρόνο να φτάσει στο 50%. Αν συνεχίσει ωστόσο να διευρύνει την ψαλίδα της από το SPD, είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί στην απόλυτη κυρίαρχο της γερμανικής πολιτικής ζωής. Όσο πιο ψηλά φτάσει το CDU, τόσο πιο απόμακρη θα καθιστά την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης… όλων των άλλων, δηλαδή του SPD, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Πειρατών, που φάνταζε πιθανός προ μηνών.

Οι πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην παρούσα φάση στη Γερμανία, θα έχουν πρακτική επίπτωση στο πως το Βερολίνο βλέπει τις Βρυξέλλες. Την Ευρώπη. Την ευρωζώνη. Και φυσικά την Ελλάδα.
statesmen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ