2012-09-14 09:09:32
Φωτογραφία για Από ποιους και γιατί έγινε η ταινία «Innocence of Muslims»;
Σκοτεινά παραμένουν πολλά σημεία που αφορούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και την παραγωγή της ταινίας που εξόργισε τους μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή και προκάλεσε επεισόδια με αποκορύφωμα τη δολοφονία τεσσάρων Αμερικανών στη Βεγγάζη της Λιβύης. Ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός(;) είναι πολύ πιθανό το ίδιο πρόσωπο που εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα· οι ηθοποιοί υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν για τις προθέσεις των δημιουργών· ρόλο φαίνονται δε να έχουν και ακραίοι αντιισλαμιστές. Πολύ περισσότερο όμως τα κίνητρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί Δημιουργός της ταινίας «Innocence of Muslims» («Η αθωότητα των μουσουλμάνων») φέρεται να είναι κάποιος Σαμ Μπασίλ (Sam Bacile), 56χρονος κτηματομεσίτης από τη Καλιφόρνια, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι ισραηλινής καταγωγής. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή δηλώνει ότι κρύβεται.

Όπως φαίνεται μάλλον πρόκειται για ψευδώνυμο αν δεν πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο.


Το Ισραήλ λέει ότι κανένας Μπασίλ δεν γεννήθηκε ποτέ στη χώρα ενώ ούτε στα μητρώα των μεσιτών στη Καλιφόρνια εμφανίζεται αυτό το όνομα. Αντ’αυτού, ένας κόπτης χριστιανός, ο επίσης Καλιφορνέζος Νάκουλα Μπάσελεϊ Νάκουλα, εμφανίζεται να έχει σημαντικό ρόλο. Μιλώντας στο Associated Press, ο Νάκουλα αρνήθηκε ότι σκηνοθέτησε την ταινία. Αν και λέει ότι γνωρίζει τον Μπασίλ, αρνείται ότι παρουσιάστηκε με αυτό το όνομα.

Ωστόσο, το 2010 καταδικαστική απόφαση εναντίον του για απάτη δείχνει ότι χρησιμοποίησε πλήθος ονομάτων, μεταξύ τους και ένα Nicola Basily, που μοιάζει με το δεύτερο όνομά του και το Μπασίλ. Μέρος της ποινής ήταν και ο αποκλεισμός από την χρήση υπολογιστή και Ίντερνετ για πέντε χρόνια χωρίς άδεια των αστυνομικών Αρχών.

Το ότι ο Μπασίλ αν μη τι άλλο συσκοτίζει λεπτομέρειες της ταυτότητάς του έρχεται να επιβεβαιώσει και ο διαβόητος πάστορας Τέρι Τζόουνς που είχε απειλήσει να κάψει το Κοράνι στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου το 2010. Ο Τζόουνς είπε ότι μίλησε μαζί του τηλεφωνικά αλλά επιβεβαίωσε και ότι το Μπασίλ είναι ψευδώνυμο. «Είναι φανερά συγκλονισμένος από τα γεγονότα, αλλά έχει πολλούς που τον στηρίζουν», λέει στο AP.

Επιπλέον, οι ηθοποιοί της ταινίας λένε εκ των υστέρων με κοινή δήλωση ότι παραπλανήθηκαν και ότι κάποια σημεία της ταινίας ντουμπλαρίστηκαν με πολύ πρόχειρο τρόπο ώστε να εμφανίζονται να λένε πράγματα πολύ πιο προκλητικά από ό,τι είχε το σενάριο.

Μία από τους ηθοποιούς είπε στο Gawker ότι η ταινία είχε τίτλο «Desert Warriors» («Οι μαχητές της ερήμου») και ότι το σενάριο δεν ανέφερε τίποτα για το Ισλάμ ή τον Μωάμεθ. Ο σκηνοθέτης, συνέχισε, λεγόταν Μπασίλ και είπε ότι ήταν Αιγύπτιος.

Όπως είπε η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2011 μέσα σε μια εκκλησία κοντά στο Λος Άντζελες με τους περίπου 50 ηθοποιούς που συμμετείχαν σε αυτή να στέκονται μπροστά από μια «πράσινη οθόνη», η οποία χρησιμοποιήθηκε για να προβάλλει εικόνες ως φόντο.

Ένας άλλος εμπλεκόμενος στην ταινία, ο Σαμ Κλάιν, λέει και αυτός ότι το Μπασίλ είναι ψευδώνυμο. Ο Κλάιν, πρώην πεζοναύτης, κινείται στο χώρο της αντιισλαμικής ακροδεξιάς, πιστεύει ότι στην Καλιφόρνια υπάρχουν πολλοί εν υπνώσει πυρήνες των Αδελφών Μουσουλμάνων που περιμένουν το σύνθημα «για να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούν».

Βεβαίως εξίσου φανατικός αντιισλαμιστής δηλώνει και ο Μπάσιλ που χαρακτήρισε το ισλάμ «καρκίνωμα».

Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το ότι η ταινία όμως ανέβηκε τουλάχιστον τον Ιούλιο στο YouTube από προφίλ με το όνομα Sam Bacile. Ένας κινηματογράφος στην Καλιφόρνια πρόβαλλε έπαιξε την ταινία για μία ημέρα «πριν από μήνες» μετά από συνεννόηση με κάποιον Σαμ.

Σε κάθε περίπτωση, το από κάθε άποψη κάκιστης ποιότητας φιλμ (που είναι δύσκολο να φανταστεί κανένας πώς είναι δυνατόν να κόστισε πέντε εκατομμύρια δολάρια όπως ισχυρίστηκαν οι δημιουργοί) έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή σε μία ευαίσθητη για τις ΗΠΑ και για όλη την περιοχή σκηνή.

Πίσω από τα ψέματα, τις αντιφάσεις και τις ασάφειες, τα ακριβή κίνητρα των δημιουργών είναι και παραμένουν (για την ώρα;) μάλλον άγνωστα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πνίγηκε παιδί στη Σίφνο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πνίγηκε παιδί στη Σίφνο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ