2012-09-14 09:23:07
Φωτογραφία για Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας
Έξι κινεζικά σκάφη επιτήρησης πλησίασαν σήμερα σε ένα αρχιπέλαγος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, όπου βρίσκονται διαφιλονικούμενα νησιά, σε μια επίδειξη δύναμης του Πεκίνου που επιδεικνύει έτσι τη βούληση του να κάνει σεβαστά τα δικαιώματά του.

Για το Τόκιο πρόκειται για μια ενέργεια «χωρίς προηγούμενο» και οι αρχές κάλεσαν αμέσως τον Κινέζο πρεσβευτή για να του επιδώσουν επίσημη διαμαρτυρία.

«Δύο ομάδες κινεζικών σκαφών επιτήρησης έφθασαν στα ύδατα γύρω από τα νησιά Ντιαογιού και τα άλλα γειτονικά νησιά στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 για να αρχίσουν να περιπολούν και να κάνουν σεβαστό το νόμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ντιαογιού είναι το όνομα που δίνει η Κίνα στο αρχιπέλαγος αυτό, το οποίο η Ιαπωνία ονομάζει Σενκάκου. Αυτή η συστάδα των ακατοίκητων νησιών, ο βυθός των οποίων μπορεί να κρύβει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, βρίσκεται σε απόσταση 400 χλμ. δυτικά του νησιού Οκινάουα (νότια Ιαπωνία) και 200 χλμ. βορειοανατολικά των ακτών της Ταϊβάν, που την διεκδικεί επίσης.


«Αυτές οι δραστηριότητες για να εφαρμοστεί ο νόμος και αυτές οι περιπολίες έχουν στόχο να δείξουν την δικαιοδοσία της Κίνας επί των νησιών και να διαφυλάξουν τα ναυτιλιακά συμφέροντά της», προσθέτει το κινεζικό υπουργείο.

Από την ιαπωνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα προειδοποίησε πως οι ιαπωνικές αρχές «θα κάνουν τα πάντα για να παρακολουθήσουν τα σκάφη»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα για μια εξέλιξη «χωρίς προηγούμενο, σε σχέση με προηγούμενα επεισόδια».

Η αποστολή του στολίσκου αυτού συνιστά μια σαφή απάντηση του Πεκίνου στην ανακοίνωση από την Ιαπωνία της απόφασής της να αγοράσει τρία από τα πέντε νησιά του αρχιπελάγους. Το τέταρτο ανήκει ήδη στην ιαπωνική κυβέρνηση ενώ το πέμπτο εξακολουθεί να ανήκει σε έναν Ιάπωνα ιδιώτη.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο είχε προειδοποιήσει ήδη από τη Δευτέρα πως το Πεκίνο δεν θα παραχωρήσει «ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό» εδάφους που θεωρεί κινεζικό.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ