2012-09-14 09:18:15
Φωτογραφία για Α.ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ: Ο Τσίπρας είναι ένα παιδί του κομματικού σωλήνα που θέλει την τζάμπα μαγκιά
Η διάσημη πλέον Ανθή Σαλαγκούδη έγραφε προεκλογικά για τον Αλέξη Τσίπρα "Διαβάζω τους τελευταίους μήνες κυρίως όμως το μήνα που διανύουμε μετά τις εκλογές έναν απίστευτο αριθμό κειμένων και αρθρογραφίας εμπνευσμένο από ..τον Αλέξη Τσίπρα.

Είτε μας αρέσει είτε όχι ο Αλέξης είναι το πρόσωπο των ημερών.

Είναι ο άνθρωπος που μετά από τόσα χρόνια επικράτησης του δικομματισμού στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας κατάφερε να «διεισδύσει» στο τεράστιο αυτό ρήγμα που έχουν υποστεί τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο Αλέξης όμως πέρα από την όποια ελπίδα-ή θυμό-έχουν εναποθέσει πάνω του οι πολίτες που τον ψήφισαν αντιπροσωπεύει και κάτι άλλο. Είναι ο εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς πολιτικών, κοντά στα σαράντα, οι οποίοι καλούνται τώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος και όλων αυτών των δεινοσαύρων που με τις πολιτικές τους πρακτικές εδώ και δεκαετίες πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι- ή βράχο σε πολλές περιπτώσεις- στη σήψη αυτής της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Και εδώ σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω γιατί ο Αλέξης φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων και δεν παίρνει τη δική μου ψήφο εμπιστοσύνης.


Θα ξεκινήσω αρχικά από τα πιο ασήμαντα. Ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από τη συνέντευξη του Αλέξη στο CNN και τα «κουτσουρεμένα» αγγλικά του με τη χρήση άκομψων εκφράσεων όπως «μαντάμ Μέρκελ», δεν είναι το πιο τραγικό ατόπημα. Σίγουρα θα προτιμούσα ο μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας-χτύπα ξύλο- να δίνει μια πολύ πιο clean cut και τυπική εικόνα προς τα έξω επικουρούμενη από την ορθή χρήση της αγγλικής γλώσσας. Στο CNN έδωσες συνέντευξη Αλέξη! Δεν πήγες να πιεις μπύρες με τον Άγγλο φίλο σου που ήρθε για τουρισμό στην Ελλάδα για να του εξηγήσεις τα μέτρα λιτότητας της «μαντάμ Μέρκελ».

Το πρόβλημα όμως στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ βαθύτερο από τα ταχύρυθμα μαθήματα αγγλικών που χρειάζεται. Ούτε καν η έλλειψη ευρωπαϊκής κουλτούρας, κάτι στο οποίο επίσης πάσχει. Το πρόβλημα του Αλέξη είναι ότι είναι ακόμη ένα παιδί του κομματικού σωλήνα εμποτισμένο με την κουλτούρα του συνδικαλισμού και όλων αυτών των πολιτικών πρακτικών που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι μαθουσάλες της πολιτικής και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Όλο αυτόν τον καιρό δεν έχω δει τίποτα καινούριο και διαφορετικό να προσφέρει στην πολιτική σκηνή αυτής της χώρας. Δεν είδα ούτε μια προσπάθεια υπέρβασης των μικροκομματικών συμφερόντων έναντι του εθνικού συμφέροντος ούτε καν μια δειλή ένδειξη φιλότιμου στο χρονικό διάστημα των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης.Είδα ακόμη έναν τύπο που κάνει τα πάντα προκειμένου να ανάγει κι αυτός τη μαγκιά – ή καλύτερα την κατ’ επίφαση «τζάμπα» μαγκιά σε ελληνικό ιδεώδες.

Ε όχι Αλέξη δε θέλω ξανά ένα τέτοιο πρότυπο πολιτικού της νέας γενιάς. Δε θέλω κάποιον που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του και έχει γαλουχηθεί με τις «αρχές» και τις «αξίες» ενός πολιτικού κόσμου που ζέχνει σαπίλα και δυσωδία. Δε θέλω ακόμη έναν ανεύθυνο αρχηγό κόμματος που διαλέγει να έχει δίπλα του ό, τι πιο παλαιικό και φανατισμένο έχει να δώσει ο χώρος της «προοδευτικής»αριστεράς. Δε θέλω ακόμη ένα ανώριμο πολιτικό που μιλά για καταγγελία του μνημονίου χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει αυτό πραγματικά για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να υποστηρίξει τα αντιμνημονιακά τσιτάτα που του έδωσαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές. Και όχι δε θέλω να κυβερνήσει κάποιος που δε συνειδητοποιεί ότι βρέθηκε στη δεύτερη θέση επειδή ο κόσμος είναι απηυδισμένος και κουρασμένος από όλους αυτούς τους ανεύθυνους, ανώριμους και διεφθαρμένους πολιτικούς του παρελθόντος και θέλει κάποιον που θα μετουσιώσει αυτό το θυμό και την απογοήτευση σε ελπίδα.

Ποια είναι αυτή η ελπίδα που αντιπροσωπεύεις? Ποια είναι η ρήξη του καινούριου με το παλιό που ευαγγελίζεσαι ότι θα φέρεις? Ποιο είναι το όραμα σου Αλέξη?

Γιατί πραγματικά εγώ δεν είδα τίποτα να κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τον αντιπολιτευτικό λόγο που άρθρωσες όλο αυτό τον καιρό.

Από τις πρωτοβουλίες του Τσίπρα μπορεί να εξαρτηθεί η συνέχιση ή η διακοπή της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Μπορεί πραγματικά αυτός ο άνθρωπος που δεν έχει καμία εμπειρία διακυβέρνησης και που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, να εγγυηθεί την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας;"

kourdistoportokali.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ