2012-09-18 14:14:03
Φωτογραφία για Πως μπορώ να γίνω δωρητής οργάνων
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Μπορείτε να γίνετε δωρητής οργάνων με τους παρακάτω τρόπους 1.Υποβάλετε σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. τη δήλωση εγγραφής στο εθνικό μητρώο δωρητών. Εφόσον λάβουν την αίτηση και καταχωρήσουν τη δήλωση, θα σας στείλουν ταχυδρομικά στη διεύθυνσή σας τη Κάρτα Δωρητή.

2.Εκτυπώστε από τον ιστοχώρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και κόψτε τη δήλωση ή ζητήστε να σας σταλεί ηλεκτρονικά (με email). Συμπληρώστε το έντυπο και στείλτε το στον Ε.Ο.Μ. ταχυδρομικά (Αναστασίου Τσόχα 5, Αθήνα-Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 11521) ή με fax (2107255066).

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση εγγραφής δωρητού στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων:

1.Αίτηση - Δήλωση εγγραφής δωρητού στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων.

2.Έντυπο Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων .

Οι απαντήσεις και τα στοιχεία που απαιτούνται στα ειδικά έντυπα του ΕΟΜ είναι εμπιστευτικές και συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο.


Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί την εγγραφή δωρητού στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πως μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει την επιθυμία του να γίνει δότης μυελού των οστών;

Η δήλωση για την εθελοντική δωρεά μπορεί να γίνει από άτομα ηλικίας μεταξύ 18-55 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων. Με την δήλωση ένα μικρό δείγμα αίματος λαμβάνεται από τον εθελοντή δότη για να προσδιοριστούν τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας. Τα αποτελέσματα, μαζί με τα στοιχεία του δότη, τη δήλωση του για επιθυμία εγγραφής του στο αρχείο δοτών και το ιατρικό ιστορικό, καταχωρούνται στο αρχείο δοτών που τηρείται στον ΕΟΜ.

Ποια η διαδικασία εφόσον βρεθεί κατάλληλος δότης;

Εφόσον οι εργαστηριακές εξετάσεις δείξουν πως ένας δότης είναι συμβατός με έναν ασθενή, τότε ο δότης θα πληροφορηθεί για τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων του περιφερικού αίματος. Εφόσον ο δότης ενημερωθεί πλήρως και αφού πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση του δότη τότε θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει με την διαδικασία της δωρεάς και επομένως με τη λήψη του μοσχεύματος.

Μπορεί ο δότης να αλλάξει γνώμη;

Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον δότη να δωρίσει μυελό των οστών. Αν επιθυμεί να αρνηθεί σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αυτό είναι δεκτό. Σκεφτείτε όμως πόση αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει στον άρρωστο και την οικογένεια του αν βρεθεί κάποιος που είναι συμβατός και τελευταία στιγμή αρνηθεί. Γι αυτό θα πρέπει κανείς να είναι αρκετά βέβαιος πριν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Δοτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να ενημερωθείτε σχετικά με την διαδικασία για να μπορέσετε να πάρετε μια συνειδητή απόφαση αφού σκεφτείτε σοβαρά το θέμα.

Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα του δότη;

Όλα τα έξοδα του δότη πληρώνονται από το λήπτη ή το ταμείο του λήπτη, καθώς επίσης τα έξοδα μετακίνησης και τα μη ιατρικά έξοδα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ