2012-09-19 22:12:03
Φωτογραφία για Έλληνας πίσω από την μεταμόσχευσης μήτρας από μητέρα σε κόρη
Ο Έλληνας γνωστός χειρούργος κρύβεται μαζί με τον καθηγητή μαιευτικής-γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ πίσω από τις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μήτρας από μητέρα σε κόρη! Οι επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν από ομάδα περισσότερων από 20 ειδικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ τα ονόματα των δύο ασθενών δεν αποκαλύφθηκαν.

«Δεν θα αποκαλέσουμε τις επεμβάσεις ως πλήρως επιτυχημένες εκτός και αν γεννηθούν τελικώς παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίκαελ Ολοσον, ένας από τους χειρουργούς που συμμετείχαν στη διαδικασία στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, που «παλεύουν» για αυτού του είδους την μεταμόσχευση από το 1999, οι δύο γυναίκες είχαν ξεκινήσει εξωσωματική γονιμοποίηση πριν τη μεταμόσχευση και τα κατεψυγμένα έμβρυά τους θα τοποθετηθούν τώρα στις νέες μήτρες, που πήραν από τις μητέρες τους, μετά από χρονικό διάστημα ενός έτους, στη διάρκεια του οποίου θα ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.


Όσον αφορά τις λήπτριες, οι οποίες είναι άνω των 40 ετών, η μία έχασε την μήτρα της μετά από καρκίνο και η άλλο γεννήθηκε χωρίς μήτρα!

Μιλώντας από το Γκέτεμποργκ στο Βήμα ο κ. Τζάκης, ο οποίος είχε ρόλο συμβούλου κατά τη διάρκεια των μεταμοσχεύσεων, ανέφερε ότι συνεργάζεται επί έτη με την ομάδα από το Γκέτεμποργκ. «Επρόκειτο για πολύπλοκες και πολύωρες επεμβάσεις στις οποίες συμμετείχε μια πολύ μεγάλη ομάδα γιατρών και ιατρικού προσωπικού η οποία εξασκείτο μαζί ήδη από το 1999 επάνω στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ολη αυτή η προσπάθεια και η συνεργασία οδήγησε στο να επιτευχθεί για πρώτη φορά μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη». Ο έλληνας καθηγητής προσέθεσε ότι θα μιλούμε για πλήρως επιτυχημένη διαδικασία μόνο αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη και έλθουν στον κόσμο υγιείς απόγονοι. «Πάντως όλα τα πειραματικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από τη διεξαγωγή της διαδικασίας σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων και πρωτευόντων εκτός του ανθρώπου, είναι θετικά και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί εγκυμοσύνη και στον άνθρωπο».

Σύμφωνα με τον κύριο Τζάκη η πορεία των δύο ασθενών κατά τα πρώτα καθοριστικά 24ωρα μετά τη μεταμόσχευση γεμίζουν τους γιατρούς με αισιοδοξία. «Μέχρι στιγμής τόσο οι δότριες όσο και οι λήπτριες των μοσχευμάτων βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Δεν εμφανίστηκε αιμορραγία ή θρόμβωση στις λήπτριες, αν και ο κίνδυνος θρόμβωσης παραμένει υπαρκτός για μερικές ακόμη εβδομάδες. Μακροπρόθεσμα θα παρακολουθείται η καλή αιμάτωση των οργάνων και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα».
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ