2012-09-27 12:23:21
Φωτογραφία για Ερντογάν: Πιθανή η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με το PKK
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί σήμερα πως είναι πιθανό να αρχίσουν νέες συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους Κούρδους αυτονομιστές, καθώς η δράση των ανταρτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κλιμακώνεται.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών διατηρούν επαφές με ανώτατα στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 40.000 ζωές, όμως οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ως σήμερα αποτύχει.

«Όσον αφορά το Ιμραλί, μπορεί να γίνουν κι άλλες συνομιλίες», είπε ο Ερντογάν σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το Kanal 7 αργά χθες βράδυ, αναφερόμενος στο νησί νότια της Κωνσταντινούπολης όπου παραμένει φυλακισμένος ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Υπάρχει μια στρατιωτική διάσταση σε αυτό, μια διάσταση ασφάλειας που είναι ξεχωριστή και θα συνεχιστεί.


Αλλά πέρα από αυτό υπάρχει μια διπλωματική, κοινωνικοοικονομική και ψυχολογική διάσταση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού το βασικό κοινοβουλευτικό κόμμα της μειονότητας κάλεσε να επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στο κράτος και στο PKK ώστε να προληφθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Οι συγκρούσεις των τελευταίων μηνών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και τους αντάρτες του PKK --οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τις αρχές στην Άγκυρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ένωση-- ήταν από τις βαρύτερες αφότου οι αυτονομιστές πήραν τα όπλα, πριν από 28 χρόνια και πλέον. Η τουρκική κυβέρνηση συνδέει επίσης την κλιμάκωση της βίας με την κρίση στη γειτονική Συρία.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι εξοπλίζει τους μαχητές του PKK, ενώ έχει κάνει λόγο για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας εάν το PKK αρχίσει να δρα από το συριακό έδαφος. Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας είπε σε συνέντευξή του προς μια εφημερίδα που δημοσιεύθηκε χθες ότι ο στρατός έχει την δυνατότητα να εξαπολύσει μια μεγάλης διάρκειας επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ.

Ο Ερντογάν έδωσε τη συνέντευξη αυτή μερικές ημέρες πριν από το συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), στο οποίο αναμένεται να καθοριστεί το μέλλον του κόμματος και να γίνει η μεγαλύτερη αναδιοργάνωσή του αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από μία δεκαετία. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση International Crisis Group, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2011 η σύγκρουση ανάμεσα στο PKK και το στρατό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 700 ανθρώπους, απολογισμός που είναι ο υψηλότερος για μια περίοδο 15 μηνών αφότου ο Οτσαλάν συνελήφθη και φυλακίστηκε, το 1999.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ