2012-10-05 21:36:22
Φωτογραφία για Όχι στο gay pride, είπε η σερβική κυβέρνηση
Η σερβική αστυνομία απαγόρευσε μια παρέλαση ομοφυλοφίλων που είχε προγραμματιστεί το προσεχές Σάββατο στο Βελιγράδι, όπως και κάθε δημόσια συγκέντρωση και αντισυγκέντρωση, καθώς εθνικιστικές οργανώσεις δεν κρύβουν την οργή τους. Και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτά συμβαίνουν. Οι σερβικές αρχές είχαν απαγορεύσει το gay pride στο Βελιγράδι την τελευταία στιγμή το 2011, καθώς το 2010 είχαν εκτυλιχθεί επεισόδια με πολλούς τραυματισμούς και συλλήψεις, καθώς διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην παρέλαση της παρακμής, συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Βελιγράδι, Milorad Veljovic, τόνισε ότι «η απαγόρευση επιβλήθηκε στη βάση εκτιμήσεων ασφαλείας». Φυσικά, υπήρξαν αντιδράσεις. Η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Birgitta Ohlsson, στηλίτευσε την απόφαση, εξαπολύοντας έμμεσες απειλές για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ και λέγοντας πως θα επισκεφθεί το Βελιγράδι για να συναντήσει ομοφυλόφιλους ακτιβιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους
. Όμως, ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος, αφού έκανε λόγο για «παρέλαση ντροπής», υπογράμμισε πως η παρέλαση «ρίχνει ένα βαρύ σύννεφο στο Βελιγράδι, τον ηλικίας αιώνων πολιτισμό μας και την αξιοπρέπεια της οικογένειας ως το θεμέλιο της ανθρωπότητας». Και κάλεσε τον πρωθυπουργό Ivica Dacic να απαγορεύσει μια βλάσφημη έκθεση της Σουηδής φωτογράφου Ohlson Wallin, που λοιδορεί το Χριστό, παρουσιάζοντάς τον να φορά γυναικεία ρούχα και τακούνια.

Η παραπάνω έκθεση άνοιξε για το κοινό, φρουρούμενη από 2.000 (!) ένστολους και μηχανοκίνητες μονάδες, που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή. Όμως, η αστυνομία δεν μπόρεσε να σταματήσει τους εθνικιστές, στελέχη της οργάνωσης Dveri (φωτογραφία από κινητοποίησή της), που προσέγγισαν το σημείο και φώναξαν συνθήματα έξω από το χώρο της έκθεσης. Την έκθεση καταδίκασε η ισλαμική κοινότητα του Βελιγραδίου, που με ανακοίνωσή της ζήτησε την απαγόρευση της έκθεσης, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν είναι ούτε Τέχνη, ούτε ελευθερία έκφρασης. Είναι μια συνειδητή και καθαρή προσβολή της πίστης».
πηγή
enimerotiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ