2012-10-06 17:19:03
Φωτογραφία για Η διατροφή που οδηγεί στην υγεία και την ευτυχία
Η ποικιλία ωφέλιμων τροφών με σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, μπορεί να εξασφαλίσει ή να προάγει την υγεία σας, ακόμη και να σας κάνει περισσότερο χαρούμενους. Βελτιώστε τη διάθεση και την ενέργειά σας και ακονίστε το μυαλό σας, συμπεριλαμβάνοντας τις παρακάτω super τροφές στη διατροφή σας.

Ψωνίζετε με σύνεση

Αν υπήρχε ένα τρόφιμο που να υπόσχεται να μας κάνει λεπτούς και ευτυχισμένους ή να μας απαλλάξει από αλλεργίες και κρυολογήματα, σίγουρα δε θα χρειαζόταν να λέμε πολλά για τη διατροφή. Υπάρχουν όμως αρκετές τροφές με θρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν στην υγεία και την ευτυχία μας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε ποικιλία υγιεινών τροφίμων, αντί να επικεντρωνόμαστε σε μία «θαυματουργή». Έχετε υπόψη σας τις παρακάτω, αν θέλετε να ωφελήσετε την υγεία και τη διάθεσή σας.

Όσπρια

Ο αρακάς, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί, είναι πλούσιες πηγές μαγνησίου, ένα ορυκτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας του σώματός μας. Όταν ασκούμαστε, το μαγνήσιο ανακατανέμεται σε όλο το σώμα για να βοηθήσει τα μόρια ενέργειας να πηγαίνουν εκεί που χρειάζονται.


Σπανάκι

Αν σας αρέσουν τα λαχανικά, το σπανάκι είναι μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, που βοηθά στην παροχή οξυγόνου στα κύτταρα. Συνδυάζοντάς το με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως οι φράουλες ή τα πορτοκάλια, βελτιώνετε την απορρόφησή του.

Κινόα

Αποφύγετε το λευκό ρύζι και το ψωμί και προτιμήστε την κινόα, ένα σύμπλεγμα υδατανθράκων που δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Η κινόα είναι ένα από τα σπάνια φυτικά τρόφιμα που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δε μπορεί να δημιουργήσει το σώμα μας. Τα αμινοξέα είναι ζωτικής σημασίας για την πρωτεϊνική σύνθεση (το κλειδί για την οικοδόμηση των μυών). Χτίζοντας μυϊκή μάζα, μπορείτε επίσης να αυξήσετε τα αποθέματα ενέργειάς σας και ενδεχομένως, την αντοχή σας.

Ντομάτες

Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, είναι το ατού τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι το λυκοπένιο μειώνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και τον αριθμό των κυττάρων που εκκρίνουν βλέννα -και τα δύο αποτελούν απαντήσεις σε αλλεργιογόνα. Η κατανάλωση συμπυκνωμένων πηγών λυκοπενίου (οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι καλύτερη πηγή από τις ωμές) μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από αλλεργίες να αναπνέουν ευκολότερα.

Εμπλουτισμένο με βιταμίνη D γάλα

Άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είναι πιο επιρρεπή στο άσθμα, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η βιταμίνη D έχει προστατευτική δράση έναντι της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του άσθματος και την ευαισθησία σε αλλεργίες. Παρόμοια δράση έχουν και ο χυμός πορτοκαλιού, ο σολομός και ο τόνος.

Μήλα

Το μήλο είναι πλούσιο στο φλαβονοειδές Κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να λειτουργήσει ως ένα φυσικό αντισταμινικό και να εμποδίσει ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργίας, σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents. Προτιμάτε να το τρώτε με τη φλούδα, για να επωφελείστε από αυτό το αντιοξειδωτικό.

Καρύδια

Τα καρύδια αποτελούν μια από τις πιο πλούσιες πηγές σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που βοηθά στην ηρεμία και την ευτυχία. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η σεροτονίνη απορροφάται άμεσα από τα τρόφιμα.

Σολομός

Εάν τα βλέπετε όλα αρνητικά τον τελευταίο καιρό, επιδιώξτε τα ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στο σολομό, τον τόνο και άλλα λιπαρά ψάρια. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν πραγματικά την διάθεση των ασθενών με κατάθλιψη.

Μούρα

Ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης του εγκεφάλου, είναι τα μούρα. Οι ανθοκυανίνες (αντιοξειδωτικά που δίνουν στα μούρα το χρώμα τους), συνεργάζονται με άλλες ενώσεις αυτών των φρούτων, για να εμποδίσουν τα ένζυμα που «βραχυκυκλώνουν» την φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Δεδομένου ότι κάθε τύπος μούρου έχει το δικό του μείγμα φυτοχημικών, καλό είναι να τρώτε όλα τα είδη.

Όστρακα

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και είναι πλούσια στα κυδώνια και τα μύδια. Η έρευνα έχει συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης με γνωστικά προβλήματα. Αν δε σας αρέσουν τα όστρακα, μπορείτε να φάτε σολομό, τόνο, αστακό ή βοδινό κρέας.
e-diet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ