2012-10-06 17:56:50
Φωτογραφία για «Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα»
Πρόοδο στις συζητήσεις με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων των 13,9 δις. ευρώ, διαπιστώνει το υπουργείο Οικονομικών, όμως παραμένουν ακόμη διαφορές και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, «υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα και το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό». Όμως, πρόσθεσε, «η δουλειά θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα».

Στη σημερινή συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 3,5 ώρες, βασικό αντικείμενο ήταν ο εγχώριος πιστωτικός τομέας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εκ του λόγου αυτού, προσήλθε στη συνάντηση και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος. Σημειώνεται ότι, από το δάνειο των 31,6 δις. ευρώ, περίπου 24 δις. ευρώ θα διατεθούν, μέσω του Ταμείου, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Στη συνάντηση με την τρόικα, μετέβησαν, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο ειδικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης.

Μετά τις τράπεζες συζητήθηκαν τόσο τα δημοσιονομικά θέματα (ειδικά για το 2013, από το υπουργείο λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα 7,8 δις. ευρώ, αλλά η τρόικα ζητεί μέτρα 9 δις. ευρώ), όσο και τα διαρθρωτικά (υποχρεώσεις βάσει του μνημονίου).

«Αγκάθι» παραμένει ακόμη η πρόβλεψη για την ύφεση το 2013 (το υπουργείο εκτιμά ύφεση 3,8% και η τρόικα την ανεβάζει στο 5%), από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.

Αύριο δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση με την τρόικα, καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ και ο κ. Στουρνάρας θα μεταβούν αύριο στο Λουξεμβούργο προκειμένου να παρευρεθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ