2012-10-10 23:17:02
Φωτογραφία για Η σωστή στάση του σώματος στο χώρο εργασίας
Ο σημερινοί «τρελοί» ρυθμοί ζωής, μάς αναγκάζουν να περνούμε πολλές ώρες καθισμένοι σε μία άβολη καρέκλα, να εργαζόμαστε με μία οθόνη υπολογιστή μπροστά μας, να γράφουμε και να ομιλούμε συνεχώς στο τηλέφωνο.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έντονους πόνους στο σώμα και κυρίως στη μέση, τον αυχένα και την πλάτη, μειωμένη φυσική κατάσταση και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αποτελεί ανάγκη πλέον για όλους τους εργαζόμενους να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο δραστήριοι σωματικά στους χώρους εργασίας μας. Μικρά διαλείμματα με απλές ασκήσεις και διατάσεις θα μας αναζωογονήσουν και θα μας γεμίσουν με ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας μας.

Η σωστή στάση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να εργαζόμαστε ξεκούραστα και αποδοτικά. Η καλύτερη γυμναστική για την πλάτη, τον αυχένα και την μέση, είναι να μάθουμε να καθόμαστε σωστά. Η καρέκλα του γραφείου θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένη και να μην επιβαρύνει τους μύες και τις αρθρώσεις των εργαζόμενων.


Τα πόδια πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα και όχι στην βάση της καρέκλας. Η πλάτη ακουμπάει καλά στην καρέκλα, και ειδικά στο μαξιλαράκι της οσφυϊκής μοίρας. Το σώμα να είναι ευθεία και να μην γέρνει ποτέ πλάγια.

Απαγορεύονται οι απότομες στροφές για να πάρουμε κάποιο αντικείμενο που μας έπεσε, ή κάποιο φάκελο από το ράφι. Χρησιμοποιούμε πάντα τα ροδάκια και στρίβουμε ολόκληρη την καρέκλα.

Έχουμε πάντα στο μυαλό μας την σωστή στάση και διορθώνουμε συνεχώς το σώμα μας όταν αποκλίνουμε από αυτήν. Τότε και μόνο θα καταφέρουμε να την αυτοματοποιήσει το σώμα μας και να καθόμαστε με άνεση και ασφάλεια.

Η μετακίνηση στους χώρους εργασίας θα πρέπει να αυξηθεί. Χρησιμοποιούμε τα σκαλοπάτια για να μετακινηθούμε από τον ένα όροφο στον άλλον και όχι συνέχεια το ασανσέρ. Εάν μας το επιτρέπουν, επικοινωνούμε με τους συναδέλφους μας πρόσωπο με πρόσωπο, μετακινούμαστε από το ένα γραφείο στο άλλο, και χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο το τηλέφωνο για να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.

Πηγαίνουμε μόνοι μας να πάρουμε τον καφέ μας ή το κολατσιό μας. Δεν είναι να ανάγκη να τα παραγγείλουμε και να περιμένουμε να μας τα φέρουν στο γραφείο μας. Τακτοποιούμε το χώρο εργασίας μας όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο, ώστε να βρισκόμαστε σε κίνηση αλλά και να τον βελτιώνουμε οπτικά και λειτουργικά.

Τέλος, προσπαθούμε να μην καθόμαστε για αρκετά μεγάλο διάστημα στην καρέκλα μας χωρίς να σηκωνόμαστε από αυτήν, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.

medicalnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ